Vakreste på Urørt i år

– Generelt er vi inspirert av det mystiske og det vakre. Machine Birds er Ukas Urørt.

– Musikken vår er på mange måter veldig konkret og håndfast, men samtidig drømmende. Målet vårt er å få med lytteren inn i vår lille verden.

Urørt mener:

«Det er få musikalske univers som er så tiltalende som det Machine Birds skaper med «One Last Try». Uten tvil noe av det vakreste som har kommet fra Urørt i år: lekkert produsert og nedstrippet pop som sitter i hjertet lenge etter at låten er ferdig.»

Mer om: Machine Birds på Urørt

– Det er vanskelig å forklare teksten i «One Last Try», for jeg vil helst at man skal kunne tolke den som man selv føler er riktig. Men for meg handler den om å klare å gi slipp på noe som er vanskelig å legge bak seg. Håpet om at det skal fungere er der, men det viser seg å være håpløst, forteller Maria.

Sangen ble til da Marte stod på kjøkkenet og sang på en melodi. Deretter satte hun seg ved pianoet og begynte å spille på melodien, og la til akkorder. På neste øving presenterte hun melodien for Maria, som satte i gang å skrive en tekst mens Marte spilte.

– Vi er som oftest enige og spiller på hverandres idèer. Vi har spilt sammen såpass lenge at vi har et felles musikalsk grunnlag.

Marte Maaland Eberson (22år) på Rhodes/Synth/effekter og Maria Skranes (22år) på vokal/effekter gikk på folkehøgskole på Inderøya sammen i 2006/2007, og ble gode venninner. Da begge flyttet til Bergen, var det en selvfølge at de skulle spille sammen.

– Vi prøvde litt forskjellige besetninger, men begge to hadde veldig klare ideer på hva slags musikk vi ville spille – så da fungerte vi best i duo.

Machine Birds ved tilfeldighet

– Vi skulle lage myspace-side, men strevde med å finne et bra bandnavn (Vi het da Skranes/Eberson duo ). Så fant vi en fin layout på pimp-my-profile.com som het Machine Birds, med bilde av to fugler på. Vi tenkte «Jaja, det funker.» Det skulle egentlig være et midlertidig bandnavn, men så endte vi opp med det.

plakatmachinebirds

Inspirert av det mystiske og det vakre

– Hendelser i livet vårt påvirker selvfølgelig musikken mest. Alt fra drømmer til rare hverdagslige opplevelser, forteller jentene. De viser også til tv-serier og musikk som inspirasjonskilder.

– Twin Peaks på grunn av mystikken og det underfundige. Vi digger den rare musikken og de space’a karakterene.
Susanna & the magical orchestra: det såre melodiske lydbildet, den vakre stemmen og det fantastiske orkesteret Morten Qvenild utgjør. Countrymusikk: de såre, flotte tekstene som ironisk nok ofte er satt inn i et overmuntert komp.

– Karakteristisk for musikken vår er såre tekster blandet med mystiske og rare lyder.

MachineBirds2duoSkryt fra Esperanza Spalding

På spørsmål om høydepunkt så langt i karrieren trekker de frem en konsert på Canalstreet Musikkfestival i sommer.

Esperanza Spalding hørte oss spille og kom bort etterpå og sa hun hadde blitt inspirert av musikken vår. Det var stort!

Til vanlig studerer begge utøvende musikk, på Jazzlinja i Bergen. Derfor blir det mye egenøving, og leksearbeid. Marte jobber som pianolærer, og Maria jobber som sanglærer.

– Dagene er helt fulle av musikk, men vi er likevel heldige om vi får til en øving med Machine Birds i løpet av uka.

– Hva betyr det å bli Ukas Urørt?

– Det betyr mye for oss, all positiv omtale i media er bra. Vi ble veldig positivt overrasket da låta vår ble anbefalt på Urørt, vi trodde ikke noen hørte på Urørt-siden vår. Det var utrolig gøy å høre seg selv på radioen.

Mer om: Ukas Urørt-arkivet

Konserter og Kaizerskonkurranse

Nå skal Machine Birds ut på en liten turnè, hvor de skal spille i Trondheim 12.oktober, Oslo 27.oktober og Stavanger 03.november.

– Det gleder vi oss til, og håper det kommer en del folk og hører på. Ellers skal vi prøve å få spilt inn litt flere låter, og tenkte blant annet å melde oss på Urørt-konkurransen om å covre Kaizers » Hjerteknuser». Det blir en artig utfordring! Ellers håper vi selvfølgelig på å få spille på ByLarm.

– Andre favoritter på Urørt?
– Your Headlights Are On. – Gode venner i Trondheim som lager dritkul musikk. Anbefales!

– En siste appell til folket?

– Hold dere oppdatert på Facebook-siden vår, og fortsett å hør på låtene våre på Urørt og Myspace. Og: KOM PÅ KONSERT!!

Hør også intervju med Machine Birds i Urørt på P3, onsdag kveld mellom 21 og 23.

Hva syns DU om låta «One Last Try»? Legg gjerne igjen en kommentar!