Under grana i år?

Skal «Fairytale Of New York» for første gang gå til topps på singlelista i Storbritannia?

I Storbritannia er det blitt en tradisjon at artister og organisasjoner kjemper om å få en låt til toppen av singlelista til jul. I fjor stod kampen for eksempel mellom the Military Wives Choir og vinneren av britisk X Factor, Little Mix. Vinnerne av talentkonkurransen X Factor hadde tidligere vært øverst på lista til jul fem år på rad.

The Pogues' "Fairytale Of New York" er blitt en juleklassiker som for første gang kanskje kan gå til topps på den britiske signlelista. Foto: Platecover.
The Pogues’ «Fairytale Of New York» er blitt en juleklassiker som for første gang kanskje kan gå til topps på den britiske signlelista. Foto: Platecover.

”Cannonball” til topps

Samtidig ble det lansert en kampanje for å få Nirvana-låta «Smells Like Teen Spirit», som hadde 20-årsjubileum, øverst på lista. En egen gruppering hadde laget en Facebook-kampanje fordi de var så lei av dominansen fra talentprogrammet.

Det var til slutt singelen ”Cannonball” med Little Mix som toppa lista da mistelteinen hang klar i døra jula 2o11.

Les også: Soldatfruer danka ut Springsteen

Også i 2009 ble det arrangert en kampanje som tok innersvingen på Joe McElderrys «The Climb» – det årets vinner av konkurransen. Kampanjen førte Rage Against The Machines “Killing In The Name Of” tilbake på hitlistene.

Til jula 2012 er det nyutgivelsen av The Pogues' "Fairytale Of New York" som er favoritt til å ta førsteplassen til jul. Foto: Promo.
Til jula 2012 er det nyutgivelsen av The Pogues’ «Fairytale Of New York» som er favoritt til å ta førsteplassen til jul. Foto: Promo.

Bookmakernes favoritt

I år er det 25 år siden The Pogues’ ”Fairytale Of New York” ble gitt ut, og nå er det denne låta som ifølge NME er bookmakernes favoritt til å ta hjem den gjeve førsteplassen til jul.

Den for mange velkjente julemelodien, der Shane MacGowan synger sammen med nå avdøde Kirsty MacColl, skal gis ut i en spesiell jubileumsutgave både digitalt og på vinyl.

Låta klarte aldri å klatre helt til topps på den offisielle singlelista i Storbritannia da den kom ut i 1987. Bare på den irske singlelista tok den førsteplassen.

Større sjanse

Det er mange som har ”Fairytale Of New York” som favorittmelodi til den perioden av året da engler faller ned i skjul. I 2004 ble den kåra til tidenes finest av tv-kanalen VH1, i skarp konkurranse med Band Aids «Do They Know It’s Christmas?» og Wham!-klassikeren «Last Christmas». I tillegg kåra lytterne til P3 og P3.no sine lesere melodien til tidenes julelåt i 2011.

Sjansene for at ”Fairytale Of New York” er også blitt betraktelig større etter at X Factor i år ikke ønsker å være med på noen konkurranse om å ha mest populære låt til jul. Årets vinnerlåt vil nemlig bli gitt ut en uke tidligere enn det tradisjonelle utgivelsestidspunktet en uke før jul.

førsteplassene de siste 20 åra:

År

Artist Låt

1993

Mr Blobby «Mr Blobby«

1994

East 17 «Stay Another Day«

1995

Michael Jackson «Earth Song«

1996

Spice Girls «2 Become 1«

1997

Spice Girls «Too Much«

1998

Spice Girls «Goodbye«

1999

Westlife «I Have a Dream» / «Seasons in the Sun«

2000

Bob the Builder «Can We Fix It?«

2001

Robbie Williams & Nicole Kidman «Somethin’ Stupid«

2002

Girls Aloud «Sound of the Underground«

2003

Michael Andrews & Gary Jules «Mad World«

2004

Band Aid 20 «Do They Know It’s Christmas?«

2005

Shayne Ward «That’s My Goal«

2006

Leona Lewis «A Moment Like This«

2007

Leon Jackson «When You Believe«

2008

Alexandra Burke «Hallelujah«

2009

Rage Against the Machine «Killing in the Name«

2010

Matt Cardle «When We Collide«

2011

Military Wives & Gareth Malone «Wherever You Are«