Videorama!

Denne ukens beste musikkvideoer preges av store comeback: Bowie, Cave, Abel og Suede er i manesjen igjen. Nytt fra One Direction og Alice In Chains byr vi også på.

One Direction – “Kiss You”

Det er liten tvil om at One Direction har blitt supersvære med sin trivelige pop, og da er det heller ikke rart at gruppen lager mange videoer. Siste låt ut som har fått bilder er ”Kiss You” og her finner vi karene på landeveien, i slalåmbakken, på surfbrettet og i fengsel. Surfingen er vel et nikk til Beach Boys, mens fengsels-sekvensen definitivt er ”Jailhouse Rock” av Elvis. Men hva er slalåm-referansen? Whams ”Last Christmas”?

David Bowie – “Where Are We Now?”

En av ukens snakkiser ble hvorfor David Bowie har på seg en M/S Song Of Norway t-skjorte i sin nye video til låten “Where Are We Now?”. Kjenner at jeg ikke bryr meg om å vite årsaken til akkurat det. Jeg vil heller høre på låten og se på videoen. Begge deler fungerer godt. Sangen er rolig og vakker, mens videoen er en blanding av bilder fra Berlin og to litt forstyrrende dukker som synger. David Bowie har i hemmelighet jobbet med et nytt album i lang tid, og første drypp lover godt for resten.

Suede – “Barriers”

Nok et comeback. Fra typer som definitivt var og er inspirert av nettopp David Bowie. Suede var blant britpopens aller ypperste band, men forsvant som mange andre da de musikalske tidene forandret seg. Denne uken dukket Suede opp med en helt fersk låt kalt ”Barriers”. For noen er det veldig stort. Derfor poster vi denne videoen som nyss dukket opp fra Suedes øvingslokale. Låten sitter bra etter et par-tre lytt. Velkommen tilbake til gamle helter.

Nick Cave & The Bad Seeds – “We No Who U R”

Uke 2 2013 var uken for de store comebackene. For i tillegg til Bowie og Suede dukket også Nick Cave opp igjen med gjengen sin i The Bad Seeds. To konserter er klare i Norge i juni, og nytt album kalt Push The Sky Away dukker opp i februar. Første låt fra platen er ”We No Who U R” som er en vant, mørk, og rolig Cave-komposisjon. Altså meget bra. Mens videoen som kun er bilder av en mørk skog er ikke bra.

Morten Abel – “Lost”

Nok et slags comeback. For Morten Abel har vært mer opptatt med Mods og September When enn seg selv de siste årene, så vidt jeg kan huske. Men nå begynner Abel Himself å røre på seg igjen. Nytt album er på vei, og første singel er ”Lost” som har fått en mystisk og god video. Runer, henging, symboler, kvinner med hale, i det hele tatt mye å undre seg over her.

Alice In Chains – “Hollow”

Siden vi er dypt inne i dette med comeback og gjenforeninger hiver jeg meg like greit over nok en video som passer inn i emnet. Grungeheltene i Alice In Chains ble gjenforent for noen år siden med ny vokalist, siden det var vanskelig å få med avdøde Layne Staley. William DuVall gjør en god innsats på mikrofonen, og den nye versjonens andre album skal komme i løpet av våren. Første låt ut er ”Hollow” som er en passende lang og dvelende Alice In Chains-låt. Perfekt for fansen. Låten kommer også med en god video der vi befinner oss ute i verdensrommet sammen med en enslig forsker som selvsagt blir smågal av klaustrofobien og kroppslig invadert av utenomjordiske snegler. Alltid mye stress i verdensrommet.

Bonhom – “Live For Now”

Ukens fineste musikkvideo kommer fra L.A.-duoen Bonhom, som får tilfeldige forbipasserende til å skrive ned hva de lever for. Fiffig video til fin drømmende popmusikk. Hentet fra ep-en Top Of The World som er på vei akkurat nå.

The Jon Spencer Blues Explosion – “Bag Of Bones”

Det ble litt lite snakk om comebacket til Jon Spencer Blues Explosion i fjor. Det var for mye fokus på Lady Gaga og Justin Bieber der ute. Vi må skjerpe oss, alle mann. Og alle jenter. Sjekk hvertfall ut siste video fra albumet Meat And Bones. Det er det minste du kan gjøre.

Charlie XCX – “You (Ha Ha Ha)

Engelske Charlotte Aitchison kaller seg Charlie XCX når hun lager sin ganske så fremtidsrettede og moderne synthpop. Charlie XCX har blitt nevnt i samme åndedrag som Lykke Li og M.I.A. av kjennere, og i videoen til den kommende singelen ”You (Ha Ha Ha)” har hun samlet masse piker i et lokale der de leker med våpen og danser litt rundt. Kanskje ikke helt politisk korrekt med tanke på all skytingen rundtom, men en ok video har det blitt uansett. Og ikke minst en fengende låt.

Hatebreed – “Put It To The Torch”

Hatebreed er blant metalens største band for tiden. Mye fordi de alltid leverer på scenen. I mars dukker Hatebreed opp på Trondheim Metal Fest, noe som kan bli en av årets opplevelser for de som liker musikken sin tung og hard. Det er uvant lang tid siden Hatebreed slapp sitt siste album, men 25. januar er ventetiden over og The Divinity Of Purpose lander blant oss. Første singel ”Put It To The Torch” er pur Hatebreed med tyngde og sinne. Videoen inkluderer voodoo, flammer og trollerier.

Lil B – “I Love You”

Det er lite gråt når det kommer til Hatebreed og metal, men denne uken finner vi noen tårer i den ellers tøffe rapscenen. Lil B er overfølsom når han entrer en dyrebutikk, og tårene renner i strie strømmer blant akvariefisk og slanger. Han gråter visstnok for den ekte kjærligheten. Låten? Ikke veldig overbevisende. Noen vil sågar si direkte våsete og svak. Som meg.

Orango – ”Kick Him Out”

Norske Orango kjører god gammel rockestil, og kan minne om et litt hardere Big Bang. Fine greier det. Nytt album kalt Colonial Militia Vol. 2 (ja, det er en oppfølger) er ute i dag, og videoen er en effektlek til låten ”Kick Him Out”.

Foxygen – “San Francisco”

Det lukter litt hippie av amerikanske Foxygens “San Francisco”-singel. Både av musikken og av videoen. En slags blanding av indiepop og hippierock? Den kjøper jeg. Småfint og lekkert. Med fargerike skjorter og nydelig kvinnelig bakgrunnsvokal. Albumet som kommer snart heter We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic. Selvsagt.

King Louie – ”My Niggaz”

Rappere står mye på gatehjørner i videoene sine. Ikke bryr de seg om været heller. Nok et eksempel kommer fra Chicago-rapperen King Louie som trosser snø, kulde og regn for å henge med gjengen. Fordi han er glad i sine venner. Godt de har kledt seg for været. ”My Niggaz” finnes på mixtapen Drilluminati som kom i 2012.

How To Destroy Angels – ”The Loop Closes”

Trent Reznor er mest kjent fra Nine Inch Nails, men har mange andre musikalske prosjekt gående. Aller mest jobber Reznor innen produksjon av musikk til filmer. Siste krumspring fra Trent er How To Destroy Angels som også inneholder hans kone Mariqueen Maandig, og sammen er de dypt inne i elektronika-skogen. Spennende musikalsk, men ikke like spennende visuelt i denne ufokuserte videoen. Låten er hentet fra ep-en An Omen som kom i fjor.