– Ikke relevant nok

Robbie Williams har i «Candy» sin raskest selgende låt på 12 år, men er ikke «relevant nok» for BBC.

Denne uka har Robbie Williams tatt steget tilbake dit han sjøl mener han hører hjemme – på toppen av den britiske singlelista. Sangeren har lagt lista høyt, slik han innrømmet da han var gjest i helgas Skavlan, når han har kalt sitt nye album Take The Crown.

Robbie Williams i musikkvideoen til "Candy". Foto: Skjermdump.
Robbie Williams i musikkvideoen til «Candy». Foto: Skjermdump.

Raskest siden «Rock DJ»

Første single fra albumet er låta «Candy», som Williams har skrevet sammen med Take That-kompis Gary Barlow og norske «Todd» Terje Olsen.

Låta har solgt over 100.000 kopier på bare fem dager i hjemlandet. Den er ifølge MusicWeek dermed hans raskes selgende singel i Storbritannia på 12 år. Ikke siden «Rock DJ» i 2000 har fansen vært like begeistra for en låt fra Robbie. Hans forrige listetopper var låta Radio fra 2004.

Williams, som de siste åra også har hatt suksess med comebacket i Take That, begynner imidlertid å dra på åra og er ikke lenger en artist BBC Radio 1 mener når den målgruppa de har for sin radiokanal. De mener Robbie er «for gammel» og har ikke plassert hans nyeste single på noen av sine spillelister.

– Ikke alder, men relevans

Mats Borch Bugge er musikksjef i NRK P3. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.
Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3, er enig med BBC Radio 1 sin vurdering av Robbie Williams’ neste låt. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

– Radio 1 ser ikke på dette som et spørsmål om alder, men om relevans. De mener det er andre artister som er mer passende for deres målgruppe som er i alderen 15 til 29 år, sier en talsmann for Radio 1 ifølge The Sun.

Låta «Candy» er heller ikke blitt spillelista av NRK P3, og musikksjef Mats Borch Bugge er enig i argumentarsjonen til Radio 1.

– Ja. I grunnen er dette den samme argumentasjonen vi brukte da vi valgte å ikke liste den. Robbie Williams er en formidabel underholder, som primært treffer folk utenfor P3s målgruppe.

Alder ingen hindring

– Hvor mye har alderen på artister å si for om de blir lista?

– Alder isolert sett har ikke noe å si. Men det er en kjensgjerning at unge mennesker i størst grad identifiserer seg med folk på omtrent samme alder, mener Bugge.

– Det er unektelig et menneskelig aspekt i at man i takt med økt alder gradvis mister kontakt med yngre strømninger. Men dette er et fenomen i endring. Selv om Jay-Z og rapperen Snow er like gamle, oppleves Jay-Z som langt mer relevant for unge mennesker idag.

Med den nye listeplasseringa har Robbie Williams utlikna antallet topplasseringer bandkompis fra Take That, Gary Barlow har. Med «Candy» har Williams totalt 14 låter som har gått til topps i Storbritannia, inkludert Take That- og sololåter. Det samme antallet har Barlow. De to er dermed likt med en legende som Cliff Richard og har bare The Beatles foran seg på lista over folk med flest listetopper i UK.

Se videoen til «Candy» her: