Vil «mørklegge månen»

Pink Floyd har sin egen spesielle måte å markere at The Dark Side of the Moon fyller 40 år.

Denne helga fyller Pink Floyds gigantiske suksess The Dark Side of the Moon 40 år. Nå ønsker bandet at fansen skal hjelpe dem å markere jubileet gjennom en interaktiv, spesialdesignet måne på sin egen hjemmeside.

Det finnes mange tolkninger av coveret på Pink Floyds The Dark Side of the Moon. Foto: Pinkfloyd.com.
Det finnes mange tolkninger av coveret på Pink Floyds The Dark Side of the Moon. Foto: Pinkfloyd.com.

#DarkSide40

Natt til søndag kan fansen ifølge Reuters være med på å «mørklegge månen» på hjemmesida deres og samtidig sende ut Twitter-meldinger med minner, biler og andre kommentarer på hashtaggen #DarkSide40.

The Dark Side of the Moon er en av tidenes aller mest populære utgivelser, og ligger på tredjeplass på lista over tidenes mest solgte plater, bare slått av AC/DCs Back in Black og Michael Jacksons Thriller. Skiva ble gitt ut i 1973 og ble bandets første listetoppende album i USA.

Totalt har albumet vært over 30 år på de britiske listene.

Inn i historisk arkiv

Det originale coverdesignet til 40-årsjubilanten The Dark Side of the Moon. Foto: Promo.
Det originale coverdesignet til 40-årsjubilanten The Dark Side of the Moon. Foto: Promo.

Utgivelsen er nå også blitt så historisk at det amerikanske Library of Congress nå har bestemt seg for at The Dark Side of the Moon skal bli del av en meget eksklusiv samling.

Sammen med Chubby Checkers The Twist og Simon and Garfunkel Sounds of Silence blir utgivelsen nå en del av the National Recording Registry.

I dette arkivet, som ble starta i 2000, blir hvert år 25 kulturelt og historisk viktige innspillinger innlemmet. Pink Floyds plate var den utgivelsen som denne gang fikk aller flest nominasjoner fra publikum og blir framhevet som et eksempel på en «brilliant, innovativ produksjon i tjeneste for musikken», melder BBC.

Rask beslutning

Det klassiske Pink Floyd-albumet, som er blitt stående igjen som en av de mest definerende utgivelsene i sin samtid, har også et nærmest ikonisk coverdesign. Men bandet brukte mindre tid enn man skulle tro på å bestemme seg for hvordan det skulle se ut.

Da Pink Floyd spilte inn plata i Abbey Road fikk de presentert sju forskjellige coverdesign.

– Bandet kom trampende inn, tok et raskt blikk på de forskjellige utkastene, så på hverandre, nikket og sa «det der». Så pekte de på det prismeformede designet. Det hele tok tre minutter, sier designer Storm Thorgerson i et intervju.

Plata hadde for øvrig en annen tittel underveis i prosessen med å spille den inn. Den hadde navnet Eclipse (A Piece for Assorted Lunatics). Dette fordi et annet band – Medicine Head – i 1972 hadde gitt ut en plate med tittelen The Dark Side of the Moon. Denne utgivelsen ble imidlertid aldri noen suksess og Pink Floyd valgte derfor å gå for tittelen.