Videorama!

Strippere, zombier og blekksprut-lignende kjønnsorgan i ukens videoer fra blant andre Frank Ocean, One Direction, Wilco og Ane Brun. Men Fragglene stjeler showet.

Frank Ocean – «Pyramids»

Frank følte seg ikke så bra forrige gang han var i Norge, og han føler seg kanskje ikke helt i toppform etter videoen til «Pyramids» heller – selv om han får skutt litt pistol i en bar, kjørt motorsykkel fort på landeveien, og sett bare bryst på strippeklubb. Dagen derpå blir nok ikke en triumf. Ekstra bonus: et Pink Floyd-messig øyeblikk når Frank møter John Mayer i natten og får høre litt sologitar. Han besvimer faktisk av sologitaren. Så sterkt er det…

Rita Ora – «Roc The Life»

Stjerneskuddet Rita Ora er født i Pristina, Kosovo, men foreldrene flyttet til London like etter fødselen. Ora har hatt massiv suksess i England i løpet av 2012 med tre låter på toppen av hitlistene, og i hennes siste video ser du litt av galskapen både på og bak scenen.

Jessie Ware – «Night Light»

Jessie Ware har kjapt blitt en favoritt hos mange her hjemme, blant annet da hun gjorde årets Øya-festival i Oslo. Siste singel og video ut fra platen Devotion er «Night Light» som er litt 80-talls i svart-hvitt og med dansere og skygge og greier. Jessie Ware har blitt sammenlignet med Sade, og dette kunne jo fort vært en Sade-video fra den gangen the smooth operator var poppis…

One Direction – «Live While We’re Young»

One Direction har vokst seg til å bli et musikalsk moderne fenomen, og aner du ikke hvem de er bør du spørre noen som er litt yngre enn deg. I går postet bandet sin nye video noen dager før de hadde lovet, og internet raste sammen av begeistring. I videoen er One Direction på tur med telt og koser seg glugg ihjel med alle vennene sine. Knallgod stemning i skogen.

Tom Tom Club – «Downtown Rockers»

Gamle helter er tilbake med flere helter på slep. Tom Tom Club gir nå ut sin første musikk på tolv år, og med seg i videoen til «Downtown Rockers» har de punk-legenden Richard Hell og pop-gudinnen Debbie Harry. Slett ikke dårlig. Men så er jo Tom Tom Club bandet til ekteparet Tina Weymouth og Chris Frantz som spilte sammen i Talking Heads. Da har man selvsagt fine venner.

Ben Folds Five – «Do It Anyway»

Nok en gjenforening. Og der Tom Tom Club brukte tolv år på å lage ny musikk går Ben Folds Five en bedre. Det er tretten år siden forrige album, og da feirer man selvsagt med besøk av selveste Fragglene i musikkvideoen til første singel «Do It Anyway». Fantastisk!

Jon Spencer Blues Explosion – «Black Mold»

Vi er så godt i gang med gjenforeninger at vi hiver oss inn i skogen med Jon Spencer Blues Explosion som nå gir ut sin første plate siden 2004. I den skrekklignende videoen til «Black Mold» skjer det mystiske ting bak hytte og trær.

The Raveonettes – «The Enemy»

Danske The Raveonettes har gått fra å spille garasjerock til å bli et svevende indie skråstrek shoegaze-band. Slett ingen dum utvikling det. Shoegaze-band blander ofte musikken sin med psykedeliske greier. Så også The Raveonettes i sin nye video hentet fra albumet Observator. Sharin Foo er fin å se på, og lytte til, uansett om skjermen ser ut som om den har tatt en tur til San Francisco 1967.

Cat Power – «Cherokee»

Cat Power lager nydelig musikk, men jeg er ikke helt sikker på musikkvideoen til hennes nye sang «Cherokee» fra albumet Sun. Litt paintball-stemning krydret med zombie-aktig oppførsel i ørkenen. Rare greier. Men fin låt.

