Videorama!

Thomas Dybdahl og Maria Mena skinner i ukens samling av de beste musikkvideoene. Stjerner som Robyn, Snoop Dogg og Paramore får også være med, i tillegg til at Pixies er tilbake!

Robyn/Snoop Dogg – U Should Know Better”

Robyns samarbeid med Snoop er flere år gammelt, men får først nå en video. Og for en god video det har blitt! Robyn spilles av en gutt mens Snoop spilles av en kvinne, og det hele skal da få deg til å tenke på betydningen av kjønn og identitet. Det eneste jeg klarer å tenke på er at dette må være det siste gode Snoop var med på før han ble rasta-klovn. Enormt kult med Neneh Cherry-plakat på rommet til gutte-Robyn. «Manchild». For en låt det var…

Maria Mena – “I Always Liked That”

Maria Mena reiste til Nevadaørkenen for å spille inn videoen til “I Always Liked That” der hun ble oversvømmet av følelser og trang til å synge både på hotellet og utendørs. Lekker video, fin låt, og som alltid smellvakker stemme.

Thomas Dybdahl – “But We Did”

Første sang fra Thomas Dybdahls neste album What’s Left Is Forever som kommer i september er “But We Did”. En fin komposisjon med litt sol i seg, siden den er spilt inn i Los Angeles. Sol er det også en del av i videoen, i tillegg til masse vakker natur og en dramatisk historie om kjærlighet og drap.

Pixies – «Bagboy»

Wow. Få så denne komme. Plutselig dukket det høyst lengendariske bandet Pixies opp med sin første nye låt på 9 år, og jammen kom det ikke en video til sangen samtidig. «Bagboy» låter veldig som Pixies, og selv om Kim Deal for noen uker siden forlot bandet høres det da veldig ut som henne på refrenget her? Videoen handler om en gutt som raserer en bolig på flott vis, og vi får også en liten overraskelse på slutten. Men det viktigste her er at Pixies har laget ny musikk. Fantastisk!

M.I.A. – “Bring The Noize”

M.I.A. gir deg en durabelig digital overhaling med sin nye singel “Bring The Noize”, og videoen er ikke stort mindre påtrengende. Klippet er fullt av hvitkledte dansere, religiøse symboler og gullfargete innklipp som en kommentar til bankvesenet. M.I.A. får litt farge på det hele med sitt rosa hår. Kul galskap.

Bonnie McKee – “American Girl”

Bonnie who? Godt spørsmål. Svaret er: Låtskriver for superkjente artister som Kate Perry, Ke$ha, Britney Spears og Rita Ora. Nå går hun ut på egenhånd med “American Girl”, og fyller videoen proppfull av kjendiser. Noen av de allerede nevnte dukker opp, men hvorfor ikke bare plusse på med Macklemore, Kiss, Carly Rae Jepsen, Jason Derulo, Jewel, en kvinnesminket Tommy Lee på trommer (og mange flere)? Når man først kan, liksom. Låten? Ganske ok pop.

Linnea Dale – “A Room In A City”

Linnea Dale fortsetter sin solokarriere med singelen “A Room In A City” som nyss fikk en musikkvideo som handler om fotografering, et stort rom i en by, og en hel del moderne dans. Ikke dårligere enn DonkeyBoy hvertfall.

Kaskade – “Atmosphere”

Kaskade skal slippe masse ny musikk i september, og fronter det hele med “Atmosphere” som skal få danseglade gjennom sommeren. Dette er visstnok den første sangen der Kaskade har vokal på egen låt. Videoen er satt sammen av Kaskade og fans i en fotoboks i en klubb der alle bortsett fra Kaskade har pyntet seg. God atmosfære…

Paramore – “Anklebiters”

Det føles litt som at Paramores siste fremstøt ikke ble den suksessen bandet hadde forventet. Det har hvertfall vært ganske stille rundt bandet her i Norge etter slippet av Paramore for noen måneder siden, selv om de faktisk var i Oslo og spilte her om dagen. Siste singel fra albumet heter «Anklebiters», og den er faktisk meget bra. Den Pacman-inspirerte videoen er ikke bra, men musikken er det viktigste, eller?

Wiz Khalifa – “Old Chanel”

Mandag tok Wiz Khalifa opp telefonen og twitret at han skal gi ut et album kalt Blacc Hollywood senere i år. Samtidig slapp han en fersk video til låten “Old Chanel” som også inneholder rapping fra Smoke DZA. Selv om platetittelen namedropper Hollywood er det full Harlem-stil på det lokale gatekjøkkenet det handler om i videoen. Om litt død, da.

Acres Wild – “63”

Det norske bandet Acres Wild forteller at de er fans av Teenage Fanclub, Decemberists og Zombies, og dermed er jeg solgt allerede før jeg trykker play. Acres Wild skuffer heller ikke med hverken låt eller video. Mye himmel i videoen. Himmel er stilig. God godstemning.

