– Når noen dør aner vi ikke hva vi skal si

I ny tv-serie møter Martin Melvold åtte mennesker som har opplevd døden på nært hold.

I løpet av innspillingen har Martin selv blitt bedre rustet i møte med fremtidige dødsfall. (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)
I løpet av innspillingen har Martin selv blitt bedre rustet i møte med fremtidige dødsfall. (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)

Martin Melvolds beste venn, Ola, mistet moren sin i tsunamien for drøye ti år siden. Den gang klarte ikke Martin å være der for Ola, og de har ennå ikke snakket om det. Han visste ikke hvordan.

Det har fått Martin til å lage tv-serien Venn i døden, som han håper vil hjelpe andre og seg selv til å prate om døden.

– Det er så rart at vi unge kan prate om alt, men når noen dør eller mister noen så aner vi ikke hva vi skal si, forteller han.

Venn i døden sendes hver onsdag, fra 4. mars, kl. 21.35 på NRK3. Du kan også se episodene samme dagen de sendes på P3.no

Ha noen å prate med

De siste månedene har 24-åringen møtt åtte unge mennesker som alle har opplevd døden på nært hold – enten de har mistet sin beste venn, en kjæreste, mammaen sin eller noen andre som har stått dem nær.

Det håper Martin skal gi han ballast før han i siste episode møter Ola for å endelig prate ut om det som skjedde med moren hans.

– Jeg tror det er lett å føle seg alene om man har mistet noen, og derfor tror jeg det hjelper å ha noen å prate med.

I møte med alle disse menneskene har Martin blant annet lært at det er mange forskjellige måter å sørge på – og ingen er feil. Selv om man er trist trenger man ikke å gråte eller være sorgtung hele tiden.

– Jeg har for eksempel møtt en som begynte å skrive blogg samme dagen som kjæresten døde i en crosser-ulykke, og Ola som ikke snakket om det på åtte år, nevner programlederen som eksempel på kontraster.

Sterk opplevelse å delta

Hildur Bakkene dukker opp i den første episoden av Venn i døden. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Hildur Bakkene dukker opp i den første episoden av Venn i døden. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

I den første episoden av Venn i døden, som altså har premiere onsdag 4. mars, møter vi Hildur Bakkene. Hun mistet lillesøsteren sin, Andrine, på Utøya i 2011.

Hildur forteller at det har vært en veldig sterk opplevelse å være med på programmet.

– Jeg har jo måttet snakke om ting jeg ikke graver så mye i til vanlig. Etter innspillingen tok det litt på psykisk, men det er jo verdens mest ålreite programleder.

– Jeg er glad for at jeg har fått være med, og jeg håper det kan være til hjelp for andre som kanskje har en venn eller bekjent som har mistet noen.