Musikkåret 2009

Hvordan var 2009? Hvordan blir 2010? Vi svarer som best vi kan.

Musikkåret 2009

Hvordan var 2009? Hvordan blir 2010? Vi svarer som best vi kan.

Jula er en tid for familiehygge, festligheter og feit mat. Greit nok, men det er også en tid for oppsummeringer, lister og spådommer. Vi vil være med på leken og benytter oss av knallharde fakta og en meget kvalifisert synser i et forsøk på å trekke linjer både frem- og bakover i tid. Utgangspunktet er en god venn som synger på den aller siste linja av avslutningsrefrenget: Musikkåret 2009.

Hvilke låter har blitt spilt mest på P3 i år? Det blir ingen premie på den som gjetter riktig førsteplass…

1. Donkeyboy – Ambitions

2. Röyksopp feat. Robyn – The Girl and the Robot

3. White Lies – To Lose my Life

4. Big Bang – Swedish Television

5. Paperboys – Lonesome

6. Eric Hutchinson – Rock & Roll

7. Veronica Maggio – Måndagsbarn

8. The Killers – Spaceman

9. Datarock – Give it up

10. U2 – Magnificent

Hør årets mest spilte låter i en egen spilleliste i Spotify

Retropopen til Donkeyboy utgjorde for mange en svær del av lydsporet til sommeren ’09. Drammenserne slo stort sett det som var av listerekorder med singlene Ambitions og Sometimes, og som ikke det var nok gikk også albumet Caught in a Life rett til topps på VG-lista.

Lydverket spanderer tittelkuttet fra Caught in a Life:

– Et poetisk mesterverk

Donkeyboy er ikke det eneste norske bandet som har satt farge på musikkåret 2009. Musikksjef Mats Borch Bugge trekker fram både gamle helter og nye stjerneskudd i norsk musikk:

Röyksopp har lagd et gjennomgående sterkt album og DumDum Boys har overraska positivt. Norsk på norsk-fenomenet er tatt til nye høyder ved hjelp av indierockerne i Kråkesølv og et poetisk mesterverk fra John Olav Nilsen & Gjengen.

Kråkesølv er snille unggutter fra Bodø med sans for snedige allegorier, iørefallende melodier og yatzy. John Olav Nilsen er en bergenser med popteft, et levd liv og rusreferanser som har fått folk til å hviske frenetisk om en ny Jokke. Men en ting har de til felles – mot slutten av 2009 lagde disse to banda hvert sitt norskspråklige album som fikk musikkanmelderne til å hvine av fryd. Femmerne og sekserne satt usannsynlig løst, og tekstene ble via atskillig mer oppmerksomhet enn vanlig.

Lydverket spanderer! Først John Olav Nilsen & Gjengen med Ikkje fåkk med kjærligheten, så Kråkesølv med Privat regn:

Grunge? I 2009?

Men et musikkår kan ikke bare inneholde hyggelige overraskelser. Musikksjefen er særlig skuffa over mangelen på album som har sjokkert positivt internasjonalt.

– Dette understreker to ting: Musikk er mer forgjengelig enn noensinne, og albumformatet er i ferd med å dø ut.

Hvis albumformatet er i ferd med å dø ut har grungen vært død lenge. Men døden trenger ikke alltid å være absolutt i musikksammenheng, og i 2009 tok gamle kjenninger ansvar for å bringe lyden av Seattle tilbake.

– En av årets store overraskelser var at grungen ble gjenfødt. Det sørga gode album fra Alice in Chains og Pearl Jam for.

Grungens gjenoppstandelse er ikke det eneste som har overraska Borch Bugge musiklask i løpet av det siste året:

– Antallet helt nye favoritter er høyt; La Roux og Empire of the Sun er to av mange som har bemerka seg.

– Vil poppe opp supergrupper

En ting er å oppsummere med fasit i hånd, å spå fremtiden er noe ganske annet. Men det hindrer oss ikke i å prøve. Musikksjefen har trua på at den fine tendensen norsk musikk har opplevd i år vil fortsette.

– Selvtilliten i norsk musikk er bedre enn på lenge, og jeg tror vi får høre mange bra skiver i 2010. Det vil poppe opp supergrupper både i Norge og utlandet, Them Crooked Vultures har sådd et frø.

Them Crooked Vultures (Foto: Joseph Mohan)
Them Crooked Vultures har medlemmer fra Foo Fighters, Queens of the Stoneage og Led Zeppelin, og kan trygt kalle seg ei supergruppe. (Foto: Joseph Mohan)

Det er mange plater å se fram mot i året som kommer, Borch Bugge trekker fram flere han tror kommer til å sette sitt preg på 2010.

– Det kommer album fra Red Hot Chili Peppers, MGMT, Amy Winehouse, Arcade Fire, Beyoncé, Band of Horses, og Vampire Weekend som forhåpentligvis vil dominere.

Det mangler ikke på ting å glede seg til her til lands heller:

– Jeg tror Donkeyboy har bana vei for flere norske popfenomener. I tillegg blir det kult med album fra Röyksopp, Serena Maneesh, Thom Hell, Susanne Sundfør og Ingrid Olava.

Les Lydverkets beste anmeldelser fra 2009!

Urørtsuksess

Flere av banda som deltok i Urørt-finalen i januar har bidratt sterkt til å legge lyd på 2009. Vinnerne Pony the Pirate, Fjorden Baby!, Children and Corpse Playing in the Streets, Lars Vaular og allerede nevnte John Olav Nilsen & Gjengen har alle vært med på å gjøre ’09 til et godt norsk musikkår.

Se Urørtfinalen 2009 her:

Urørtfinalen 2010 er rett rundt hjørnet og det er vel ikke usannsynlig at noen av finalistene kommer til å prege året som kommer. Det tror ikke Borch Bugge heller.

– Lista over nasjonale håp er lang, og jeg vil tro at vi kommer til å høre mye fra flere av Urørt-finalistene. Kvelertak og The Pink Robots har allerede markert seg godt. Martine Marbel, Bjørn Hellfuck, LidoLido og Moi tro jeg også kommer til å gjøre seg bemerka.

Lydverket kårer årets beste skiver

Vi er ikke bare i ferd med å avslutte et år, men et helt tiår. Dette fører selvfølgelig til enda flere lister og kåringer, vi i P3 har benytta anledninga til å la dere kåre tiårets norske låt. 100 låter ble til to, og to ble til én – Ompa til du dör. Kaizers Orchestra tok i tillegg med seg tredje- og fjerdeplassen, og markerte tydelig at de er et band med en stor og trofast tilhengerskare.

Tiårets norske låt

Ompa til du dør er tiårets norske låt.
Ompa til du dör er tiårets norske låt.

Hva har din største musikkopplevelse i 2009 vært? Hvilke plater gleder du deg mest til i året som kommer? Hvem kommer vi til å trekke fram når vi skal oppsummere 2010 om et år? Legg igjen en kommentar! Og godt nytt musikk(ti)år!