Videopremiere: Fjorden Baby!

Loddefjords mest fargesterke band har utstyrt singelen «Tingene» med en smellvakker hevn over japanske fototurister.

Det har gått to år siden Fjorden Baby preget det norske musikkåret med det strålende andrealbumet Se deg rundt i rommet, en plate vår anmelder Jørgen Hegstad beskrev som «et eksentrisk, dampende dansegulvfrieri det er vanskelig å motstå» og trillet fem øyne på terningen for.

Les anmeldelse: Se deg rundt i rommet

Nå er oppfølgeralbumet Fjordkloden like rundt hjørnet, og vi i P3 Musikk har gleden av å presentere musikkvideoen til den ytterst fengende førstesingelen «Tingene», der japanere i sakte film spiller en sentral rolle.

Se videoen nederst i saken! 

– Vi er alle aliens 

Regissør Jan Eivind Bertelsen, som spiller trommer i bandet, forklarer ideen bak videoen slik:

– Mens jeg så gjennom mine fantastiske bilder fra Japan, hørte jeg på «Tingene» i repeat og merket at dette underbygget den eksistensielle tematikken i låten. Mennesker er mennesker uansett hvor du er, med de samme universelle oppsigene og nedsigene, fattig som rik. Vi er alle aliens, alle lever vi og alle skal vi dø. Vi gjør alle det som må gjøres for å få det slik man vil ha det. Verden som et menneske er det som driver denne videoen og jeg følte det var vår jobb som kulturformidlere og vise dette til Norge.

Vokalist Sturle Kvilekval utdyper:

– Jeg kicket på greiene umiddelbart og tenkte at videoen setter låten i perspektiv. «We are all one», og samtidig, «one in a million». For sant, om vi vil det eller ikke, er vi alle med på en felles greie her, som produkter og produsenter av samfunn. Vi er alle en del av tingenes tilstand.

Hvordan foregikk innspillingen?

– Jeg dro til Japan sammen med min gode venn og kunstneren DOLK, fordi vi begge er tiltrukket av asiatisk kultur, stormannsgalskap, storby-flow og japanere. Jeg filmet alle mulige greier med mitt kamera, Sony FS700, som kan filme i super-slowmotion. En dag dro jeg til det overmedierte overgansgsfeltet i Shibuya, Tokyo, med SAFTs legendariske låt «People In Motion» på repeat i høretelefonene mine og filmet tilfeldige japanere i slowmotion mens jeg tenkte: «Yes! People in slowmotion». Jeg følte til tider en klein feeling av å være en kikker, men det stoppet meg ikke. Jeg tenkte at japanerene tar bøttevis med fotos som turister i Norge, at dette var en slags hevn, forteller Jan Eivind Bertelsen til P3 Musikk.

En gal, styggvakker verden

Sturle Kvilekval beskriver det kommende albumet, Fjordkloden, på følgende vis:

– Hvert album er en ny og vill oppdagelse. Denne gangen blir det elleve ganske forskjellige låter fra en gal, gal, styggvakker verden – musikk for den mer eller mindre dysfunksjonelle familien som utgjør menneskeheten. En salig blanding, og som vanlig vil vi feire og formidle aspektene av frihet på godt og vondt. Fjorden Baby! er en nesten umulig og ganske grumsete organisme. Jeg tror alle landstrykere bærer på eimen av melankoli, og derfor blir eufori alltid en dragning for oss. Vi gleder oss til å vise dere resten av kloden!

Fjorden Baby! – «Tingene»: