Et 15 år gammelt nakenfenomen har våknet til liv igjen

Har korona-pandemien gjort at vi er mer nakne hjemme?

– Jeg var spent på om det skulle komme noen negative kommentarer, sier Celine Andersen (23), som var veldig nervøs før hun publiserte et bilde av seg selv naken med stueplantene på fanget.

Hun var en av mange som i mai publiserte et bilde under emneknaggen #worldnakedgardeningday på Instagram.

– Jeg tror det for mange handler om at kropp skal være naturlig. Kropp er topp, liksom, sier Andersen.

TURTE: Celine Andersen bak plantekontoen Plante_celine var en av mange som postet et bilde under emneknaggen #worldnakedgardeningday. FOTO: Privat

Andersen kom først over trenden i fjor vår da en plantekonto hun fulgte på Instagram publiserte et bilde under emneknaggen.

«Så tøft,» tenkte hun. Men det var først i år hun tok steget.

Fikk flere henvendelser da folk måtte holde seg hjemme 

Fenomenet dukket først opp i 2005 gjennom «The Naturist Society» og har hvert år siden blitt markert en lørdag i mai verden over. Trenden springer altså ut fra en nudistbevegelse, men er i dag ment å inkludere alle mennesker, uavhengig av alder, kjønn og fasong.

Ifølge initiativet handler konseptet om å skape positive assosiasjoner til kroppen på en ikke-seksuell måte, og fremme komfortable holdninger til nakenhet.

– Jeg kjenner meg veldig igjen i den trenden, sier Siv Thorbjørnsen, leder i Ung naturistgruppe i Norsk naturistforbund.

Thorbjørnsen har vært naturist siden 2008 og mener nakendtrender er positivt.

– Hvorfor tror du dette har blitt en trend?

– Det finnes alltid trender som tar av i sosiale medier. For noen år siden var det «water bucket-challenge». Men denne våren har vi måttet holde oss hjemme. Så hva kan man da gjøre? Jo, være naken i hagen, ler Thorbjørnsen.

Hun forteller at Norsk naturistforbund fikk flere henvendelser da folk måtte forholde seg til hjemmekontor.

– Flere har tatt kontakt via Facebook-siden vår og spurt om det er normalt å gå naken hjemme. Da svarer vi «Selvsagt!».

Bør folk tørre å være mer nakne?

– Absolutt! Man bør absolutt være mer naken, og flere burde tørre. Da jeg først skjønte hvor deilig det er å kjenne sola på den nakne kroppen, fikk jeg selv bedre selvtillit og godtok egen kropp.

«Alle er født nakne»

Thorbjørnsen mener konseptet er genialt, spesielt fordi det kan være med på å vise mangfold.

– Om flere godtar at kropp bare er kropp, blir det kanskje mindre «bodyshaming». Det kan føre til mer aksept for at folk kommer i ulike farger og fasonger, sier hun.

– Vi er alle født nakne, og det er synd at det blir så skamfullt når man blir eldre.

Med en nærmere 100 kvadratmeter stor hage har Thorbjørnsen selv ofte oppholdt seg i hagen uten klær.

– Livet ute i hagen er best uten klær. Men det er lurt å bruke sko når man klipper plenen – jeg lærte at det gjorde vondt å tråkke på humler barbeint, ler Thorbjørnsen.

https://www.instagram.com/p/B_uzUnbBFqJ/

Like mye hud som med en bikini

Etter samtale med andre som drev plantekonto på Instagram, fikk Andersen enda mer lyst til å prøve å legge ut et bilde.

– Jeg sa til en annen planteentusiast at jeg skulle ønske jeg turte det samme som henne. Da fortalte hun at hun selv satt med en nervøs klump i magen, men at alle hadde reagert positivt.

Andersen diskuterte det med kjæresten.

– Han spurte faktisk hvorfor man skal være så redd for å legge ut et slikt bilde når det er helt normalt å gå i bikini på stranda.

Det er jo rett og slett ikke så stor forskjell på mengden hud man viser, tenkte Andersen.

– Det kan da ikke være så farlig, konkluderte jeg til slutt.

Dermed satte hun seg i hjørnet av stua og danderte potteplantene som skulle være med, mens kjæresten fikk i oppgave å ta bildet.

– Han fikk et lynkurs i vinkler og foto, ler hun.

https://www.instagram.com/p/B_sNcYKBw9o/

Enorm respons

Etter at bildet ble publisert satt Andersen igjen med en skrekkblandet fryd. Kom noen til å slenge stygge kommentarer?

Men responsen var overveldende positiv.

– Mange kommenterte at det var kult gjort, og noen skulle ønske de turte å ta samme utfordring. Det ble generelt mye tommel-opp-emojis.

Humor i sentrum

For mange er humoren en viktig del av emneknaggen.

– Flere publiserer tullete bilder med humor, sier plantepåvirker Tine Katrine Fjærestrand Rønningsen (29), som driver Instagram-kontoen «Mittplanterot».

PLANTEROT: Tine Katrine Fjærestrand Rønningsen bak Instagram-kontoen «Mittplanterot» syntes det virket gøy å publisere et bilde på Instagram.

Hun synes selv at folk som bruker emneknaggen med humor, er det artigste.

Sammen med sitt bidragsbilde til «World Naked Gardning Day» skrev hun: «Helt ærlig er det naked gardening day her ganske ofte. Noen gang setter jeg i gang med plantestell før jeg har fått kledd meg. Mulig jeg bør søke hjelp når jeg tenker meg om…»

Rønningsen tror også at noen av bildene kan ha en kroppspositivistisk side ved seg.

– Det kan virke som det er sånn for mange: Folk utfordrer seg selv med å poste et slikt bilde, for ikke å ta kropp så høytidelig. Det blir vel en motvekt til det retusjerte på Instagram, sier hun.

Blir det mer populært å være naken?

De siste årene har Ung naturistgruppe opplevd en økning i antall medlemmer, skriver NRK. I 2018 kunne de melde om til sammen 100 innmeldinger i ungdomsgruppa. Thorbjørnsen håper flere vil ta nakenuntfordringer i sommer.

– Jeg håper det kan bli litt sånn: «Nå har jeg vært på stranda toppløs og solt meg, tør du i morgen?» Jeg skal i hvert fall legge ut bilder av hvor hyggelig jeg har det, så får vi se om noen andre følger opp.

Hva tenker du om at nakentrender slår an på sosiale medier?

– Det synes jeg er fint. Sosiale medier har en forferdelig streng sensur. Jeg synes det er helt fantastisk at folk utfordrer seg selv og normen sosiale medier har skapt. Jeg heier dem fram.

Finnes det flere nakentrender?

– Det er en internasjonal naturistdag i begynnelsen av desember, men vi pleier vi å markere dagen om sommeren. Siste helga i juli arrangerer vi ungdomstreff på Sjøhaug naturist camping i Moss.

Ikke minst har nakengolf blitt introdusert i Norge de siste åra.

– Vi prøvde oss på naken minigolf innendørs for første gang for tre år siden, som var veldig artig.

«Verdens nakensykkeldag» har også blitt et populært konsept i mange land de siste årene, forteller Thorbjørnsen.

Trenden har etter hvert skapt et miljøengasjement i store byer, hvor man ønsker å sette fokus på forurensningen trafikken skaper. Noen sykler helt nakne, andre i bikini.

– Det skal jeg få med meg en gang i livet. I England tror jeg de lar seg inspirere av Queens «I want to ride my bysycle», ler Thorbjørnsen.