– Når de ikke mobba meg, ignorerte de meg

Bli med på cosplayernes anti-mobbe-mars!

 • Dette er cosplay
 • En utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en kler seg ut og spiller ut en bestemt rollefigur.
 • Begrepet «cosplay» er en sammentrekning av de engelske ordene costume og roleplay.
 • Ofte inspirert av japansk populærkultur.
 • Figurene kommer ofte fra spill-, rollespill-, film-, tv-, tegneserie- eller litteraturverden.
 • Mange cosplayere treffes på «cons» (arrangerte samlinger) for å vise fram sine figurer
 • Norske arrangementer for cosplay er blant annet The Gathering 1. til 5. april, Desucon 28. mars, Banzaicon 10. til 12. april Torucon 22. til 23. august, Metrocon 19. til 20. september og Unicon Expo.

Reporter Silje Ese i Verdens Rikeste Land stikker med jevne mellomrom ned til emoene og cosplayerne på spor 19 på Oslo S for å snakke med dem live på P3. Denne helga gikk hun sammen med dem i tog. Se videoen øverst i saken!

Trygg havn

Initativtager Hanne Norskag forteller at mange Cosplayere er unge folk som tidligere har blitt mobba. For mange har cosplay-miljøet blitt en trygg havn, og har blitt et felleskap der alle er velkomne.

– Mange her har hatt det tøft opp gjennom oppveksten og kanskje følt seg litt utenfor. Cosplaymiljøet er veldig imøtekommende og tar imot deg akkurat sånn som du er, sier Hanne.

Se bildene: Dette er Filmpolitiets cosplay-mester

Mange av de oppmøtte under helgas mars var tidligere mobbeofre. En grønnkledd alv forteller om sin barndom.

– Flere personer stengte meg ute fra all sosial aktivitet på skolen, banka meg, og generelt sett slengte fornærmelser mot meg og vennene mine.

- Cosplaymiljøet er veldig imøtekommende og tar imot deg akkurat sånn som du er, sier initiativtageren. (Foto: Silje Ese, NRKP3)
– Cosplaymiljøet er veldig imøtekommende og tar imot deg akkurat sånn som du er, sier initiativtageren. (Foto: Silje Ese, NRKP3)

Mer Cosplay? Bla deg gjennom alle deltagerne fra Filmpolitiets cosplaykonkurranse her!

17 Responses to “– Når de ikke mobba meg, ignorerte de meg”

 1. Robin Blikra

  her var det mange retards ja 😀 hehehe er jo morro å møte andre retards 😀 ikke flame meg jeg mobber ikke :D:D jeg bare konstaterer fakta ! fags

  • Helene Fowler Svendsen

   Fags og retards ja? Kunne ikke funnet på noen litt mer kreative fornærmelser? Det jeg alltid har lurt på er hvorfor folk har et stort behov for å mobbe, eller “konstantere fakta” da som du så vakkert kalle det, mennesker som aldri har gjort deg noe. Eller hva vet jeg, kanskje du har blitt banket av en furry og nå føler et ekstremt sterkt behov for å ta igjen. I så fall så håper jeg du søker psykologisk hjelp så fort som mulig, det må ha vært en traumatisk opplevelse. Men hvis du aldri personlig har blitt slått ned av en furry, hva er da problemet ditt? Er du sjalu? Er du usikker? Har du psykopatiske tendenser? Det her er rett og slett en gjeng med mennesker som har det super koselig sammen. De har laget et miljø hvor folk kan føle seg akseptert uansett hvordan du ser ut, hvilken legning du har eller hva du har opplevd i barndommen. Cosplay-miljøet er i min erfaring det mest åpne og aksepterende miljøet jeg noensinne har vært borte i. Hvorfor vil du absolutt ødelegge morroa? Jeg tror mennesker som deg er problemet med samfunnet i det store og hele. Denne paraden handlet rett og slett om mobbing, og hvordan man skal stanse dette. Strålende at du kommer her og gir oss et eksempel på hvor viktig slike parader faktisk er da. Fordi mobbing er det mye av, du har akkurat demonstrert det. Du er ikke kul når du mobber eller erter eller whatever, du er ikke morsom, du fremstår egentlig bare som veldig veldig patetisk, ihvertfall i mine øyne.

   • Robin Blikra

    du missforstår totalt. min lille fag 😀 jeg er sikker på at det å gå i tog mot mobbing kledd ut som peter parker funker fint jeg gutten min :D:D jeg støtter deg fullt og helt i din lille retarded operasjon. og ja
    jeg er ekstremt sjalu. kunne virkelig ønske jeg kunne kledd meg ut som en retard jeg også :D:D men du får ha lykke til da. nå har ihvertfall du noe å snakke om til psykiateren din om. <3 glad i deg å fagget <3 nå pell deg tilbake til tumblr fagt.

    • Helene Fowler Svendsen

     Hva? Haha, ja det var jo en morsom liten melding det der. xD For det første er jeg kvinne som du muligens kansje ser? Navnet? Helene? No? Men uansett. Jeg vet ikke egentlig helt hvordan jeg skal svare på den meldingen en gang. Du må da trolle, ingen mennesker som faktisk var opptatt av å diskutere dette på en ordentlig måte ville lagt frem argumenter slik. Prøve å fornærme de du diskuterer med? Nei det kommer du ikke spesielt langt med altså. Herregud, hvis ord som “fag” og “retard” er det mest kreative du kommer på, da synes jeg nesten litt synd på deg. Men men, be my guest. Do as you please. Selv om jeg hadde da virkelig ønsket at det gikk ann å diskutere på en ordentlig måte.

