Trang fødsel fra en annen dimensjon

Aerosmiths kommende Music From Another Dimension fikk en trang fødsel.

Aerosmiths forrige studioalbum med eget materiale er Just Pus Play fra 2001. Foto: Albumcover.
Aerosmiths forrige studioalbum med eget materiale er Just Pus Play fra 2001. Foto: Albumcover.

6. november kommer en svært etterlengta utgivelse. Selv om det er bandets 15. utgivelse, er det 11 år siden de sist ga ut et studioalbum og Aerosmith-fansen er antagelig som små barn på julaften.

Denne uka gjorde bandet det uvanlige stuntet å slippe to singler samtidig til amerikansk radio, fra Music From Another Dimension. «Oh Yeah» og «Legendary Child» har bandet allerede spilt live på den nylige avslutta USA-turnéen «Global Warming Tour».

– Ønska siden ’84

Aerosmith er på mange måter tungrockens svar på The Rolling Stones, med sine over 40 år på baken som band. Og kommentaren fra gitarist Joe Perry om det nye albumet sier sitt om tidsperspektiver:

Steven Tyler på scenen da han og Aerosmith under siste sesong av American Idol. Foto: NTB Scanpix / Mario Anzuoni, Reuters.
Steven Tyler på scenen da han og Aerosmith under siste sesong av American Idol. Foto: NTB Scanpix / Mario Anzuoni, Reuters.

– Dette er albumet vi har ønska å lage siden vi gjorde comeback i 1984.

Albumet ble spilt inn i Los Angeles og Massachusetts og er blitt produsert i samarbeid med Jack Douglas som også stod bak en rekke Aerosmith-utgivelser på 70-tallet, som Get Your Wings (1974), Toys in the Attic (1975), Rocks (1976) og Draw the Line (1977). I tillegg har han produsert artister som Patti Smith, Blue Öyster Cult, the New York Dolls og Cheap Trick.

«Humpete» vei

Utivelsen har, i hvert fall tilsynelatende, hatt en noe «humpete» vei mot tilblivelse.

Joe Perry var aldri spesielt begeistra for vokalist Tylers dommergjerning i American Idol. En periode var det faktisk nokså usikkert om det i det hele tatt skulle bli noe mer med bandet, eller om det kom en utgave av Aerosmith uten Tyler.

– Det er ikke det at det tok over ti år, men vi har jobba litt med å komme dit, sier Tyler i en megesigende kommentar om den lange ventetiden.

Marti Frederiksen er igjen med som låtskriver for Aerosmith. Foto: Digitaldreamz / Wikimedia Commons.
Marti Frederiksen er igjen med som låtskriver for Aerosmith. Foto: Digitaldreamz / Wikimedia Commons.

På tegnebrettet i sju år

Bandet har på det kommende albumet også blitt gjenforent med låtskriver Marti Frederiksen. En gammel kjenning bandet har jobbet sammen med siden midten av 90-tallet, men som også skriver for en rekke andre artister.

Frederiksen har vært med på å skrive fem av låtene på det nye albumet, inkludert «What Could Have Been Love»; en låt han har hatt på tegnebrettet i sju år, men har holdt igjen i håp om at den skulle passe til Aerosmith.

– Den kunne ha blitt gjort av andre, men vi bare holdt på den, i håp om at den ville fungere for Aerosmith. Det er en «powerballadeaktig» låt, en ganske typisk låt for Aerosmith. Men den har et bra budskap og Steven [Tyler] følte for den. Så vi holdt på den og endelig ser det ut til at den skal få se dagens lys, sier Frederiksen til Rolling Stone.

Dette er låtene på Music From Another Dimension:

Aerosmith: Music From Another Dimension.
Aerosmith: Music From Another Dimension.

 1. «LUV XXX»
 2. «Oh Yeah»
 3. «Beautiful»
 4. «Tell Me»
 5. «Out Go The Lights»
 6. «Legendary Child»
 7. «What Could Have Been Love»
 8. «Street Jesus»
 9. «Can’t Stop Loving You»
 10. «Lover A Lot»
 11. «We All Fall Down»
 12. «Freedom Fighter»
 13. «Closer»
 14. «Something»
 15. «Another Last Goodbye»

Se videoen til «Legendary Child» her:

Se en videoteaser for resten av albumet her: