Videopremiere: Tôg

Elektropopbandet takker for seg, og leverer en musikkvideo til låten «Av hengslene» som er spilt inn i Haiti.

«Det ypperlige høydepunktet “Milevis” – inklusive løpske basslinjer, tørre gitarlicks og duellerende vokal – er bunnsolid diskopop som skriker etter å bli rettferdiggjort med en radiolisteplass», skrev P3s anmelder da Tôg-albumet Feiring ble anmeldt.

Lars Christian Olsen avbildet på by:Larm 2011. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Lars Christian Olsen avbildet på by:Larm 2011. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Og nå er det over – Tôg takker for seg etter to album. Drøm fra 2011 og nevnte Feiring fra i fjor. De fikk suksess med blant annet låter som «Sansen» og «Reint med (i påsen din) som også ble radiolistet.

For de som har lyst til å ta en siste dans med Tôg kan møte opp på Blå i Oslo 6. november, Kvarteret i Bergen 15. november, og Brukbar/Blæst i Trondheim 22. november.

Skal fortsette å lage musikk

– Det er litt flaut å si det, men dette har en selvisk (og sikkert for mange, dum) årsak. Det er forholdet jeg har til Tôg som prosjekt som ligger bak avviklingen. Jeg føler at jeg begynte prosjektet av feil grunner, og det ligger en god del i navnet, Tôg (slangord for dust/idiot på stavangersk, journ. anm), og i tekstene jeg skrev til førstealbumet vårt, Drøm. Det begynte som en botsøvelse hvor jeg skulle fortelle verden hvor dustete jeg var. Nå er jeg ferdig med det, sier primus motor Lars Christian Olsen og tilføyer:

– Ironisk nok fikk jeg heldigvis best respons på å beskrive livet sånn det kan være. Noe ekte. Så det prøvde vi med Feiring, og vi sitter igjen med at vi lagde noe vi involverte kan være stolte av i ettertid.

Lars Christian skal fronte seg selv som produsent/artist under navnet LC Olsen framover, og jobber med Christabelle om dagen og lager musikk med henne.

Han sier også at det kommer et lass med nye Tôg-remikser nå og et par nye videoer før året er omme.

Resten av gjengen er også opptatt med sine egne prosjekter og yrkesvalg: – Morten driver med forskjellige jazzband, Paul driver med lærerjobb på fulltid, Thomas Gallatin trommer for alle som nevnes kan i popverdenen og Thomas Engebretsen tar master og frilanser som musiker. Vi kommer fremdeles til å spille sammen på utgivelser tror jeg, og kanskje jeg starter et nytt band på sikt.

Primus motor Lars Christian Olsen fra Tôg i "Av hengslene"-videoen. Skjermdump, YouTube
Primus motor Lars Christian Olsen fra Tôg i «Av hengslene»-videoen. Skjermdump, YouTube

Video spilt inn i Haiti

Videoen til «Av hengslene», som ble skrevet av Lars Christian og Ådne Meisfjord, ble spilt inn i Haiti, og du ser den øverst i saken. Produsent er Tommie Gonzalez og regissør Dan Huiting.

Idéen til sangen sprang ut fra Ådnes skildring av når han kommer inn på en fest og får øye på ei dame han syns ser spennende ut og hvordan han sjekker henne opp.

– Selve tanken bak videoen er å vise frem et gjestfritt folk og kulturen deres. Haiti har en helt utrolig kultur, god mat, spennende kunst og en dansemusikk som får kroppen til å rykke på en måte europeisk dansemusikk ikke kommer i nærheten av, forklarer Lars Christian til P3 og tilføyer:

– Det jeg sitter igjen med er minnene. Jeg har blitt kjent med så mange fine folk, lært å kjøre moped, satte på New York-disco som vi dansa til iløpet innspillingen når vi holdt på å vente. Haitiansk mat. Alle husene som så ut som noe fra en piratfilm. Noen må jeg gi litt ekstra oppmerksomhet. Jeg ble invitert som ambassadør for Star of hope, en organisasjon som bruker lokal knowhow for å gi barn skolegang og bygge opp nødvendig infrastruktur i lokalsamfunnet. Utrolig fint å se menneskene bak det arbeidet der, og se de lokale forbildene.