Videopremiere: Sondre Lerche

– I “Sentimentalist” er alt håp ute, den eneste gleden som gjenstår driver smerten, sier Sondre Lerche. Se den ferske musikkvideoen til låten her!

I september tok vi med Sondre Lerche til Sørenga i Oslo for å spille inn en P3 Spanderer av den samme sangen vi har fått videopremiere på.

Se: P3 Spanderer: Sondre Lerche

Vondt å skrive låten

Lerche forklarer at han aldri har skrevet en låt som har truffet publikum så direkte og emosjonelt.

Sondre Lerche. Foto: Jonas Lisether, NRK P3
Sondre Lerche. Foto: Jonas Lisether, NRK P3

– Det går et sukk gjennom salen, og meg selv, hver kveld når jeg spiller den fra scenen. Jeg hadde lenge melodien, men ikke teksten, og er glad jeg aldri ga opp å finne rette ord til melodien, selv om det gjorde vondt å skrive den og synge den.

Fra strålende solskinn til høstens farger: I “Sentimentalist”-videoen, som du kan titte på øverst i saken, ser vi Lerche vandre rundt i skogen.

Den driftige artisten lanserte sin syvende fullengder, Please, til gode kritikker for et par måneder siden.

Les: Leken Lerche (4/6)

Alt håp ute

Til P3 forklarer han at de følte at låten trengte én setting, der protagonisten kunne utfolde seg. Lerche sier også at det var ganske intenst å gå inn i denne type performance foran kamera. Det var ikke lov til å verken filme i skogen eller ved vannet innspillingsgjengen befant seg, så alt ble spilt inn veldig diskret og raskt.

Han vurderte å kle av seg, men var redd for å ende i fengsel for blotting om de ble tatt av parkvakten.

Sondre Lerche i "Sentamentalist"-videoen. Skjermdump, YouTube
Sondre Lerche i “Sentamentalist”-videoen. Skjermdump, YouTube

– Tanken er at jeg går i sirkler i denne skogen, opp og ned fjellet, som i en labyrint, med håp om å en gang komme seg ut av skogens vakre, men klaustrofobiske omgivelser. Sånn sett er videoen i dialog med teksten – sangeren gir seg det sentimentale, det romantiske – alle klisjeene – i kast, en siste gang, i håp om at det skal ta slutt en gang, og at han skal få kommet seg videre, ut av skogen, forklarer han og tilføyer:

– Men det holder på å klikke litt for han fyren, han snakker med seg selv og trœrne, føler seg forfulgt, selv om han er forlatt. Videoen er en slags fortsettelse fra “Bad Law”, som utagerte ubearbeidede traumer i fri, berusende dans, til sjenanse for omgivelsen, og “Legends” som brukte koreografi som metafor for å ikke strekke til eller å greie å reparere det som går til helvete. I “Sentimentalist” er alt håp ute, den eneste gleden som gjenstår driver smerten.

Travle dager

Førstkommende lørdag spiller Sondre Lerche to ganger på Parkteatret i Oslo – selve avslutningen av Europa-delen av Please-turnéen. Neste uke starter han på Asia- og Australia-turné i Tokyo som varer i tre uker.

– Så skal jeg spille inn og spille meg gjennom vinteren frem mot festivalsommeren her hjemme og ute.