Topp 5: Kanye West

Yessias slipper album nummer seks i morgen. P3 Musikk har kastet lys over en håndfull West-spor.

Jobben med å plukke ut Kanye Wests fem beste spor er vanskelig. Chicago-mannen har levert på et ganske høyt nivå siden dag én: vi snakker om en ambisiøs mann med et vanvittig produsenttalent og meget habile rapferdigheter. Og han utvikler seg kontinuerlig. West vaker mellom å være en humorist – både frivillig og ufrivillig -, god historieforteller og trendsetter, sistnevnte en rolle han har bekledd i et tiår.

Les anmeldelse: Jay-Z og Kanye West i Telenor Arena (6/6)

Fra det lekne debutalbumet College Dropout i 2004 til det pretensiøse, men minst like solide, My Beautiful Dark Twisted Fantasy fra 2010: Kanye West fortsetter stadig å dytte grensene til hiphoplydbildet. Joda, han er en merkelig skrue med et stort ego, men det er liten tvil om at fyren er fullt kapabel til å lage stor kunst, ad 21 Grammy-prisene West har sanket inn.

I anledning 36-åringens forestående sjette album Yeezus, som slippes til massene i morgen, har vi etter beste evne forsøkt å kaste lys over noen av høydepunktene i karrieren hans. God lytting.

«Gone»

Rap-Kanye, ikke komponist-Kanye. På dette undervurderte sporet fra Late Registration-albumet (2005) leverer Kanye noen av sine sterkeste rapvers. Ingen gimmicks, bare rett-fram-rap med gjesting fra Cam`ron og Consequence. Det Otis Redding-samplede sporet er seks minutter langt hvor nevnte gjester leder an i første halvdel før West imponerer veldig på de resterende minuttene.

«All of the Lights»

Dramatisk er bare mellomnavnet her. «All of the Lights» er en av de mange singlene fra My Beautiful Dark Twisted Fantasy, men detaljene preger og løfter sangen til uendeligheten. Hornene driver kuttet fremover, Rihanna er på refrenget og Kanye er i storform. Hardt og mjukt, «All of the Lights» står støtt som en av West aller sterkeste sanger.

«Flashing Lights»

En symfoni sensitivt anført av strykere, bastante synthstabs og soulsangeren Dwele på refrenget. «Flashing Lights» er en av Kanye Wests vakreste komposisjoner og er hentet fra Graduation-albumet fra 2007.

«All Falls Down»

Fortsatt en av Kanyes aller beste låter. College Dropout er spekket med nydelig materiale, og på albumet hører vi en tydelig organisk rettet West hvor høypitchet soulsamples og Wests trommelyder setter rammene rundt et ganske morsomt album. Humoren gjennomsyrer debututgivelsen, men viser nå i etterkant hvor mye West har utviklet seg på ti år.

Han har alltid hatt teft for å skildre det eventyraktige. Ettertenksomme «Runaway» gir oss avantgarde-aktig pianoklimpring, balansert med klassiske Kanye-trommer. Strålende.

Det må også nevnes at «Runaway» ble beæret med kortfilm som spenner seg over en halvtime. Fløktig og svevende, men godteri for øynene. Se den her.

«Runaway»