Videorama!

Kvinnen står i sentrum både visuelt og musikalsk i ukens beste musikkvideoer fra blant andre Kate Nash, Azealia Banks, One Direction, Honningbarna, Primal Scream og Bat For Lashes.

Kate Nash – “3AM”

Samme hva Kate Nash gjør så er hun perfekt. I videoen til ”3AM” fra det kommende albumet Girl Talk driver hun med ting som krangling, spising av is, rulleskøyter og tomme blikk, og alt er perfekt. Låten i seg selv er ikke perfekt for å være Kate Nash, men det er jo Kate Nash så da er det bra likevel.

Azealia Banks – “Harlem Shake”

Det siste internetfenomenet er Harlem Shake. Opprinnelig visstnok en slags dans som dukket opp for 10 år siden, men etter at produsenten Baauer laget en ny sang som het det samme har nettet eksplodert av folk som gjør the Harlem Shake. Azealia Banks har også hevet seg på farsotten og leverer mye av seg selv i sin versjon av det hele. Azealia vrikker en del i studio, for å si det sånn.

Primal Scream – “2013”

Nå har jeg sett denne videoen tre ganger, og jeg er fremdeles usikker på hva som egentlig foregår. Det er noe med kvinner som blir bundet, en form for tvang eller eksperimentering, og bruk av døde sommerfugler. Ikke helt S/M, men ikke langt fra. Ikke helt uforståelig, men ikke langt fra… Det jeg hvertfall vet er at ”2013” er første låt fra albumet More Light som kommer 6. mai, og at sangen inneholder både saksofon og gitararbeid av Kevin Shields fra My Bloody Valentine.

Honningbarna – “Fuck Kunst (Dans Dans)”

Honningbarna beveger på seg igjen, og i videoen til sin nye singel ”Fuck Kunst (Dans Dans)» har de plassert et kamera på hodet til en sympatisør som skal på konsert med bandet. Det resulterer i fine og kaotiske bilder, men spørsmålet er hvorfor vi ikke følger supporteren helt hjem igjen etter konserten? Ble det for mye galskap og nakenhet på vei hjem, tro? Det kommende albumet til Honningbarna skal hete Verden Er Enkel.

Chris Brown – “Home”

Chris Brown må være en av de mest utskjelte på kloden, men han har fremdeles masse fans, og han har fremdeles kontroll på hjertet til Rihanna. Win. I sin nye video til låten ”Home” som muligens skal være med på Browns neste album kan du se mannen reise gjennom Europa. Det betyr fest, dans, basket, motorsykkel og annen moro.

Elliphant – “Live Till I Die”

Svenske Elliphant ga ut en av de friskeste poplåtene i hele fjor med ”Down On Life”, som nå endelig er listet her hjemme av P3. Nå prøver Ellinor Olavsdotter seg med ”Live Till I Die” som er nesten like god, og i videoen får du se henne og vennene vugge og danse. Jeg heier på Elliphant.

Bat For Lashes – “Lillies”

Bat For Lashes føler altså så mye i sin nye video at det blir rent for mye. Heldigvis kommer noen kanonstilige monstre for å redde det hele. Det klarer de. Låten er så nært Kate Bush som man kommer uten å være så god som Kate Bush. Altså veldig fin.

Noonie Bao – “The Game”

Noonie Bao er svensk og spilte nylig i Oslo under musikkbransjetreffet Bylarm. Hjemme i Sverige er hun mer kjent enn her, og var blant annet nominert som årets nykommer på den svenske Grammy-utdelingen. I tillegg har hun jobbet sammen med Avicii. Ikke dårlig. I videoen til ”The Game” går Noonie i en røykfull tunnell, synger litt for seg selv, og er generelt mye alene. Stakkar. Er det feil om jeg får litt Florence + The Machine-følelse av dette?

Ine Hoem – ”Get It Off”

Ine Hoem fra Oslo spilte tidligere i Pelbo, men er nå godt i gang med sin egen karriere som har resultert i listing på P3 av ”Get It Off”. Låten har også fått en koselig musikkvideo der Ine danser seg rundt i Oslo. Som man gjerne gjør om man er listet på P3.

Ghost B.C. – “Secular Haze”

Ghost fra Sverige har vært en av de store snakkisene i rocken de siste årene. Mest fordi de skjuler sin identitet bak mystiske masker (selv om alle vet hvem de er), men også fordi de spiller ekstremt melodiøs rock blandet med et sterkt okkult budskap. Nå har Ghost blitt til Ghost B.C. grunnet problemer med navnet i USA, og snart kommer det nytt album. Men aller først video som ser ut som om den er tatt opp på amerikansk tv sånn ca. 1978.