Black Light Burns – «How To Look Good Naked»

Dette er ukens villeste video. Ingen tvil. Black Light Burns er sideprosjektet til Wes Borland fra Limp Bizkit, og lager en helt annen lyd enn hovedbandet. Om dette skal kalles en musikkvideo eller en kortfilm eller en blanding er saktens ikke godt å si, men vi får servert en merkelig historie om en ulykke, galskapsleger, nakne kvinner og blekksprut-lignende kjønnsorgan… Du må nesten se hele greien selv.

First Aid Kit – «Wolf»

Lettere okkult og mørk stemning når de svenske favorittene i First Aid Kit gjør video til låten «Wolf» fra høyst roste The Lion’s Roar. En blanding av nevnte San Francisco 1967, og en mikstur av filmene Blair Witch Project og The Wicker Man. Doomkøntri?

Totally Enormous Extinct Dinosaurs – «Your Love»

En skulle tro at musikk laget av noen med navnet Enormous Extinct Dinosaurs burde låte stort og massivt, men bak det rare navnet skjuler den engelske enmannsmannen Orlando Higginbottom seg. Med elektroniske pop-låter har han skapt seg et bra rykte på kort tid. Albumet Trouble kom nettopp, og i sin nye video benytter Orlando kassett og walkman for å drømme seg til andre steder på kloden vår.

Wilco – «Sunloathe»

Trist animasjonsfilm er det som gjelder når herrene i Wilco gir oss siste video ut fra albumet The Whole Love. Veldig vakkert. Både musikalsk og rent visuelt.

Norsk bonus:

Superfamily – «Pay The Price»

Superfamilys nye singel er ute nå, og låten har fått en video der bandet har blitt joviale forbrytere som stjeler penger fra en safe og nesten slipper unna med det. Men det er jo ikke så fordømt lett å være forbryter når du også holder konserter. Lett for loven å spore deg opp. For lett.

de Lillos – «Nationalteateret»

de Lillos er helt naturlig også i Oslo når de farter rundt på Nationalteateret i videoen til låten med samme navn. En haug med kjente norske skuespillere er med på laget. «Nationalteateret» er hentet fra den helt ferske platen Vi Er På Vei, Vi Kanke Snu.

Smoke Mohawk – «Crazy Horses»

The dudes i Smoke Mohawk er snart tilbake med sin andre plate som har fått det herlige navnet Viva El Heavy Man, og består fremdeles av en gjeng meget erfarne Oslo-rockere. «Crazy Horses» er en cover av en gammel hit av The Osmonds, og jeg skjønner ikke helt hva som foregår i videoen. Thomas Felberg får tyllet i seg litt sprit i skogen, og knuser til slutt flasken (fysjom) mens Danny Young spiller trommer i et insekt-kostyme og hele bandet varmer seg rundt bålet. Tøff låt.

Nordgarden – «These Lovesick Blues»

Nordgarden er Terje Nordgarden som for tiden bor på Sicilia der også hans nye video er filmet. Heldig type. Men i videoen føler Nordgarden seg mer som en dørmatte enn heldig. Han brukes faktisk også som en dørmatte. «These Lovesick Blues» er hentet fra albumet You Gotta Get Ready.

Ane Brun – «These Days»

Hvis du synes det høres stilig ut å se en video der Ane Brun står rett opp og ned og synger mens hun får noen streker tegnet i ansiktet kan du trykke play på videoen under. Om ikke kan du la være. Ingen dømmer deg om du lander på det siste valget.

Phillie – «Love With Fear»

Philip Schou Nilsen Obuskovic er gitaristen bak bak bandet Phillie som nå slipper et album der de blir frontet av diverse vokalister. Vissnok med inspirasjon fra det Slash gjorde på sin forrige plate. I denne videoen har Phillie med seg Vilde Lie som har like god lyd uansett hvor langt mikrofonen er fra munnen hennes…