Videorama!

Rørende, morsomme og irriterende videoer står side om side denne uken, med sterke leveranser fra Volbeat, Taylor Swift, Mumford & Sons og The Knife i front.

Taylor Swift – “22”

Taylor Swift er så populær at det ikke er noen vits i å forklare hvem hun er, så la oss fokusere på låten og videoen i stedet. Musikk: God pop-musikk om bursdagsfeiring og den perfekte kvelden. Video: Taylor Swift feirer og fester med vennene sine. Om dette er ekte venner eller bare en innleid gjeng vites ikke. Men det ser ut som om de har det gøy. Strengt tatt ikke så vanskelig å ha det gøy når solen skinner og du har fem hundre millioner på kontoen.

Volbeat – “Cape Of Our Hero”

Danske Volbeat har nesten umerket bygget seg opp en svær fanbase her i Norge, og drar veldig snart på med sin nye plate Outlaw Gentlemen And Shady Ladies der produsent og ex. Anthrax-gitarist Rob Caggiano plutselig under innspillingen ble medlem av bandet. Uansett om du liker Volbeats streite blanding av rockabilly og metal eller ikke, bør du definitivt se videoen til “Cape Of Our Hero”. Det er nemlig en av de fineste videoene jeg har sett i hele mitt lange liv. Med handling om familie, forbilder og savn er det hele så rørende at det nesten er for mye…

Mumford & Sons – “Whispers In The Dark”

Mumford & Sons har virkelig eksplodert de siste månedene, og skal snart spille for oss her oppe i nord når de gjør svære Oslo Spektrum 11. april. Konserten ble flyttet fra mindre Sentrum Scene grunnet stor pågang, så det hele er en gigantisk fjær i folk-hatten. Det er godt mulig at man kan se medlemmene i Mumford & Sons i Oslo-skumringen på vei til konserten. De velger hvertfall fire forskjellige reisemåter for å komme seg på scenen i sin nye video til “Whispers In The Dark”.

http://youtu.be/zNaM-N1NdGo

Mariah Carey – “Almost Home”

Gode gamle Mariah Carey raller fremdeles på, og slapp nylig singelen “Almost Home” som også er en del av soundtracket til Disney-filmen Oz The Great And Powerful. Dermed får du se klipp fra filmen i Careys video, og du får også se Mariah spankulere litt frem og tilbake foran en stol mens hun synger for deg. Hun kan jo synge. Og spankulere. Ingen tvil om det. “Almost Home” er forresten produsert av Stargate.

The Darkness – “With A Woman”

Det er rart hvordan tidsånden forandrer seg. For ti år siden var The Darkness rockens store snakkis, og folk som egentlig ikke likte rock påsto at de elsket bandet. Spol fra 2003 til 2013, og få bryr seg om The Darkness. Hvertfall ikke de som egentlig ikke liker rock. Det var jo tross alt bare ironi at de likte det i 2003. Nuvel. Comeback-albumet The Darkness ga ut i fjor er riktig så bra. Det heter Hot Cakes, om du er interessert, og låten “With A Woman” har fått en Van Halensk “Hot For Teacher”-aktig video som går helt bananas mot slutten. Vanskelig å mislike. Sånn egentlig altså.

http://youtu.be/lHDF2_qe_0k

Don Martin/Tommy Tee – “Nilsen”

En del av tekstlinjene på den nye Don Martin-singelen “Nilsen” har blitt et lite Twitter-fenomen. Det handler om å være så Oslo at man får kallenavn. Moro. Selve låten er en god fortelling om selve byen, og er historisk i norsk rap siden sjanger-bestefar Tommy Tee drar linjer på morsmålet for første gang. Jeg er så langt fra Oslo som du får det, men liker låten likevel. Du kan kalle meg Kniksen.

The Knife – “A Tooth For An Eye”

The Knife er endelig tilbake med ny plate i april. Det har tatt syv år, og mange har ventet lenge på Shaking The Habitual. Andre video ut fra albumet er en perkusjonstung sak kalt “A Tooth For An Eye”, og filmatisk får vi se et lag med herrer som trenes i tøying og dans av en ung pike. Videoen er visstnok et bilde på kjønnskamp, makt og lederskap. Så da vet du det.

Håkan Hellström – “Det Kommer Aldrig Va Över För Mig”

Min gamle favoritt Håkan skuffer heldigvis ikke med sin nye singel. “Det Kommer Aldrig Va Över För Mig” ligner på det Håkan gjorde på sin forrige plate, og det var stort sett god pop. Det er der Håkan gjør seg best. I videoen til den nye singelen ser vi Håkan rusle rundt med krøllete hår, mens bilder av svensk ungdom klippes inn og gjør verket vakkert.

