Musikknorge trenger Urørt

Urørt er ny musikks viktigste utstillingsvindu i en stadig mer kommersiell musikkbransje, sier P3s musikksjef.

Asbjørn Slettemark og Årets Urørt 2010, The Pink Robots (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Urørt er et av de viktigste utstillingsvinduene for nye, norske band. I år fyller konseptet ti år.

Kommentar av Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3.

Vinduene er ikke bare skitne, de fleste er spikret helt igjen. Mulighetene nye, norske band har til å eksponere seg for flere enn de som måtte finne veien til små spillesteder, er få. De kommersielle radiokanalene har for lengst sluttet å spille ny, norsk musikk. Ingen tjener penger på noe ingen har hørt om. De to viktigste vinduene band har for eksponering, heter i dag festivalen Bylarm og Urørt. Sistnevnte er den hurtigvoksende lillebroren.

Urørt er et pakkekonsept fra NRK: Ei nettside der artister kan opprette sin egen profil og spre musikken sin, og et radioprogram på NRK P3 hver onsdag klokka 21. Hver uke plukker Urørt-redaksjonen ut én artist som blir kåra til Ukas Urørt og får massiv fronting på nett og radio. Mot slutten av året koker den samme redaksjonen de 52 Ukas Urørt-artistene ned til ti som får være med i Urørt-finalen.

Sjekk ut all musikken på Urørts nettsider!

(artikkelen fortsetter under)

Mats Borch Bugge, musikksjef i P3 og jurymedlem under Urørtfinalen 2010 (Foto: Erlend Lånke, NRK P3)
Mats Borch Bugge, musikksjef i P3 og jurymedlem under Urørtfinalen 2010 (Foto: Erlend Lånke, NRK P3)

Knall og tall

Femtitomillionersøttitotusenetthundreogatten. Ikke bare er tallet langt når man ser på det, det er også svært høyt uavhengig av hva det er et mål på. Det store tallet indikerer i dag antallet gjennomlyttinger og nedlastinger på P3s Urørtsider gjennom ti år.

Les alt om tiårsjubilanten Urørt her!

The Pink Robots ble fredag kveld Årets Urørt 2010. Tidligere vinnere og finalister teller blant flere, Donkeyboy, Ida Maria, Heroes & Zeros, Pony The Pirate og John Olav Nilsen & Gjengen. Listen er lang over knallband som har markert seg gjennom Urørt. Blir man Årets Urørt, vinner man spillelisting på NRK P3, en landsomfattende turné, spilling på Norwegian Wood og en symbolsk sum penger. Mye ligger derfor til rette for at vestlendingene i The Pink Robots blir det nye norske popfenomenet i 2010.

(artikkelen fortsetter under)

John Olav Nilsen & Gjengen er tidligere Urørt-finalist. Her fotografert på Bylarm 2009 (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
John Olav Nilsen & Gjengen er tidligere Urørt-finalist. Her fotografert på Bylarm 2009 (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Tydelig

Urørt har overlevd konkurransen fra gigantiske internasjonale aktører som Myspace og LastFM, og står i dag som en av de viktigste og tydeligste arenaene for uetablert, norsk musikk. Kanskje er nettopp tydeligheten suksessfaktoren til Urørt. Konseptet er nemlig veldig enkelt. Alle i Norge som har laget en låt, kan laste opp låten via Urørts nettsider. Deretter vurderes låten(e) av en jury nedsatt av NRK P3. De beste låtene hedres med spilling på radio, og vurderes også for den årlige Urørtfinalen.

Se alle bildene fra Urørtfinalen 2010:

(artikkelen fortsetter under)

Over 73.000 låter ligger i dag til fri bruk på Urørt-sidene, noe reklame- og filmbransjen i stadig større grad blir oppmerksom på, og velger å benytte seg av. Dermed blir vinduet Urørt holder opp større og tydeligere enn noen gang. Så gjenstår det å se om nordmenn fortsetter å lage musikalske diamanter og kirsebær i ti nye år. For det er til syvende og sist musikken det handler om.

Statsminister Jens Stoltenberg takker Urørt for ti år i norsk musikks tjeneste:

Mats Borch Bugge, musikksjef, NRK P3