Vil du gi tilbake?

Har du lasta ned ulovlig? Nå har du muligheten til å betale tilbake.

Etter at nettet ga musikkentusiaster over hele verden muligheten til fritt å kopiere og dele musikk har musikkbransjen for alltid blitt endra. Forskning viser at den globale piratvirksomheten årlig koster den amerikanske bransjen alene 12,5 milliarder dollar, eller drøyt 71 milliarder kroner.

HumanFanKind er nettstedet som lar deg lette din samvittighet og donere penger til dine favorittartister som du har lasta ned musikken ulovlig fra. Illustrasjon: Humanfankind.
HumanFanKind er nettstedet som lar deg lette din samvittighet og donere penger til dine favorittartister som du har lasta ned musikken ulovlig fra. Illustrasjon: Humanfankind.

Er du en av dem som har drevet med omfattende ulovlig nedlasting, kan du nå lette din samvittighet.

HumanFankind

En gjeng med musikkelskere og entusiaster så seg lei på at artister ikke fikk pengene de hadde fortjent, både på grunn av piratvirksomheten og fordi artister sitter igjen med lite av inntektene fra salg gjennom tjenester som iTunes.

Tidligere i år starta de opp virksomheten de kaller HumanFankind. Gjennom deres tjeneste kan man donere penger direkte til artister man digger eller har dårlig samvittighet overfor. Man kan også skrive en melding til bandet eller artisten.

Mest til «rock» og «alternativ»

«HumanFanKind var inspirert av, designet, utvikla og laget slik det i dag er blitt av folk som ikke klarer å overleve uten musikk. Når man lytter til så mye musikk som vi gjør laster du ned hundrevis, om ikke tusenvis av låter i året, og vi innser at vi ikke alltid betaler», skriver de på nettstedet sitt.

Da Radiohead ga ut albumet In Rainbows var betalinga for nedlastinga frivillig. De aller fleste valgte å ikke betale, men likevel ble det satt salgsrekord.

Tall fra donasjonene HumanFanKind mottok i første kvartal viser ifølge Top40-charts.com at mesteparten går til artister og band i «rock»- og «alternativ»-sjangrene.