Vi lydlegger din indie-sensommer

Sommerferien er en utmerket tid å oppdage ny gitarpop på! Vår fagmann på området, Jørgen Hegstad, gir deg ti essensielle nye utgivelser for årstiden.

Sommerlyd er en vanskelig øvelse. For mitt vedkommende går det gjerne i flerstemt koring i refrenget, låter med jentenavn som tittel og tekster om kjærlighet, lange sommernetter og det der – og her får du herved et knippe favoritter fra de siste månedene, klare for å i siste liten snike seg inn på roadtrip-miksteipen.

 

Tim Wheeler – «Feels Like Summer»

Hvorfor da ikke starte med en av de store sommerlåtskriverne de siste tyve årene? Tim Wheeler, til vanlig vokalist og låtskriver i Ash, har mer eller mindre basert hele sin karriere på denne type låter. Allikevel spørs det vel ikke om «Feels Like Summer», for øvrig hentet fra filmen om Shaun The Sheep, er hans beste i sitt slag.

 

White Reaper – «Pills»

White Reaper er fra Kentucky, men låter som pur vestkyst. Samtlige singler de foreløpig har sluppet fra debutalbumet White Reaper Does It Again låter gull. «Pills» gir ekstra lyst til å tråkke hardt på gassen.


Cayucas – «Moony Eyed Walrus»

«Moony Eyed Walrus» er hentet fra Cayucas‘ andre album Dancing At The Blue Lagoon, og dette er lyden av seilersko, bryggekant og forbrukslån. Hvitsnippspop av godt merke.


Jessie Jones – «Sugar Coated»

På ingen måte å forveksle med den norske rapperen av omtrent samme navn. Jessie er signert til Burger Records, som nå om dagen er stødigste leverandør av sommerstenket garasjerock av alskens valør og farge. «Sugar Coated» lever opp til tittelen, spesielt med lekepianoklimpringen og allsangvennligheten i refrenget.


Westkust – «Drown»

Last Forever er årets beste, svenske album så langt for mitt vedkommende. Det er laget av Westkust, et slags søsterband av mer kjente (og dysterere) Makthaverskan. Vi snakker om umiddelbar shoegazepop med varme harmonier. Et naturlig valg på en slik miksteip, og kanskje ditt nye favorittband innen sjangeren.


Young Guv – «Crawling Back To You»

Dette er soloprosjektet til Ben Cook, normalt i punk/hardcorebandet Fucked Up, men nå solid plantet i syttitallets powerpop. Debutalbumet Ripe 4 Luv er bredfull av denne type The Raspberries-duftende solskinn, og denne låten er både ettergivende i teksten og positiv i melodiene.


Jaill – «Got An F»

Et annet favorittband i sjangeren på totusentallet er wisconsinbandet Jaill. De har gitt ut et par supre album på Sub Pop (spesielt 2010s That’s How We Burn), men nå har de også byttet hjem til Burger Records for utgivelsen av årsferske Brain Cream. Svært fint album, og dette er bestelåt derfra.


Bully – «Brainfreeze»

Bullys debutalbum Feels Like er ute nå, og har fått velfortjente panegyriske omtaler. Bandet kan minne om alt fra Hole og Weezer til The New Pornographers (som de også har spilt oppvarmingsjobber for). Alicia Bognanno er en av de mest uttrykksfulle vokalistene i sitt segment, og hele albumet er vel verdt en lytt. Dog er denne favoritten akkurat nå.


Cheerleader – «The Sunshine Of Your Youth»

Et av de absolutt største overraskelsene i år er The Sunshine Of Your Youth, debutalbumet til philadelphiakvintetten Cheerleader. Spesielt tittelspor og singel, som er omtrent umulig å få ut av hodet når den først har satt seg. Kanskje årets beste gitarpoplåt. Passer bra i sommermånedene også, tekstens sentimentale kvaliteter til tross.


New God – «The Magic Sound Came Out»

Vi avslutter på den kuriøse siden, med brødrene Kenny og Curt Tompkins. New God har to album bak seg, men aldri har de hørtes så fascinerende ut som på «The Magic Sound Came Out», en smakebit fra en foreløpig uannonsert utgivelse. Her snakker vi en blanding av Beach Boys, Animal Collective og Brian Jonestown Massacre, med en hale av new age og et snev (presumptivt ironisk) Hare Krishna. Vel møtt!


Jørgen Hegstad

 

PS. Jeg har også samlet opp disse låtene i en liten spotifyliste, som du finner her. God sommer!