Anja Elena Viken – “I Morgen”

Anja Elena Viken dukket opp fra intet med et par fine gatepop-låter i fjor, og fikk bra hjelp av P3 med mye spilling. Vikens nye singel er langt mer produsert enn det hun har vist så langt, og så får du avgjøre selv om litt av sjarmen dermed forsvinner. Dansbart er det uansett. Låten handler om at Anja tenker en hel del, og videoen er en effektreise gjennom Bergen som treffende nok gir hodepine.

Big Boi/B.o.B. – “Double Or Nothing”

Big Boi og B.o.B. har blitt til figurer dataspillet i Army Of TWO: The Devil’s Cartel, og har også laget musikk til spillet. Video har det selvsagt også blitt av samarbeidet, og der får du se de to befri hotte damer fra fangenskap mens de skyter vilt rundt seg.

Christopher Owens – “Here We Go Again”

Christopher Owens var tidligere medlem i det fabelaktige indierockbandet Girls, men lager mykere og snillere musikk på egenhånd. Det er nesten noe vestkystpop-aktig over den meget gode “Here We Go Again”, og videoen er en god kompanjong til musikken med sine bilder av Owens og bandet hans.

AlunaGeorge – “Attracting Flies”

AlunaGeorge er en engelsk pop-duo som består av Aluna Francis og George Reid som ikke tenkte så lenge før de fant navnet sitt. Men god pop kan de lage, og i videoen til “Attracting Flies” iscenesetter de en rekke eventyr i moderne form med piller og depresjon og det hele.

Suicidal Tendencies – “Cyco STyle”

Her snakker vi metal-legender! Suicidal Tendencies var et av de aller første bandene som blandet metal og hardcore, og ble raskt populære i begge leire på 80-tallet. Akkurat nå er Suicidal Tendencies endelig aktuelle med et nytt album igjen. Det har gått hele 13 år siden forrige plate med nytt matriale, og dermed har platen fått navnet 13. I videoen til “Cyco STyle” (ST – Suicidal Tendencies, get it?) får du se akkurat hvor vilt det alltid er når Suicidal spiller live.

Earl Sweatshirt – “Whoa”

Earl Sweatshirt er et av medlemmene i Odd Future, men sysler også på med solokarrieren sin. Snart dukker albumet Doris opp, og videoen til “Whoa”, der diverse Odd Future-typer dukker opp, er laget av Tyler, The Creator. Samarbeid hele veien. Earl ser ut som en liten gutt, men kjører en breial trailertrash-stil i videoen.

Deadmau5/Imogen Heap – “Telemiscommunications”

Samarbeidet mellom elektrokongen Deadmau5 og stemmeprektige Imogen Heap høres bra ut, og ser også bra ut når 20 animatører har deltatt i konkurransen om å lage musikkvideoen. Drømmende og stilig.

Wavves – “Demon To Lean On”

Det foregår eventyrlignende ting på søppelfyllingen når Wavves saler opp gitarene og blaster gjennom powerpop-magiske “Demon To Lean On”. Gutten som ved en feiltakelse havner i det litt møkkete universet opplever hvertfall en hel del på de drøyt fire minuttene sangen varer. Gode fire minutter.

Escape The Fate – “Ungrateful”

Escape The Fate kommer fra Las Vegas, og har den litt sleazy delen av byen i stilen sin. Musikken er en blanding av stor emosjonell amerikansk rock, hardrock og punk. Ikke ille. Videoen til “Ungrateful” er god, og tar opp det evige råtne temaet mobbing og overgrep. Enten det nå er på arbeidsplass eller skole. Voldssyklusen. Sterke saker.

Deathcrush – “Lesson#13 For Nanker Phelge/Fire”

Oslo-trioen Deathcrush har sjarmert norske og utenlandske kritikere i senk med sitt soniske angrep på sansene, og gir nå ut en utgivelse som sjarmerte meg i senk i morgentimene. Utgivelsen Lesson#13 For Nanker Phelge/Fire kommer nemlig som flexi-singel med eget Deathcrush-magasin med pin-up-poster og det hele. Herlig sjarmerende og ironisk fra Deathcrush som også slapp video til låten denne uken. Veldig lavbudsjett, men sånn er det når alle pengene går til å lage magasin. Deilig låt.

Milk Carton Kids – “Honey, Honey”

Ahhh. La oss roe det hele litt ned med amerikanske The Milk Carton Kids som gjør sitt beste for å være et moderne Simon & Garfunkel. Uimotståelig. Videoen er så enkel som mulig siden vi kun ser en kvinne kjøre rundt i en bil, men Milk Carton Kids kan skryte av at kvinnen er ingen ringere enn den kjente Hollywood-kjendisen Amanda Seyfried.

Hoist! – “Time Has Come”

Norske Hoist! lager mystisk musikk og ditto videoer. Albumet Ami Noir skal være ute nå, og den helt ferske videoen til “Time Has Come” er mørkere enn mørkest. Det handler enten om overgrep eller mareritt, og ender med blodige drap.