Videorama!

Navn som John Olav Nilsen, Ke$ha, Moddi, Santigold og Kendrick Lamar dukker opp i ukens ferske musikkvideoer. Oppdag noe nytt eller nyt gamle kjenninger.

John Olav Nilsen & Gjengen – “Bensinbarn”

Gjengens siste plate var mørkere og mindre umiddelbar enn de to foregående, og siste video ut fra Det Nærmeste Du Kommer er også mørk og dyster. Det handler om sorg og savn i den fine videoen til ”Bensinbarn” som er laget av Marcus Söderlund.

Sandra Kolstad – “Run Away (Where Are We)”

Sandra Kolstad dropper like greit alle klærne sine – og ser derfor veldig kald ut – i siste video fra albumet (Nothing Lasts) Forever. Et stort sår har hun også fått midt på brystet. Jeg er saktens ikke helt sikker på hva videoen egentlig handler om, men mye blått lys, litt røyk og moderne dans gjør det hele ganske så flott.

Ke$ha – “C’mon”

Ke$ha får nok av det knallharde livet som dinerservitør i sin nye video, og velger heller å feste med dyremaskoter. Det er et godt valg. Kanskje ikke fremtidsrettet, men Ke$ha lever i nuet, ser du. Teksten sentrerer også rundt dette med å leve vågalt. Dyremaskotene har fet hippie-van, 8-track med Ke$has låt på, og lite respekt for hyllemeter med kioskvarer. Ke$ha føler også at hun må bade litt i skumbad i videoen. Hun liker å være ren. Det skjønner jeg.

Bullet For My Valentine – “Riot”

Walisiske Bullet For My Valentine har vært en av de fremste eksponentene for melodiøs metal de siste årene, og det er mange som gleder seg til bandet slipper sin nye plate Temper Temper. Andre singel ut er ”Riot”, og siden briter elsker gode opptøyer er vi litt i klammeri med politiet i videoen. Men bare litt.

Santigold – “Girls”

Flinke Santigold gjorde nok noe lurt da hun laget musikk til den populære tv-serien Girls. I videoen til låten som også heter ”Girls” har produsentene enkelt og greit samlet en lang rekke med kvinner i alle aldre som synger og danser til musikken. Santigold er også med, men bare litt. Kvinnefest.

Herr Nilsson – “Figures & Charts”

Ukens vakreste video er signert det norske indiepop-orkesteret Herr Nilsson som lenge har vært en litt for gjemt skatt i bergensgatene. Bandets nyeste låt ”Figures & Charts” har uansett fått en video med svært lekre naturbilder med solnedgang, skinnende lys og det hele. Videoen er laget av Espen Hagejordet som kan være meget fornøyd med innsatsen. Det er noe med naturbilder i sakte film. Det funker hver gang.

Moddi – “House By The Sea”

Mye vakker natur finner vi også i videoen til første låt ut fra Moddis neste album Set The House On Fire som kommer i mars. I tillegg til naturbildene sitter også Moddi og spiller gitar i en åker. Stakkars åker.

Dinosaur Jr. – ”Pierce The Morning Rain”

Dinosaur Jr. er mer kjent for sin gitarstøy enn for sin bass, men i videoen til “Pierce The Morning Rain” handler det hele om bass. Masse bass. Høy bass. Vill bass. Skuespiller James Urbaniak som er kjent fra en haug med filmer og tv-serier spiller hovedrollen, og punkdinosauren Henry Rollins er også med. Fornøyelig.

Ty Segall – ”Thank God For Sinners”

Ty Segall lager musikk som kan sammenlignes med Dinosaur Jr. Altså mye skingrende gitar over halvpoppete låter. Låter bra i mine ører. Det ser dog ikke like bra ut i videoen der Segall gir oss litt vel mye hud mot hud. Om du ikke liker for mye hud-action er du advart.

Dyst – “Sailors Grave”

Et av de mest spennende nye bandene i Norge heter Dyst og kommer fra Bergen. Det kristne metalbandet fikk først oppmerksomhet rundt en vinylsingel og konserter på fjorårets Bylarm, før de slapp den høyst oppegående platen Judges And Butchers i høst. Andre video fra platen er laget til låten ”Sailors Grave”, og har en tematikk som går på forholdet mellom rik og fattig. Bra band, bra låt, bra video, bra liv.

Factory Floor – “Fall Back”

Vi må ha litt elektronisk musikk til helgen også. Valget faller på London-baserte Factory Floor som spiller ganske minimalistisk elektronika blandet med litt støy her og der. Ikke for alle, men de noen som liker slikt vil nok elske dette. Videoen er fokusert rundt en pike og en hel masse forstyrrende effekter. Electric boogaloo.

SBTRKT – “Trials Of The Past”

Mer elektronisk musikk? Vi kjører på. SBTRKT (uttales Subtract) er hjertebarnet til Aaron Jerome som både lager musikk selv og har remixet kjente artister som Radiohead, Basement Jaxx og M.I.A. Videoen til ”Trials Of The Past” kommer med en advarsel om fri flyt av blod når en ung kvinne entrer en frisørsalong der hun får en litt overraskende make-over…

Baroness – “March To The Sea”

En av fjorårets beste rockelåter var “March To The Sea” signert amerikanske Baroness som nå er på gang igjen etter den stygge ulykken som rammet bandet like etter at de hadde spilt på fjorårets Øya-festival. Baroness er et av rockens mest interessante band, og tok med seg en fin femmer fra vår anmelder Kim Klev for sitt siste album Yellow & Green. Videoen til ”March To The Sea” er satt sammen av levende konsertbilder fra den skjebnesvangre turneen, og viser for et flott liveband Baroness er.

Ab-Soul/Kendrick Lamar – “ILLuminate”

Rapperen Kendrick Lamar er populær i Norge for tiden, og konserten han skal gjøre i Oslo i februar måtte flyttes fra Rockefeller til Sentrum Scene på grunn av pågangen etter billetter. Her gjester Lamar på sporet ”ILLuminate” fra Ab-Souls album Control System, og det hele låter meget bra. En smådyster video har det også blitt av samarbeidet.

Wale – “Never Never”

Rapperen Wale er glad i å slippe mikstaper. Fjorårets Folarin er den åttende i rekken, og gjestes av navn som Scarface, 2 Chainz og selskapsbossen Rick Ross som ga Wale kontrakt for noen år siden. I videoen til ”Never Never” fra Folarin følger vi Wale rundt i nærmiljøet. Funker det. Just chillin’, lzm.

Free Energy – “Girls Want Rock”

Free Energy gir deg her og nå en smak av sommer med sin enormt fengende singel “Girls Want Rock”. Få på juli med en gang. I videoen feter Free Energy seg godt opp i solen, og det må være lov når de lager så herlig powerpop som dette.

Jenny Augusta – “Central Park”

Det er et enormt drama i videoen til norske Jenny Augusta. Sjalusi, utroskap, catfight, drap! Men siden det er dukker som utfører alle disse voldsomhetene blir det hele bare søtt. Musikken er også søt, og kan oppleves via Urørt-sidene til Jenny Augusta. Eller via videoen til ”Central Park”.