Topp 5: Humorlåter

Ylvis er ikke de eneste som har funnet veien til hitlistene med en kombinasjon av humor og musikk. Vi gir deg de fem beste.

«The Fox» føk rett inn på 29. plass på amerikanske Billboards topp 100 singelliste i natt, en knapp uke etter at Ylvis-brødrene slapp låta som et (særdeles vellykket) promostunt.

Men bergenserne er ikke de eneste som har tjent til smør på brødskiva takket være låter laget med andre enn suksesskriterier enn de man tradisjonelt har gjort suksess med i musikkverdenen.

Allerede i 1986 stilte Frank Zappa spørsmålet «Does humor belong in music?» ved å slippe et album med samme navn. Den allmenne konsensus har ofte vært at humor er ødeleggende for musikken, men historien viser også at låter laget mer eller mindre på kødd, eller som et satirisk spark, har en tendens til å bli både populære og innbringende.

Med internettets og YouTubes inntog har humormusikken fått mye større grobunn. Amerikanske The Lonely Island har vært foregangsmenn, og gjort seg bemerket med låter som er bra – men først og fremst morsomme. På veien har de fått drahjelp fra stjerner som Justin Timberlake, Akon og T-Pain – og blitt en suksesshistorie. Situasjonen for The Lonely Island er etter alt å dømme blitt snudd på hodet – nå trenger artistene drahjelp fra dem for å bli lagt merke til.

«The Fox» har i løpet av svært kort tid blitt et mem. Noen spår den kort levetid, men enkelte låter som har humor som et bæreelement står igjen som svært populære og får stadig nye fans, selv flere år etter at de ble utgitt. Elsk dem eller hat dem – vi har kåret musikkhistoriens mest vellykkede humorlåter:

Schnappi – «Schnappi»

I 2005 gjorde en grønn krokodille sitt inntog på hitlistene i flere land, deriblant Norge. «Schnappi» er hentet fra tysk barne-tv, og er sunget av fem år gamle Joy Gruttman. Den enkle låta gikk ekstremt mange på nervene, men det hindret den ikke fra å  få ligge 23 uker på VG-lista (deriblant sju uker på topp) her til lands. En funfact er at låten fant veien til norske lister takket være Radioresepsjonens Steinar Sagen; han var da programleder i P3 Morgen og tenkte at det kunne være artig å spille låta som millioner av tyskere allerede nynnet på for norske lyttere. Senere mottok han platinaplate av Universal for innsatsen.

 

Faith No More – «Easy»

I 1992 slapp det alternative metalbandet Faith No More sitt mest kritikerroste album, Angel Dust. Kommersielt fikk albumet god drahjelp av låta «Easy» – som også er den Faith No More-låta flest kjenner til. Det mange av låtens fans ikke vet er at den balladen ble spilt inn mer eller mindre på kødd etter at Angel Dust opprinnelig ble gitt ut, men senere inkludert på albumet på grunn av suksessen den gjorde som singel. Låta er en cover av The Commodores’  låt fra 1977, og Faith No Mores cheesy versjon ligger langt unna det bandet vanligvis drev med.

«Easy» klatret til andreplass på VG-lista i 1993, og er den av bandets låter som har gjort det best her til lands.

Frank Zappa – «Bobby Brown»

Låta befinner seg på mange måter i samme kategori som «Easy»: Ikke humor i seg selv, men spilt inn med hensikter om å kødde med lytteren. Låta fra 1979-albumet Sheikh Yerbuti ble en stor hit, spesielt i Skandinavia og Europa, men få fikk med seg teksten i den enkle, fengende låta. I korte trekk handler låta om en kjekkas/dust, the american dreamsom blir homofil s&m-entusiast etter å ha ligget med feministen Freddie. Her til lands ble radiostasjoner nedringt av folk som ville høre den, og låta fikk flere uker på toppen av singellistene, i USA ble den nektet radiospillingen på grunn av den grove teksten.

«Bobby Brown» blir ofte tolket antifeministisk, og sett på som kritikk av kvinnefrigjøringen på 70-tallet. Enkelte tolker den motsatt vei ; at hovedpersonen i låta (som i det første verset karakteriseres som ganske usympatisk) ikke takler kvinnefrigjøringen, og dermed går ut som tapende part. Noen ser også på låta som et oppgjør med datidens mannsideal.

Monty Python – «Always look on the bright side of life»

De ekstremt innflytelsesrike, og ofte provoserende, britiske komikerne i Monty Python ble blant annet anklaget for blasfemi da de i 1979 slapp filmen Life Of Brian – som ble nektet vist i Norge. Den satiriske filmen ender med at hovedpersonen blir uskyldig dømt og korsfestet sammen med en rekke andre – og synger med på låta og danser (i den grad det lar seg gjøre på et kors) frem til rulleteksten starter.

Låta har i ettertid blitt mer kjent enn filmen – og var innom den norske VG-lista da den på nytt ble sluppet som singel i 1991.

http://youtu.be/WlBiLNN1NhQ

The Lonely Island – «I Just Had Sex» (feat. Akon)

Det er tett mellom suksessene i The Lonely Island-katalogen. Trioen startet med å lage innslag for tv-showet Saturday Night Live, men står nå stødig på egne bein. «I’m On A Boat», som de gjorde sammen med T-Pain, sikret trioen Grammy-nominasjon, men «I Just Had Sex» (feat. Akon) fra 2010 har overlegent mange visninger på Youtube – i skrivende stund over 205 millioner.

The Lonely Island-låtene har hitkvaliteter på samme måte som mye annet på listene, men får en ny og unik dimensjon ved hjelp av humoren i både låtene – og ikke minst videoene. Ylvis-brødrene følger samme oppskrift; en sterk poplåt i bunnen – i deres tilfelle produsert av Stargate – og humor på toppen.