     • fucking fag

      lel u most be 1 smart kiddo <3 danke. bra at du skjønner hva som er hva faggt . no offence retard! <3<3

   • Hora

    Jeg syns egentlig at Robin her har et godt poeng, og at vi bør høre på hans meninger siden de representerer majoriteten.

    Hvis dere liker å kle dere ut som ulike dyr mens dere har ekkel fetisj-sex så er det opp til dere. Men dere trenger virkelig ikke å drive med det i full offentlighet. Det burde være unødvnedig å ytre dette, men jeg blir helt kvalm.

    P.S: Bra vote-brigading, rapportert.

    • Georg Andresen

     Siden Robin representerer majoriteten er det jo mindre grunn til å høre på meningene hans siden mange har de. Hvis en skal høre på meningene til noen, så er det de som ikke følger flokken.

    • Helene Fowler Svendsen

     Tuller du med meg? Ekkel fetisj-sex? Halvparten av disse menneskene er barn og unge under 16. Det at du trekker inn sex som et argument synes jeg er helt forkastelig. Dette handler i stor grad om barn, skjerp deg. Og hva er egentlig ditt problem med å se folk utkledd som dyr og dverger og alver og gud vet hva? Er det fornærmende for deg på noen måte? Plager de deg? Folk må da få gå med det de selv har lyst til å gå med, med mindre klærne er spesielt seksualiserte eller støtende på andre måter. Ingen av kostymene jeg ser her går under noen av disse kategoriene. Dette er barn, unge og voksne som går i kostymer (akkurat som karneval) som de enten har brukt masse tid og/eller penger på å lage eller kjøpe. Folk er så gretne for tiden. Du er vel kansje av typen som sparker sand på små barn som leker også da? Eller en person som slenger stygge ord til gamle mennesker som spiller bingo i parken en vårdag? La folk få ha det koselig sammen. De har et viktig budskap, kansje du burde prøve å lytte til det?

   • Georg Andresen

    Problemet med slike treffninger er at det skaper et veldig skille. En får underbevist en ‘der er DE, her er VI’ instilling. Samme tingen med Pride parader (kom på det siden det er Pride-month,). Jeg er ikke i mot ting som dette, men det er et resultat du bør forvente.

    • Helene Fowler Svendsen

     Jeg skjønner hva du mener. Det kan fort skape et slags skille, og det er jo så klart negativt. Men problemet er allikevel at hvis vi ikke har slike parader og demonstrasjoner og alt mulig annet rart, da ville det blitt forholdsvis vanskelig å bli sett og hørt. Samfunnet vil ikke utvikle seg hvis ikke noen tar tak. Derfor synes jeg det er viktig å ytre meningene sine i slike tog, parader og demonstrasjoner, så fremt alt foregår på en ordentlig, ryddig og ikke-voldelig måte. Dette toget er fullstendig ufarlig for alle involvert, både folk som er med og folk som ser på. Hva er da problemet?

     • Georg Andresen

      Problemet er at slike parader kan skape slike skiller. Det kan ende opp med å skade folk. Ellers er det bare bra.

  • Trygve

   Syntes Robin og Hora har noen gode poeng her, slike responser må man forvente når man går ut i offentlighet på denne måten.

  • Helene Fowler Svendsen

   Neinei, probably no offence taken. Du bruker bare ordet “fag” som en fornærmelse. Og slenger dritt om både det ene og det andre. Sikkert ingen som føler seg truffet av det. Det er jo bare gøy eller hva? Mobbing av homofile og folk med lærevansker og mobbeofre og folk med psykiske problemer, det er gøy det. haha, virkelig morsom du.

 2. Kim Eal

  Kult initiativ, og kult å skille seg ut! Mye uvitende/lite reflekterte personer som ikke syntes det, men det er vel ikke noe å bry seg om. Det som er rart for meg, er kanskje ikke rart for deg osvosv. Hilsen en med helt andre interesser/ erfaringer og livssituasjon (men likevel skjønner greien).

 3. Marthe Grimstad

  Jeg forstår at folk kan synes dette er rart om man ikke er i det miljøet. og jeg er helt for at folk skal få lov og komme med sine meninger. Men jeg synes at om man skal yttre seg om hva man synes, positivt eller negativt burde det være saklig og relevant. Om man slenger barnslige “hat” kommentarer reflekterer det jo egentlig bare tilbake på en selv. Og de meningene kan man jo i grunn ikke ta seriøst. Noen folk liker det mens andre liker det ikke. Sånn er det bare.
  Jeg personelig synes dette med og gå i Cosplay er fantastisk for de som er i det miljøet og at man tørr og skille seg totalt ut fra det “normale”. Man viser mere baller enn de som slenger unødvendig dritt for og si det sånn. Folk er forskjellige og dette var for en veldig god sak. Og noe man skal ta på alvor.
  Og det med og gå i fargerike kostymer tiltrekker seg oppmerksomhet ja. Men kanskje man heller kan se på hva denne saken handler om, og fokusere på den isteden for og bare fokusere på at folk har foskjellige interesser og hobbyer. Kommer ikke noe godt ut for noen parter og være unødvendig og slenge dritt. Som jeg nevnte sier det bare mere om personen som gjemmer seg bak skjermen og den “tøffe fasaden”