Videorama!

Tungvektere og debutanter overbeviser i ukens beste musikkvideoer. Blant deltakerne finner du Biffy Clyro, Phoenix, Azealia Banks, Big Boi og Bring Me The Horizon.

Biffy Clyro «Biblical»

Biffy Clyros doble Opposites-album har ikke blitt noe dårligere siden jeg anmeldte det, og gleden er stor over at bandet besøker tre norske festivaler i sommer. En av mange strålende låter som skriker etter allsang på Opposites er «Biblical» som nå har fått en god Groundhog Day-aktig video der det går hardt ut over frontmann Simon Neil og hans omgivelser.

Phoenix «Entertainment»

Jeg vil tro det er mange som har ventet på comebacket til popsjonglørene Phoenix, og de skuffer ikke med førstesingelen fra platen Bankrupt! som skal slippes i slutten av april. «Entertainment» har et veldig asiatisk preg, og vi er da også langt vekke i videoen der flotte drakter, krigere, vakker natur og popstjerner blir ført sammen i noe som virker som en film som er klippet helt feil kronologisk…

Beach House – «Wishes»

Indieyndlingene i Beach House skal spille på årets Øyafestival, og har også fått god hjelp av skuespiller Ray Wise fra Twin Peaks og Mad Men i videoen til «Wishes» fra fjorårets gode Bloom-album. I USA er de veldig på dette med kulturelle innslag av ymse sort i pausen på store idrettsarrangement, og dette utgjør hovedhandlingen i Beach House-videoen. Publikum for hvertfall valuta for pengene. En svært god video til en svært god sang.

French Montana/Nicki Minaj – «Freaks»

Rapperen French Montana har like greit fått hjelp av selveste Nicki Minaj med sin nye singel og video «Freaks». Det er nok ikke dumt for karrieren og for det kommende albumet Excuse My French. Montana kjører bra på med en strengt koreografert fest i videoen, mens Nicki som vanlig er lett i tøyet. Plutselig begynner det også å regne innedørs. Rart med det.

Rick Ross – “Ashamed”

Det handler selvsagt om selvskryt når stortypen Rick Ross gir oss en ny video. Det er lov det, når du er så kul som Ross. Det handler også om kvinner og pels i videoen. Ross sporter en voldsom pels, omgir seg med robuste kvinner, og har også en liten leopard på fanget. Men er det ikke veldig irriterende at Rick Ross ALLTID skal ha med en slags jingel for konsernet Maybach Music i ALLE videoene sine? “I can still count a mill without a money machine”, rapper han. Type… «Ashamed» er hentet fra albumet God Forgives I Don’t som fikk god mottakelse av vår anmelder Ali R. S. Pour.

http://youtu.be/M-ThC3pT6-U

Butch Walker And The Black Widows – «Synthesizers»

Butch Walker braste inn i livet mitt med den sommerlige rockeren «Summer Of ’89» i fjor. En mykhetsperle innen rocken som fremdeles gir meg lyst på fest og spas. Nå er Butch Walker og hans Black Widows tilbake med videoen til «Synthesizers» som viser selveste Matthew McConaughey tilbake i rollen som Wooderson fra den 19 år gamle kultfilmen Dazed & Confused. What’s not to like? Åpningslinjen «everybody’s writing songs with synthesizers, but I don’t have a synthesizer» skal bli hard å slå i år, og resten av teksten holder samme nivå. Nesten litt «Come On Eileen»-følelse over denne låten. Knallfølelse.

Bring Me The Horizon “Sleepwalking”

Bring Me The Horizon har fremskyndet albumet sitt Sempiternal til starten av april siden enhver fan allerede har hørt hele platen etter lekkasje på nett, og fortsetter også å slippe videoer som har fokus på kulde og sjø. I “Sleepwalking” følger vi en kvinne som ikke helt vet om hun sover eller er våken, mens Bring Me The Horizon spiller for et helt uinteressert publikum. De liker ikke rock, de der som ser på. Elendige folk.

Shystie/Azealia Banks – “Control It”

Først spurte Azealia om Shystie kunne være med på hennes Fantasea-mixtape. Shystie svarte ja. Så spurte Shystie Azealia om hun kunne være med på hennes Gold Dust Vol. 2-tape. Nå er de skikkelig bestevenner. Bestevenner som synger om ting litt på kanten. I videoen kjører de to full girl power-pakke og leker seg med halvnakne menn.

