Vi feirer Halloween!

Satantilbedelse, mord i alle alskens former, gjenferd, blod og gørr: Vi har funnet frem de beste og mest uhyggelige Halloween-låtene.

På det som regnes som det første ordentlige metal-albumet – Black Sabbath (1970) av, riktig, Black Sabbath – synger en knapt tjue år gammel Ozzy Osbourne om bandkamerat Geezer Butlers møte med djevelen.

Teksten til åpningssporet «Black Sabbath» tar utgangspunkt i følgende historie: Butler skal på slutten av sekstitallet ha malt leiligheten sin sort og pyntet den med flere opp-ned-kors og bilder av Satan selv. Så skal han – etter å ha fått en bok om trolldom fra Osbourne, og plassert den midt på gulvet – fått besøk av en mørk skikkelse midt på natten. Dagen etter var boken han hadde fått i gave av Ozzy borte.

«Big black shape with eyes of fire/telling people their desire/Satan’s sitting there, he’s smiling/watch as those flames get higher and higher»

Hvis det finnes én definitiv Halloween-låt, er det nettopp denne. Dermed har vi gitt Black Sabbath æren av å åpne vårt forsøk på å sette sammen det perfekte lydsporet til kveldens Halloween-feiring.

Hvis tjæreseig og okkult dommedagsmetall ikke er helt din kopp med te, fortvil ikke. Vår spilleliste spenner seg over nær sagt alle sjangre. Ta for eksempel indiefolk-wunderkind Sufjan Stevens låt om John Wayne Gacy Jr., som voldtok og drepte over 33 gutter og unge menn på 70-tallet, eller How To Dress Well spøkelseshus-R&B på «Suicide Dream 2».

En annen låt som er dømt til å skape illevarslende gufs nedover ryggraden er «’97 Bonnie & Clyde», hvor Eminem forteller datteren hvordan han skal drepe hennes mor og dumpe liket i sjøen. Eller kanskje det du trenger for å finne Halloween-stemningen er en nifs jazzlåt fra 1941? Billie Holiday bidrar med «Gloomy Sunday», den såkalte «ungarske selvmordslåten». Den kan du lære mer om – samt se Eva & The Heartmaker tolke – i Lydverkets Halloween-spesial.

Halloween-spillelisten vår har likevel ikke sjanse til å rekke over alle verdens grøsserlåter. Kom dermed gjerne med dine forslag på hva som er verdens skumleste låter i kommentarfeltet!

Halloween – P3.no – Hør spillelisten i WiMP