– Låtene må fungere live

Kveldens dommerpanel har skyhøye forventninger til å se finalistene spille live for første gang.

Klokka 19.45 braker det løs; Urørtfinalen sendes live på NRK3 og P3.no, og Norges neste musikkhåp skal kåres. De siste dagene har de fem finalistene hatt drøssevis av prøver og sommerfugler i magen, og alle håper å levere det bidraget som stikker av med flest stemmer fra publikum og dommere, og dermed får den gjeve tittelen Årets Urørt.

Artistene Marit Larsen og Chirag Patel utgjør kveldens dommerpanel sammen med P3s musikksjef Mats Borch Bugge, og utgjør halvparten av stemmene. Chirag, som utgjør den ene halvdelen av Karpe Diem, har sagt nei til flere andre dommerjobber, men føler at Urørtfinalen er riktig sted å bidra på.

– Både Marit og jeg er artister, og vi vet både hvordan det er å jobbe hardt mot noe, og hvor skummelt det er å spille live på TV. Jeg blir fremdeles nervøs av det, men samtidig er det jo nettopp det å være artist som er mitt felt. Jeg tror det er en god erfaring å ha med seg i møte med kveldens finalister, sier rapperen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Urørtfinalen sendes direkte fra Samfundet i Trondheim (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Urørtfinalen sendes direkte fra Samfundet i Trondheim (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

 

Må fungere live

De tre dommerne har ikke vært tilstede på prøvene de siste dagene, og har ikke sett finalistene spille live tidligere. Selv om de har hørt mye på finalelåtene de siste ukene, er de spente på hvordan finalistene fungerer live.

– Formidlingsevnen veier tungt for min del. Det er mye som står på spill for finalistene. Ikke bare har de klart å komme helt hit, de skal spille for et viktig publikum på Samfundet, for hele Norge på tv og få tilbakemeldinger rett etter at de har spilt. Dette er deres virkelige store sjanse til å nå ut, og jeg gleder meg til å se hvordan de klarer seg, sier Marit Larsen.

– Jeg har skyhøye forventninger om at låtene skal fungere enda bedre live enn innspilt. Ingenting er mer irriterende enn en bra låt som ikke fungerer live, sier Chirag.

Mats Borch Bugge har vært fast inventar i dommerpanelet gjennom flere år. Han mener historien sier sitt om hvorfor denne kvelden er så viktig.

– Se på finalistene fra i fjor; Mikhael Paskalev har blitt signert i USA og har fått massiv oppmerksomhet i England. Lemaïtre spilles på BBC og får massevis av hype, sier musikksjefen i P3.

– Jeg er stolt over å få være en av dommerne, og synes det er viktig å få frem at de fem artistene vi får se her i kveld er kremen av Urørt 2012. Finalen er et fantastisk utstillingsvindu, og jeg synes det er veldig bra at låtene har blitt spilt så massivt på P3 den siste tida. Slik stiller både vi og publikum som skal stemme med det samme bakteppet. Jeg har hatt Urørtmaraton i stua de siste ukene, sier Marit.

Apell fra finalistene

Finalistene slår i hjel timene mellom prøver og selve finalen på backstagerommet. Gitarene stemmes og strupene varmes opp. Nervøsiteten ligger i lufta, men etter tenkepauser av varierende lengde klarer alle å komme med et argument om hvorfor de fortjener publikums og dommernes gunst.

– Det er på tide at rap får oppmerksomhet i Urørtfinalen, og jeg rapper! Derfor bør folk stemme på meg, sier Phil T. Rich

– Jeg står i bresjen for de ensomme soveromsprodusentene, som tilfører noe nytt som musikk-Norge trenger, sier Intertwine.

Ekkolodd under kveldens generalprøve (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Ekkolodd under kveldens generalprøve (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

– Vi har mye bra materiale vi har lyst til å vise fram til folk, sier Ekkolodd

– Den harde musikken er undervurdert i Norge, og vil vil bidra til å få den frem, sier Bits Between

– Jeg lager pop fra hjertet; særegen musikk med direkte tekster og konkrete følelser, sier Synne Sanden.

Finalistene samlet backstage før finalen (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Finalistene samlet backstage før finalen (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Tidenes beste finale

Urørts Mari Garås Monsson og U-landslagets Leo Ajkic er programledere for finalen, og er overbevist om at vi har en festkveld i vente.

– Finalistene representerer fem forskjellige sjangre, og alle kommer til å finne noe de liker her i kveld, sier Leo.

– Årets finale er definitivt den beste av alle Urørtfinalene vi har hatt, fortsetter Mari.

De to programlederne har gått rundt ferdig sminket i festklær hele dagen, og gleder seg til det hele er i gang.

– Jeg er spent på hva dommerne synes om finalistene, og gleder meg til rapportene Leo skal levere fra backstage, sier Mari.

Urørt-general Mari Garås Monsson er programleder for kveldens finale. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Urørt-general Mari Garås Monsson er programleder for kveldens finale. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Urørtfinalen sendes live på NRK3 og P3.no fra klokka 19.45 i kveld. Årets Urørt vinner spillejobb på en rekke festivaler, A-listing på P3 og en sjekk på 25.000 kroner.