Videorama!

Tunge gitarer, dansbare rytmer, katastrofale coverlåter og julete stemning i ukens beste musikkvideoer. Kaveh, M83, The Killers og Katzenjammer er blant de utvalgte.

Kaveh – “Tiden Er Din”

Kaveh slipper ny singel i dag, og slenger musikkvideoen til ”Tiden Er Din” i fleisen på oss samtidig. Du har nok fått med deg Kaveh om du ikke har bodd inne i en tømmerstokk i skogen det siste året. Du hadde sikkert fått med deg Kaveh uansett. Kanskje via P3-serien Sju Steg Mot Toppen, eller via tonnevis av tweets eller prat på Facebook. Rap blandet med rave blandet med besøk av et overraskende persongalleri gjør ”Tiden Er Din” til en grei video.

http://youtu.be/kWmD3oSq9do

The-Dream – “Wake Me When It’s Over”

The-Dreams video til ”Wake Me When It’s Over” er høyst diskutabel. Først og fremst handler låten, og første del av videoen, om utroskap. Problemet er at The-Dream drøyt nok melder at han forsøkte å spare kjæresten sin fra å finne ut av utroskapen, og at det er litt stress at hun lager så mye bråk om det hele. Kjip type. Det blir verre. For i videoen havner ekskjæresten på date med en ny mann som tilsynelatende prøver å voldta henne. Hvem ringer hun gråtkvalt til etterpå? The-Dream, selvsagt. Betenkelig moral i denne videoen. Musikken? Nymotens soul med en hel masse effekter på vokalen. Snop for noen, arsenikk for andre.

M83 – ”Wait”

Våre franske favoritter i M83 har tidligere fått to videoer laget av Fleur & Manu, og siste del av prosjektet hadde premiere denne uken. Videoen er til låten ”Wait” fra M83 siste plate Hurry Up We’re Dreaming, og er en utrolig bra reise gjennom endetid og romfart med mennesker og dyr i hovedrollene. Blandet med musikken blir det hele svært virkningsfullt. Ukens beste video.

Blood Command – ”High Five For Life”

Blood Command fikk en fortjent radiohit på P3 med sin “High Five For Life” fra den ganske harde platen Funeral Beach som kom i høst. Nå har låten endelig fått en video som er satt sammen av klipp fra noen av de mange konsertene Blood Command har gjort de siste månedene. Brorpartene av videoen er filmet på Hulen i Bergen. God stemning.

David Guetta – ”Just One Last Time”

Det er plenty med drama og heltemot i den nye videoen til vidunderet David Guetta. Brann-inferno, kjærlighet, villmannskjøring og ublidt møte med asfalten. Og noe robotopplegg. Du får det hele i ”Just One Last Time”.

The Killers – ”I Feel It In My Bones”

The Killers har laget ny julesingel der inntektene går til organisasjonen Red som arbeider mot spredning av AIDS.  Videoen og låten handler om en disputt vedrørende om The Killers har vært snille gutter og om de fortjener gaver fra julenissen. En litt skitten og pågående Kris Kringle med medbragt ammunisjon stjeler showet. Vittig video med god og overspilt seriøs innsats av bandet.

Dropkick Murphys – ”The Season’s Upon Us”

Mer jul. Bostons fineste i Dropkick Murphys slipper platen Signed And Sealed In Blood like over nyttår, og går litt vel folkelig i julelåten “The Season’s Upon Us”. Men videoen er fin. Full av irsk-amerikansk pøbelvelde og uvøren julefeiring. Han ene skuespilleren fra tv-serien Rescue Me er også med. Holder for meg.

Katzenjammer med Trondheimsolistene – “Fairytale Of New York”

Nei. Neineineinei. Neineineinei. Neinei. Nei. Man kan som kjent ikke krangle med suksess, og Katzenjammer har masse fans der ute. Men jeg kan krangle på versjonen deres av en av de beste låtene ever. Redselsfullt. Ikke trykk play. For din egen del. Jeg må dusje av meg det vonde.

Earl Sweatshirt – ”Chum”

Earl Sweatshirt er et av svært mange medlemmer i Odd Future som også gir oss fine greier når han står alene. Sweatshirts neste album skal hete Doris, og i den mørke videoen til smakebiten ”Chum” rapper han om savnet av faren og raseforvirring over en rolig beat drevet av piano og trommer. Imponerende.