Big Boi – “Apple Of My Eye”

Big Bois “Apple Of My Eye”-video starter med en spennende prat om mat, men ender opp i en noe mer kjedelig setting der Big Boi spiller for oss. Kul og dansbar låt, dog. Det veier opp for den enorme skuffelsen over at introen ikke ledet noe sted. Bortsett fra en liten pølse-spøk helt mot slutten da.

Chlöe Howl – “Rumour”

17-år gamle Chlöe Howl fra England synger seg rett inn i hjertet med sin fenomenale “Rumour”. En ny Lily Allen eller Kate Nash? Ja, takk. Videoen er ikke så mye å skryte av, men låten kan jeg skryte av resten av dagen.

http://youtu.be/bBZBz04KMHY

Unknown Mortal Orchestra – “Swim And Sleep (Like A Shark)”

Unknown Mortal Orchestra får alskens ros meldt om seg selv på nettet for tiden, og skal vi dømme etter “Swim And Sleep (Like A Shark)” kan det befinne seg mye godt på albumet II som kom i starten av februar. Indiepop av beste sort, og med en video som handler om en onanerende dukke som søker hjelp hos psykolog for sine problemer. Sånn går jo dagene i indiepopen.

Lemâitre – “Fiction”

Norske Lemâitre er ute med sin andre video på kort tid. Denne gang handler det om en lydtekniker som gjenskaper lyder til film med diverse hverdagslige hjelpemidler. På fagspråket heter slikt visstnok Foley-artister. Ser bra ut. Høres bra ut. «Fiction» er hentet fra ep-en Relativity 3.

Frank Turner – “Recovery”

Frank Turner er populær i sitt hjemland England, og har blant annet fylt Wembley Arena som hovedattraksjon. Her i Norge er ikke Turner mer kjent enn at han nylig spilte oppvarming for Dropkick Murphys i Oslo. Noe som må ha vært en bra kombo. Frank Turner er en slags moderne Billy Bragg, og lager fengende rock drevet av akustisk gitar. Nytt album Tape Deck Heart kommer i april, og første litt forvirrende video er til “Recovery”.

Fol Chen – “200 Words”

L.A.-bandet Fol Chen gir deg mye synth og mye glede med videoen til “200 Words” fra sin kommende plate The False Alarms. Nydelige bilder av verdensrom, raketter og satellitter passer godt til den maskinelle – men også varme – musikken. Himmelsk. På alle vis. Om du skjønner.

CHVRCHES – «Recover»

Mer synth og flere flygende objekt finnes i videoen til skotske CHVRCHES (riktig stavet fra min side, men skal da uttales som churches, forvirrende og moderne…). CHVRCHES har etter kun kort tid som band fått bra med oppmerksomhet både i England og USA, og slipper nå sin første ep Recover EP etter tre singelutgivelser. Lovende syntetiske takter.

Lonely Crowd – «Golden Opportunity»

Norske Lonely Crowd besøker mennesket som bor i basseng i sin nye og mystiske video. Alle vet jo at det bor folk i svømmebassenget. Hvordan skulle bassengene ellers holdes rene? Men at disse folkene også drar folk ned i dypet var nytt for meg…

Anne Marie Almedal – “Winter Song”

Anne Marie Almedal ga norsk pop en vidunderlig stemme gjennom Velvet Belly på 90-tallet, og har en like fin stemme når hun gir ut musikk under eget navn. Winter Song er hentet fra albumet Memory Lane, og som tittelen på sangen krever befinner Almedal seg i vakker nordisk og kald natur mens hun synger og danser litt for oss. Avslappende.

Lulu James – «Closer»

Britisk soul direkte inn i sjelen. Lulu James har knapt gitt ut låter, men har allerede fått den viktige buzzen. Det låter også rett bra på singelen «Closer» som har fått en svart-hvitt-video der en hardt pyntet Lulu danser litt rundt. Det holder i massevis.

http://youtu.be/mVtuluGSG7Y

Kate Boy – «In Your Eyes»

Kate Boy kommer både fra Sverige og Australia og har blitt sammenlignet med The Knife. Ikke en dårlig sammenligning det. Kate Boy handler nemlig om elektronisk pop med stemningsfull vokal, og prøver å være litt mystiske i videoen til «In Your Eyes» også. Uten helt å klare det. Gruppen var listet på P3 i fjor med låten «Northern Lights».

Rotvelt – “I Dag Skal Jeg Dø”

Oslo-trioen Rotvelt gjør seg kjapt og greit ferdig med låten “I Dag Skal Jeg Dø”, og det går også fort unna i videoen der en ung herre stadig opplever tegn på at døden er nær. Eventuelt opplever han bare helt vanlige hverdagslige ting, men er du sikker på at du skal dø er det nok lett å lese mye inn i lite.