Smith Westerns – “Idol”

I videoen til “Idol” er det fine rockeorkesteret Smith Westerns omringet av en pågående fest mens de selv er kjempe-uinteressert i det som foregår. Lighten up, lzm. De har nok tatt inspirasjon fra selveste Ramones som laget en helt lik video – som var mye bedre – til klassiske “I Wanna Be Sedated”.

Duck Sauce – “It’s You”

Duoen med det småmorsomme navnet Duck Sauce er mer kjent hver for seg som Armand Van Helden og A-Trak, men sammen lager de fiffig musikk. “It’s You” er en elektronisk sak som inneholder barbershop-aktig synging, og dermed er videoen satt hos en frisør der håret virkelig lever ut sine rytmiske fantasier.

Nils Noa/Vinni – “Fade Away”

Videoen til Nils Noas singel «Fade Away» starter som en reklame for en togtur, men blir plutselig til en reklamefilm for Norge. Superfine bilder i massevis gjør det hele meget lekkert.

http://youtu.be/Pp7gULc3_0Q

Pissed Jeans – “Romanticize Me”

Jeg ser ikke ofte på kunstløp. Det skal jeg medgi. Men når jeg en og annen gang tilfeldigvis zapper innom er musikken utøverne bruker alltid like irriterende. Alt det fikser det amerikanske bandet Pissed Jeans opp i med videoen til “Romanticize Me”. Meget tøft på og utenfor isen. Pissed Jeans spiller på Øya i år. Anbefales.

Bloc Party – “Ratchet”

Jeg er så gammel at jeg husker den gangen Bloc Party var det hippeste på kloden. Eller vent litt, det er jo bare 7-8 år siden. Du husker det sikkert du også. Tidene forandrer seg litt vel fort i musikken i den moderne verden. Bloc Party tar muligens en pause neste år, men før den tid slipper de ep-en The Nextwave Sessions, og det er derfra “Ratchet” – som nå har fått video – er hentet. Starten på videoen er helt identisk til klippet som fulgte med “Octopus” i fjor, men endrer kjapt karakter.

Disclosure – “F For You”

Brødrene i Disclosure har fått mye skryt for platen Settle, og vår anmelder Marie Kommisar mente at en femmer var belønning god nok. Siste video fra albumet er til låten “F For You” som viser litt av duoens lysshow. Grymt.

The Weeknd – “Kiss Land”

Ukens mannsgris-video kommer fra soultypen The Weeknd som blander bilder fra øst med uklar film av damer som klår på hverandre. This is nothing to relate to, synger han. Så sant, så sant.

Jenny Hval – “Innocence Is Kinky”

Etter The Weeknd passer det med litt Jenny Hval som i sin video til “Innocence Is Kinky” går så nært på kvinnekroppen som det går an å komme. God video. Uforståelig musikk.

Yeah Yeah Yeahs – “Despair”

Yeah Yeah Yeahs fikk tyn for sitt siste album av vår anmelder Jørgen Hegstad, men de kan skryte av å visstnok være blant de aller første til å få filme en musikkvideo på toppen av Empire State Building. Fin ble den også.

Anti-Flag – “Broken Bones”

Pop-punkerne i Anti-Flag er alltid herlige. Så også her i videoen til “Broken Bones” fra bandets fjorårsalbum The General Strike. Pop-punk. Så utskjelt, og likevel så deilig. Don’t be hating.

[vimeo 66781235 w=500 h=213]

Riverboat Gamblers – “Blue Ghosts”

Det amerikanske bandet Riverboat Gamblers står for en av de ti aller beste konsertene jeg har sett i løpet av livet. Helt uten forvarsel gikk de på scenen i Austin i Texas og blåste håret til publikum fullstendig av med et liveshow som mangler sidestykke i rocken. Dessverre har de ikke vært like bra de andre gangene jeg har sett dem, men de leverer stadig gode ting på plate. “Blue Ghosts” er eksemplevis en super rockelåt med en fin video om magi, vold og en labyrint.

Tre norske videoer som ved en feiltakelse falt ut av forrige ukes Videorama

Yoga Fire – “Samantha”

Husker du Samantha Fox begynner du i likhet med meg å bli gammel. Norske Yoga Fire har laget en låt som heter “Samantha” der Sam Fox dukker opp i videoen. Det gjør definitivt også den hyggelige komikeren og skuespilleren Odd-Magnus Williamson som følges med kamera i løpet av en dag. Ting skjer, kan man trygt si…

Bloksberg – “Gamlebyen”

Bloksberg spiller fet pumpende elektronisk musikk som de enkelt og greit kaller for techno. Siden duoen er fra Oslo er det nærliggende å tro at det er den byens gamleby de har kalt opp låten sin etter. Uansett kan du nyte det hele sammen med passende data-animasjoner i videoen under.

The New Virginity – “Nightflies”

Mer fra Oslo. Denne gang noen karer som tidligere spilte i Lorenzo, men som nå kaller seg The New Virginity. Debutsingelen deres heter “Nightlife”, og er en mørk indiefisert låt i god Joy Division- og Interpol-tradisjon.