Unge lovende Urørt-artister

Artister fra Urørt preger musikk-universet i «Unge Lovende». Valget har vært avgjørende for flere artister i etableringsfasen.

Musikkvalget var et sterkt ønske fra serieskaper og skuespiller Siri Seljeseth allerede under seriens oppstart. Hun ville heve frem de mer ukjente artistene i tråd med seriens kjernetema der vi følger en nyutdannet venninnegjeng i 20-årene på jakt etter å gjøre karrière ut av drømmene sine.

Siden har alle sesongene spilt musikken til mer eller mindre kjente artister fra Urørt . Et av disse bandene er folk-pop duoen «Temporary» som består av Jonas U. Peitersen og Mikael Øgaard på 23 år.

– Det startet med at vi jevnlig la ut nye låter på Urørt. Plutselig fikk vi henvendelse om at de ville bruke et par av låtene våre. Dette var vi selvfølgelig veldig begeistret over ettersom at vi begge digger serien, forteller Mikael.

Se alle episodene av aller siste sesong av Unge Lovende her!

Temporary, bestående av Mikael Øgaard og Jonas Utseth Peitersen var begeistret over å få musikken sin på lydsporet til «Unge Lovende». Foto: Thomas Stavø Johnstone

Fra 5.000 til 50.000

De to musikerne merket en markant stigning i antall avspillinger på Spotify etter at låtene ble spilt i serien.

– Låta «Tumbling Down» gikk fra rundt 5.000 avspillinger til 50.000 raskt etter at serien gikk på TV. Det var helt klart en stigning som kom av musikk på «Unge Lovende», og det hjalp oss å nå ut til nye lyttere, forteller Mikael.

Spranget i lyttertallene var en enorm seier for duoen. De kjenner seg godt igjen i seriens tematikk ettersom de selv forsøker å slå igjennom i musikkbransjen.

– Vi synes det er veldig kult at en så stor og innflytelsesrik serie bruker utelukkende musikk fra Urørt-artister, sier Mikael.

Uforventet heder til ukjente artister

Musikkrådgiver for «Unge Lovende», Jørgen Hegstad understreker at grunnidéen alltid handlet om at musikken skulle være laget av unge og lovende.

Jørgen Hegstad er musikkrådgiver for «Unge Lovende». Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

– Jeg tenker at denne typen oppmerksomhet kan sidestilles med å få en låt listet på radio; en bekreftelse på at det man gjør er bra, at noen lytter til det man lager – og en oppmuntring til å fortsette å lage musikk.

Han anerkjenner spesielt Urørt som en plattform der uoppdagede talenter får muligheten til å vise seg frem.

– Urørt er fortsatt er et sted der man enkelt kan finne de beste norske talentene, innen de aller fleste sjangere, forteller Jørgen.

Han synes det er spesielt fint å gi eksponering til band og artister som normalt sett ikke får det – eller forventer det. Det er han ikke alene om.

Tilfører et særegent uttrykk

Programleder i Urørt, Nina Gjertsen, gleder seg over bruken av unge nye talenter.

Programleder i Urørt, Nina Gjertsen. Foto: Daniel Rørvik

– Det tilfører serien noe unikt at unge fremadstormende artister får delta med sin musikk.

For Nina er serien en plass der de unge uetablerte artistene får skinne utover plattformer som streaming-tjenester og radio.

– Publikum får muligheten til å oppdage og få et forhold til ny norsk musikk gjennom en god historiefortelling.

Hun tror det har stor betydning for artistene, og musikkmiljøet i Norge.

– Utvalget av musikken viser sjangerbredden og kvaliteten som finnes i dagens musikkundergrunn. Også hvem vi kan forvente å høre mer fra i årene som kommer, avslutter Nina.

Spotify-listen til Unge lovende

Lytt til våre 10 utvalgte Urørt-låter direkte i Unge Lovende her:

EPISODE 1:
Das Body – Know my Name

Tøfl – Evig ung

EPISODE 2:
Girl in red – Summer depressed

Temporary – My final call

EPISODE 3:
Jouska – And I`m sorry

Simen Mitlid – Dandelion

EPISODE 4:
The familiar – Boundaries

EPISODE 5:
Fay Wildhagen – Fire on the mountain

EPISODE 6:

Haunted Mansions – Sunshine crawlers

Cashmere Factory – Love Bazaar