Vanskelig nok å være seg selv

Aurora Aksnes har kun hatt band i et halvt år. Nå er hun årets forbilde og spilte nylig på Øya foran flere tusen mennesker.

I februar dukket den unge låtskriveren fra Bergen opp, nærmere bestemt på Bylarm i februar. Pophåpet ble godt omtalt fra flere hold og like etter ble hun plukket ut som Ukas Urørt med låta «Awakening» som også har vært lista på P3.

Et halvt år senere sto hun på scenen under Øyafesivalen 2014 foran flere tusen mennesker. Det har gått fort i svingene for den 18 år gamle musikeren som prøver å kombinere artistliv med skole, og savner å spise is på sofaen.

Et eventyr

Beskriv tiden etter Bylarm.
– Vi har løpt litt etter oss selv, alt har gått så fort. Da vi spilte på Bylarm hadde vi ikke vært et band i mer enn en og en halv måned, så alt har skjedd veldig fort, noe jeg er veldig glad for. Det har vært veldig gøy. Det har vært et eventyr.

Hva har vært det morsomste som har skjedd?
– Ah, jeg vet ikke. Hva skal man velge? Bandet mitt, først og fremst. Det er en helt fantastisk gjeng og vi har det så gøy sammen. Det morsomste har vært å oppdage hvem bandet mitt er. Vi har jo blitt kjent først etter at vi ble et band, og de er så flotte mennesker alle sammen. Vi har kost oss masse sammen. Det har absolutt vært det gøyeste. Selvfølgelig har det vært utrolig bra å opptre og sånt også, men det å få en til familie, har vært veldig gøy.

Hva har suksessen gått på bekostning av?
– Jeg savner å være med venner – Folk på min egen alder. Og så savner jeg å spise is i sofaen min og se på TV. Men nei, jeg har egentlig ikke tid til å savne ting egentlig, jeg har det jo så gøy. Jeg er bare veldig takknemlig for at jeg kan gjøre det jeg gjør nå, men jeg savner jo å være med venner da. Og siden jeg reiser en del går det jo litt utover skolen også. Skole og venner har det gått på bekostning av.

Aurora innrømmer at hun ikke har løst skoleproblematikken helt enda, men ikke fordi hun er en person som utsetter ting.

– Jeg er en person som glemmer ting, og da utsetter jeg det, men ikke med vilje. Jeg er på saken og skal løse det til høsten.

Hva er planene fremover?
– Etter Øya skal jeg fortsette å spille inn albumet som kommer i begynnelsen av 2015. Og så skal bli enda flinkere til å opptre live, og generellt bli flinkere på alt.

– Jeg tror jeg gråt litt også – bittelitt – av glede selvfølgelig

Aurora Aksnes intervju backstage under Øyafestivalen 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Aurora Aksnes intervju backstage under Øyafestivalen 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Vant pris

2014 har virkelig vært Auroras år. I tillegg til Bylarm, Ukas Urørt og nå Øya, vant hun også en forbilde-pris på 50.000 kroner under Bylarm.

– Det er veldig stort. Jeg ble veldig, veldig glad. Jeg tror jeg gråt litt også – bittelitt – av glede selvfølgelig. Det var veldig fint at noen tenker på meg som et forbilde så det vil jeg jobbe for å opprettholde den tittelen.

Hvordan er man et godt forbilde?
– Man må jo bare være seg selv. Det er et vondt liv å prøve å være noen andre. Det finnes jo bare en av alle, så jeg tenker at jeg ikke skal prøve å være noen andre, men prøve å bare være meg. Og det er jo vanskelig nok i seg selv det. På grunn av alle kriterier og så videre. Jeg tror det er veldig viktig. Jeg tror du blir lykkelig hvis du finner ut det.

Se også: Christine Live med Aurora Aksnes

Hvordan er Aurora Aksnes, da?
– Nei, det vet jeg ikke. Jeg er jo inni meg selv og kan ikke se meg selv utenfra. Jeg ser meg ikke så ofte i speilet heller, så jeg vet ikke. Akkurat nå er jeg i hvert fall veldig spent.

Én viktig ingrediens

Hva er de viktigste ingredisenene i musikken din?
– Jeg hører på musikk for å bearbeide ting, og for å føle ting, og jeg vil skrive musikk som kan hjelpe folk med å bearbeide sine ting. Jeg vil at de skal føle seg bedre av å høre på musikken min, så følelser må være hovedingrediensen i min musikk.

– Jeg vil skrive musikk som kan hjelpe folk

Sjekk ut Aurora Aksnes profil på Urørt her!

Hva bearbeidet du med med «Awakening»?
– Jeg skrev mye om ting jeg har opplevd, som fortsatt er veldig personlig. I tillegg skriver jeg om ting jeg ikke vet noe om, som jeg bare antar er sånn, samt prøver å sette meg inn i hvordan føles. Så skriver jeg ofte historier om folk. «Awakening» er en historie om en jente, men jeg vil ikke ødelegge sangen for noen, så jeg vil ikke si hva den handler om.

Har du noe konkret du har kommet deg ut av ved hjelp av musikken?
– Ja, alle vanlige ting. Ting som folk går gjennom. Stort sett det å miste personer – Med det hjelper musikk veldig mye. Alle mister jo folk hele tiden. Jeg har ikke mistet noen mennesker nært i familien, noe jeg er veldig veldig glad for, men jeg vil skrive musikk som kan hjelpe de som har det.

Intervjuet er gjort av Ruben-redaksjonen og du kan høre mer fra praten med Aurora Aksnes på Ruben på P3 i høst.