2 Chainz – ”G.O.O.D. Morning”

Rapperen 2 Chainz slapp en litt overraskende video denne uken der han viser at han er populær også utenfor USA. ”G.O.O.D. Morning” gir oss klipp der 2 Chainz er filmet i Europa, og er visstnok en oppdatert versjon av sangen ”Morning” som finnes på samlealbumet Cruel Summer gitt ut av G.O.O.D. Music. Mye fakta på en gang. Beklager det. I videoene bruker 2 Chainz masse penger på klær og blir gjenkjent av et brudepar (hvertfall av brudgommen) i hotellresepsjonen. Ting skjer i Europa.

A$AP Rocky/Drake/2 Chainz/Kendrick Lamar – ”Fuckin’ Problems”

Vi drar på med litt mer fra 2 Chainz. Her som gjesteartist på A$AP Rockys ”Fuckin’ Problems”. Hele gjengen rapper om at de liker bad bitches og seksuell omgang med slike. Mye fucking bitches i videoen da, vettu. Poesi it is not.

http://youtu.be/LnbuSDCAmvE

Eels – ”Peach Blosssom”

Noen som husker Eels? Amerikanerne fikk stor oppmerksomhet allerede med sitt debutalbum og låten “Novocaine For The Soul” midt på 90-tallet, men har forsvunnet mer og mer fra rockeradaren. E og hans bandmedlemmer gir stadig ut musikk, og neste år kommer Wonderful, Glorious. Første video derfra er til ”Peach Blossoms” som er en helt ok rockelåt satt til en video som viser bandet og en tamburinspillende og dansende pike med og uten farger.

Pop Etc – “Speak Up”

Pop Etc er et bra bandnavn, og det må jo kalles suksess å komme med på soundtracket til siste Twilight-filmen som går på kino nå. I videoen gjør Pop Etc alt de kan for å bli kalt yacht-pop der de sitter så fint med beige klær på båten, mens delfiner hopper rundt i vannet. Innklipp fra Twilight får du også som supplement til denne rolige poplåten. Mye røde øyne og kritthvit ungdom, der altså.

The Echo Friendly – “Supplies For Arson”

Ukens gladlåt for de av oss som fremdeles er glad i skingrende gitarer og arven etter The Jesus & Mary Chain kommer fra amerikanske The Echo Friendly. Strålende låt med en video som viser av-og-på kjærlighetsforholdet mellom de to medlemmene i bandet.

Caspian – “Halls Of The Summer”

Mer gitarstøy sa du? Neida. Jeg vet at du ikke tenkte det en gang, men denne instrumentalperlen fra amerikanske Caspian (som er et band helt uten vokal) er så sterk at den må få et par nye tilhørere. Mener nå jeg da.

Kid Astray – ”The Mess”

Kid Astray surfer akkurat nå på P3s lister med låten “The Mess” som er en dansbar liten indieperle skrevet på et par timer av Askers nye favoritter. I videoen ser du bandet more seg med dans og løsbart. Fine ting.

St. Lucia – “September”

Jeg vil påstå at det er vanskelig å finne en historie i videoen til ”September”, men siden bildene er vakre og låten enormt medrivende i sin elektroniske fiffighet lar jeg det stå til. St. Lucia er et elektropop-band fra Brooklyn i New York, og skriver seg dypt inn i min bevissthet med denne låten.

http://youtu.be/SsOtyICowD8

Elliphant – “Down On Life”

Svenske Elliphant står bak ukens beste banger med sin “Down On Life”. Stor produksjon og hyperfengende låt. I videoen beveger gruppen seg fra stranden via isen til geysiren. Mye dyr får du også. Boombastic.

Heaven’s Basement – ”Nothing Left To Lose”

Engelske Heaven’s Basement har klart underverket å få streit rock tilbake på P3 med sin ”Fire Fire” som er en svært melodiøs affære. Mye melodi er det også i oppfølgeren ”Nothing Left To Lose”, og i videoen ser vi bandet stå foran eksekusjonspelotongen mens kuler flyr mellom ørene på rockerne. Godt gjort av soldatene å bomme så mye med det moderne utstyret sitt.