Videopremiere: LUGN

Det nye Oslo-bandet, LUGN, serverer deg sol, sommer og forelskelse med sin nye låt «Mundane».

I dag slipper det nye, lovende bandet LUGN sin debutsingel «Mundane», en kjærlighetslåt som passer perfekt for sommeren.

LUGN består av en hel gjeng med musikere mellom 23 og 25 år som har jobbet av og på med prosjektet de to siste årene. Singelen «Mundane» ble til før bandet var satt sammen, og nå er de endelig klare for å introdusere publikum for sitt hjertebarn.

Se den ferske musikkvideoen øverst i saken

«Don’t cry because it’s over, smile because it happened» synges i første vers, etterfulgt av «She never knew every word spewing out were clichés». Så låta handler om klisjéene rundt kjærlighet mellom to mennesker, både under og etter. Kjærlighet, forventninger og skuffelse, forteller de til P3.no og fortsetter:

– Blåserne er med for å bygge opp lydbildet. Det er et veldig standhaftig og stolt instrument, og personlig er vi veldig svake for blås. Plystring er universelt språk, noe som gir den et hook som vi håper smitter over på folket i sommer.

– Generelt er vi veldig glad i psykedelisk 60- og 70-tallsmusikk.

– Vi ville lage en video med særpreg

LUGNs ferske låt handler om rundt kjærlighet, forventninger og skuffelse. Grafikk: Hanne Flåten
LUGNs ferske låt handler om rundt kjærlighet, forventninger og skuffelse. Grafikk: Hanne Flåten

Bandet består av Kristoffer Bonsaksen (produsent, synth, vokal), Victor Håland, (vokalist), Lasse Grotdal (bass), Håkon Riis Vaal (synth, vokal), Kim Føynum (gitar, vokal), Henrik Fischer Bjelland (gitar) og Bendik Hovik Kjeldsberg (trommer).

– Fire av oss er barndomsvenner fra Vestfold og har bodd sammen i Oslo de siste årene. Kristoffer som er produsent og tekniker, spilte sammen med bassist Lasse Grotdal og trommeslager Bendik Kjeldsberg i et tidligere band, kalt Manatee Racket. Etter at bandet ble oppløst startet Kristoffer å skrive nye låter i studio og dannet etterhvert et fint samarbeid med Victor Håland. Det var ingen hemninger i studio, men det viste seg at et firemannsband ikke holdt til å kunne fremføre musikken, og tre medlemmer til måtte inn. Håkon, Kim Rune og Henrik.

LUGN spiller intrikate og fengende poplåter fulle av kontraster, med et detaljrikt lydbilde basert rundt melodiøse vokalharmonier og drivende rytmer. Musikkvideoen ble spilt inn i Cape Town og reflekterer stemningen og budskapet i låta, da den spiller mye på følelser hos et menneske.

– Betenkt, forventningsfull, overrasket, lykkelig, ensom og skuffet er alle følelser som jenta representerer gjennom videoen. Vi ville lage en video med særpreg, og som gjør folk nysgjerrig på hvem denne jenta egentlig er, er det henne den handler om? Den er filmet i en tagning, som også bidrar til å gi den en egen stil.

Slipper album i 2015

– Hvem blir dere inspirert av?

– Høres kanskje litt klisjé ut, men vi må nesten nevne The Beatles som har betydd mye for oss i forbindelse med låtskrivingen, da omtrent samtlige i bandet er blodfans. Nyere band som MGMT og Tame Impala er også store inspirasjoner, men kanskje først og fremst på grunn av sounden. Generelt er vi veldig glad i psykedelisk 60- og 70-tallsmusikk. Produsent og tekniker Dave Fridmann har en helt egen evne til å få miksene til å virkelig smelle, samtidig som det låter svært og organisk. Det var veldig stas for oss at Greg Calbi som har mastret de fleste produksjonene til Dave (deriblant nevnte MGMT og Tame Impala), også ville gjøre master for oss på «Mundane», forteller de.

For tida jobber de for fullt med debutalbumet, som enda ikke har fått en releasedato.

– Vi håper på å bli klare til å slippe skiva første halvdel av 2015. I sommer skal vi i all hovedsak jobbe videre med albumet, i tillegg til å få presset inn noen konserter. Kristoffer skal blant annet spille med Highasakite. Det kommer nok til å bli en bra sommer.

– Hvilke tre låter er typisk sommer for dere?

– Postgirobyggets «Idyll», neida. Å lage en slik liste uten å inkludere en Beatles-låt ville gått i mot vår natur, så «Here Comes the Sun» må selvfølgelig være med. Britpop-gutta i undervurderte Supergrass med låta «Seen The Light» gir oss også sommervibber uten like. MGMTs «Electric Feel» er det umulig å ikke danse til en varm sommerkveld.