Villagers – “The Bell”

Irske Villagers har hatt suksess i hjemlandet og i England siden debuten Becoming A Jackal kom i 2010, og skryt har det også blitt for platen {Awayland} som dukket opp i januar. Lørdag 2. mars spiller Villagers sin rolige rock på John Dee i Oslo, og i videoen til ”The Bell” kan du se hvordan det ser ut når de spiller i studio. Så plusser regissøren på med litt fine effekter sånn at det hele ikke blir dønn kjedelig. Usikkert om de samme effektene dukker opp på John Dee…

Diplo – “Butter’s Theme”

Liker du kvinners bakdel – og samme kjønn maskert – kan Diplos “Butter’s Theme”-video være noe for deg. Er du redd for elektronisk musikalsk galskap derimot… Ellie Goulding dukker også opp. Bonus.

Haim – “Falling”

Det er mye oppmerksomhet rundt kvinnene i Haim for tiden. Trioen blir spådd et stort 2013, og fortsetter å levere fine videoer og låter i amerikansk pop-tradisjon. I ”Falling” har Haim forvillet seg ut i skogen der det er rik anledning til å både danse, synge og sole seg. I tillegg fanger Haim fisk med bare nevene og åpner kokosnøtter helt selv. Alt de klarer.

Lemâitre – “Continuum”

Osloduoen Lemâitre var i Urørt-finalen i fjor, og har kjapt skapt seg et navn både her hjemme og ute i den danseglade verden. Siste video ut er til låten ”Continuum” som viser at elektronisk musikk fungerer helt perfekt i telt på festival. Sånn ellers får du se de to medlemmene reise både hit og dit…

Wolf Alice – “Fluffy”

Wolf Alice fra London får litt drahjelp fra NME for tiden, og ga nylig ut sin aller første singel “Fluffy” som er et par minutter med fin og rockete indie. Debutvideoen er også fin, og viser halvdelen av bandet som koselige unge katteelskere, mens andre halvdelen er crazeee punks. Det hele ender med at Wolf Alice blir et band. Kos det.

Periphery – “Scarlet”

Det tekniske progmetalbandet Periphery har fått fortjent ros for sin siste plate Periphery II som kom i fjor, og underholdende er det også i videoen til “Scarlet” fra nevnte plate. En finurlig blanding av blodig vold og pølse med sennep i sci-fi-kontekst gjør dette til en slags kunst.

Miguel – “Candles In The Sun”

Hvis du skal være litt med i hipster-miljøene om dagen er du helt nødt til å like moderne soul. Om ikke liker slikt, forgetaboutit. Akkurat nå har Miguel tatt over for Frank Ocean som the shit, og i sin nye video til ”Candles In The Sun” fra Kaleidoscope Dreams vil Miguel fortelle deg at alle må være snille og ikke skyte så mye på hverandre. Du kan godt høre litt mer på Gud og slikt også. Mer Prince enn Prince selv. Fin video.

One Direction – “One Way Or Another (Teenage Kicks)”

One Direction er så poppis at de slår rekorder, og da er det jo fint at de bruker kjendis-statusen til å spille inn video for veldedighet i form av Comic Relief. Videoen er filmet i Ghana, Tokyo, New York, og i selveste Downing Street med den britiske statsminister David Cameron. Når det er sagt er det noe som dør inni meg når de to perfekte låtene ”One Way Or Another” av Blondie og ”Teenage Kicks” av Undertones blir satt sammen av et boyband. Men så er jeg en gammel og grinete gubbe også. Og de kunne jo funnet dårligere låter.

Junip – “Line Of Fire”

Svenske Junip gir ikke ut så mye musikk, men når de gjør det låter det svært bra. Grunnen til at Junip ikke er så produktive er nok at José González har nok å gjøre som seg selv. Det skal etter planen komme et album i april, og både låten og videoen ”Line Of Fire” gjør at jeg gleder meg til våren.

Puscifer – “Bohemian Rhapsody”

Til vanlig synger Maynard James Keenan i Tool, skønt det er ikke ofte de gir ut musikk. I tillegg til Tool har Keenan en hel del sideprosjekter, og et av de heter Puscifer. Ukens mest forrykte video kommer derfra og er en cover av Queen-klassikeren ”Bohemian Rhapsody”.