Videopremiere: Johndoe

– Dette er frihetspunk, sier Johndoe om singelen «Gi mæ motorveia». Se videoen her!

Johndoe. Foto: Promo
Johndoe. Foto: Promo

Det gikk altså åtte år før punk-, rock- og powerpopgruppen fra Trondheim ga ut album nummer fire i mars, Slugger. Og de letter ikke foten fra gasspedalen ennå – 31. oktober kommer bandets andre albumutgivelse på et drøyt halvår.

Lanseringen av Sosialt liv skal, som seg hør og bør, feires med konsert på Revolver i hovedstaden 1. november.

En helg med kompiser

Før Johndoe slapp Slugger var kisene innom Christine. De spilte blant annet opp en coverversjon av Against Me!s «Transgender Dysphoria Blues» – på norsk. Laura Jane Grace, vokalisten i Against Me!, ble oppmerksom på opptredenen og lot seg begeistre av Johndoes norske versjon av sporet, noe hun uttrykte på Twitter.

Se og les: Christine live: Johndoe

Nå har en singel, «Gi mæ motorveia», fra det kommende albumet fått sin egen musikkvideo. Regissør Jon Vatne, som også laget videoen til «Lengsel (som aldri forsvinn)» og «Tragiske tryna» fra Slugger, sier følgende om videoen:

– Låta har en fantastisk rastløs tekst, og det var denne følelsen jeg ville fange i videoen. Videoen er blitt et mangefasettert portrett av en helg med kompiser, som er bandet selv. Samtidig får vi et inntrykk av rastløsheten som råder inni hodet på låtskriveren Jonas.

Hentet pyroeffekter fra supporterklubb

Johndoe og Vatne legger også til at flere av røykgranatene og nødrakettene i videoen ble hentet inn fra kontakter i den mørkeste delen av miljøet rundt Kjernen, supporterklubben til Rosenborg.

Første del av videoen foregår ved en gammel nazibunker i Fossegrenda i Trondheim, der byens 14-åringer har drukket seg stupfulle til alle tider (gjelder også visse bandmedlemmer). For øvrig ble en improvisert hyllest til bandet Mayhem anno «Chainsaw Gutsfuck» inne i bunkeren klippet bort fra videoen, men vil muligens dukke opp som kunstfilm senere.

Johndoe. Foto: Maria Goss
Johndoe. Foto: Maria Goss

– Godt å legge igjen noen kilo med gummi

Vokalist Jonas Skybakmoen mener «Gi mæ motorveia» er frihetspunk: – Låta handler om et forgjeves forsøk på å slå seg til ro og holde seg i skinnet. Av og til hadde det vært veldig greit å følge strømmen, bli «vanlig», roe seg ned litt. Men betyr ikke det at livet bare stopper opp, da? lurer vokalisten.

Regissør Jon Vatne kom til innspillingen fra Berlin, og fikk mail fra bandet med streng beskjed om å kjøpe med tax free-sprit. Det gjorde han, men selv et rockeband klarer ikke å shotte 1,5 liter Fernet Branca i løpet av en kveld, forklares det i en mail til P3.

Bilmiljøet i Trondheim er stort, og via Facebook kom vokalisten i kontakt med et par sjåfører som ville vise seg fram.

– Vi møtte dem på et avsidesliggende industriområde, der de fant det for godt å legge igjen noen kilo med gummi. Det gikk med et par dekksett, og regissøren mista hodet fullstendig da han skulle stå i midten mens bilene drifta rundt ham. Han mener selv han ble «midlertidig hjernedød». Ikke et eneste take funka, så vi måtte gjøre det 15 ganger, minst. Til slutt fikk vi klage fra en nabo og ti minutter på å ha oss til helvete vekk, sier Skybakmoen.