NB: Vi advarer mot sterke bilder.
Den norske indiepopgruppen The Fjords har lansert videoen til singelen «All In», regissert av Line Klungseth Johansen og Øystein Moe. Sporet er hentet fra bandets forestående debutalbum.
I videoen ser vi en ung gutt spille TV-spill, før han tar turen ned til den lokale pølsebua og begynner å skyte på personene.
Nettmagasinet Vice omtaler den oppsiktsvekkende musikkvideoen som really god damn violent.
Åpner for tolkning
– Videoen er på mange måter en hyllest til 80-tallet og ideen startet der, hvor Duckhunt-pistolen etterhvert ble sentral kan man si. Helmet, som har skrevet og produsert videoen, kom til meg med grunnideen og jeg synes ideen hørtes helt fantastisk ut. Historien forteller på mange måter seg selv, synes jeg, men åpner opp for tolkning og hvor mange lag man vil legge i tolkningen sin. Der tror jeg de som ser videoen vil gjøre seg opp sin egen mening. Men det er jo helt klart et realistisk og et fantastisk lag i filmen. Magisk realisme kanskje? sier Petter Vågan om videoen til P3.
The Fjords anmeldt på Pstereo: Landkjenning (5/6)
– Vold appellerer til mange
På spørsmål om bandet mener det er en sammenheng mellom vold i TV-spill og vold i det virkelige liv, svarer Petter Vågan fra The Fjords at vold er en temmelig konstant faktor i menneskets historie.
– Jeg tror ikke noen av oss som har vært med å laget dette har grunnlag for å si noe sikkert rundt det, det ønsker vi heller ikke å gjøre. Jeg har inntrykk av at vold er en temmelig konstant faktor i menneskets historie, og veldig tilstede i menneskets natur. Man trenger ikke se lenge på tv for å se at vold appellerer til veldig mange. Vold er jo noe av det mest dramatiske man kan oppleve, så det er ikke rart at tankene kverner rundt temaet.
Har dere forståelse for at videoen kan oppfattes som spekulativ?
– Helt klart. Jeg vil også at den skal engasjere. Det jeg liker mest med den er ambivalensen man opplever i forhold til moral og etikk når man ser den. Det kan være vanskelig å vite hvem man skal sympatisere med.
Å skille fiksjon og virkelighet
Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, sier til P3 at videoen er filosofisk interessant.
– Den er interessant fordi den tar opp sentrale ting som har med påvirkning å gjøre. I videoen blir fiksjon til virkelighet i hodet til den unge gutten. Han vinner over frykten ved å vinne. Man vet fra forskning at påvirkning fra medier kan fiksjon i visse tilfeller gå over i virkelighet, det har noe med tankesystemene våre å gjøre.
– Videoen er en filosofisk interessant, men barn kommer ikke til å få tak i lagene. Det vil være forvirrende for dem.
Bjørnebekk tilføyer at videoen kan bli brukt som et verktøy på skolen.
– Derimot på videregående skoler kan videoen vises for å vise hva voldspill gjør med oss, og det å kunne skille fiksjon og virkelighet.