Video: Bigbang i Popsalongen

Se albumaktuelle Bigbang spille ny låt – og covre nydelige Haim.

De kalles et av Norges beste liveband, og har gjennom over ti år som band opparbeidet en solid fanbase og hatt store hits med låter som «Girl In Oslo», «Wild Bird» og «Swedish Television». Nå har oslobandet Bigbang, med vokalist Øystein Greni i front, sluppet sitt niende studioalbum, The Oslo Bowl. P3s anmelder Totto Mjelde belønnet det med fire øyne på terningen.

Les hele anmeldelsen her.

Med nytt album følger omfattende promovirksomhet. Om formiddagen mandag 4. mars er Greni på besøk hos Popsalongen sammen med trommis Olaf Olsen og bassist Nikolai Hængsle Eilertsen. Bandet er ferdige med riggingen til livespilling i radiostudio, og henger i venterommet til Studio 15 i en av de mørke korridorene på NRK Marienlyst.

Vanskelig cover

I tillegg til å spille tittelkuttet fra sitt nye album, skal trioen covre en aktuell P3-låt – og valget har falt på vestkysttrioen Haims «Don’t Save Me».

– Jeg har ikke hørt den før, men skal heldigvis bare spille noen enkle pianotoner, sier Olsen.

Men heller ikke hos sjefen sjøl, Greni, som vanligvis har full kontroll, sitter låta helt et lite kvarter før de skal i ilden.

– Hun gjør noe med stemmen i den første linja som jeg ikke får ordentlig tak på, sier han, og ber Eilertsen spille av åpningen på låta fra iPaden nok en gang.

Han gjør noen forsøk med sin helt nye gitar – håndmalt i «rose-teknikk» av norgesmesteren i hardingfele, samtidig som også de to andre øver på sitt.

Øystein Grenis nye, håndmalte gitar (Foto: Jonas Bødtker, NRK P3)
Øystein Grenis nye, håndmalte gitar (Foto: Jonas Bødtker, NRK P3)

Etter gjentatte forsøk og perfektsjonering må produsenten som styrer sendinga fra kontrollrommet heve stemmen på høflig, men bestemt vis – det er ikke lett å styre sendinga som nå er i gang i naborommet når et av Norges største band øver bare noen meter unna deg. Bigbang blir rett og slett sendt på gangen.

Krever mye av seg selv

Øvinga rundes av når Greni skal inn i studio. Før livespillingen venter intervju – og programleder Aishath Afeef spørs selvsagt hvordan det føles å få så gode anmeldelser – The Oslo Bowl har blant annet blitt belønnet med seks øyne på terningen av Dagbladet.

–  Det er kjempeviktig å få gode tilbakemeldinger. Vi snakket om dette før vi begynte å spille inn plata – vi bør egentlig kritiseres mye strengere nå enn da vi begynte. Vi har jo holdt på en stund, og det er så mange bra, nye band nå. Jeg mener at hvis ikke vi leverer noe som er bedre enn det vi har gjort før, fortjener vi ganske hard medfart.

– Det er mange som fortjener å komme frem, så jeg føler at vi må jobbe hardt. Jeg blir sur på band som begynner å slacke fordi de har blitt svære og selger ut. Det er ikke lov når man holder på med noe som er så kult, sier Greni.

Se Bigbang spille «The Oslo Bowl»:

 

Selvransakelse

– Kjenner du deg igjen i det anmeldere tolker ut fra tekstene og musikken?

– Jeg leser sjelden anmeldelsene. Jeg får høre at det er bra og blir kjempeglad, men bryr meg så mye. Da vi ga ut Electric Psalmbook fikk vi ganske mye dårlig kritikk, og det husker jeg fremdeles ord for ord. Jeg husker det som er negativt.

I det siste har bandet vært i en prosess av selvransakelse, og har gått gjennom hva som funker og ikke funker i deres egen musikk. De har prøvd å kombinere det norske med det amerikanske på sitt nye album.

Hør hele intervjuet her:

Øystein Greni intervju, del 1

Øystein Greni, intervju del 2

Popsalong-tradisjonen tro ble Øystein Greni innlemmet i The Brazilian Wax Museum. Hør hvordan det gikk:

greniwax