Zappa for først gang

En Frank Zappa-film skal vises for aller første gang i Storbritannia, etter å ha vært bannlyst i 42 år.

I 1971 kom filmen 200 Motels som Frank Zappa var regissør for og skrev musikken til. En film som skal være et surrealistisk bilde på Zappa og hans band The Mothers of Invetion på turné. Blant annet med Ringo Starr i rollen som Frank Zappa.

Ringo Starr i rollen som Frank Zappa i filmen 200 Motels. Foto: Skjermdump.
Ringo Starr i rollen som Frank Zappa i filmen 200 Motels. Foto: Skjermdump.

Filmen ble imidlertid aldri vist i Storbritannia og ble faktisk bannlyst av Royal Albert Hall. Noe som førte til at Zappa sverget på aldri å returnere til landet, med mindre han fikk en unnskyldning fra sjølveste dronninga.

Kom til enighet

Det var selvste Royal Philharmonic Orchestra som skulle spille musikken, komponert av Zappa, mens filmen ble spilt av. Men en av musikerne trakk seg og nektet å være med da han ble bedt om å lese opp ord på fire bokstaver.

– Det gjorde meg opprørt, uttalte musikeren til en avis senere.

200 Motels-albumet som kom ut i 1971. Foto: Promo.
200 Motels-albumet som kom ut i 1971. Foto: Promo.

Det var først tre dager før det hele skulle framføres for et utsolgt Royal Albert Hall. Til tross for 5.000 solgte billetter var arrangørens kommentar at «innholdet passer ikke for oss». Sjefen for Royal Albert Hall, Frank Mundy gikk faktisk så langt som å beskrive det som «skitt for skitts skyld», skriver The Independent.

Filmen ble vist i mange land over hele verden, men aldri i Storbritannia før nå. Etter år med forhandlinger med de som eier rettighetene til Zappa sine verker, har man endelig kommet til enighet om å framføre musikken og vise filmen på The Rest is Noise-festivalen.

– Syntes det var opprørende

– Vi er nødt til å framføre dette opprørende verket, som er et så godt tidsbilde. Zappa følte seg skadet etter sine møter med den klassiske musikkscenen i London tidlig på 70-tallet. Så jeg håper vi kan rehabilitere hans rykte ved å lage et stykke som respekterer det opprinnelige verket, sier organisator Gillian Moore til The Independent.

Tony Palmer, som laget filmen sammen med Frank Zappa, sier han ser fram til framføringa på festivalen.

–   Personlig ser jeg fram til konserten fordi jeg er spent på om musikken har tålt tidens tann. Jeg er sikker på at det blir fullt. Den gangen [da verket ble bannlyst] syntes jeg det var opprørende. Og jeg er sikker på at Frank [Zappa], uansett hvor han nå er, vil si «hva var det jeg sa», forteller han til avisa.