nrk.no

Nedja (24) endte opp med å spille spontan konsert i Japan

«Månedens Urørt» har alltid likt seg best på scenen.

På en ellers grå dag møter vi fargesprakende Nedja Bouzaida (24) på en parkeringsplass på Etterstad i Oslo.

Hun lyser opp hele stedet i sterke oransje og rosa klær, med en lys rosa hatt. Klærne matcher uttrykket i musikken – hun vil fange oppmerksomheten din med stil.

Vi beveger oss fra parkeringsplassen inn på kontoret til det Oslo-baserte indie-plateselskapet Mutual Intentions. Her har Nedja vært signert siden slutten av mai. Rommet er fylt av diverse artist-merch og store hauger med vinylplater.

Kjærligheten for all musikk, ny som gammel, kommer klart gjennom i praten med Nedja.

– Soulen har aldri forlatt meg helt

Mange nye artister trives best i studio, men for Nedja har det alltid vært omvendt.

– Jeg var i utgangspunktet en liveartist, før jeg ble en studio-artist. Jeg vet at folk kommer fra to forskjellige sider av det, hvor jeg har mye mer erfaring på scenen enn det jeg egentlig har med å spille inn i studio.

Nedja og to bandmedlemmer på en liten svart scene. Publikum sittende ved piknikbord i forgrunnen.
BRILJERER PÅ SCENEN: I sommer fikk vi oppleve sceneerfaringen til Nedja fra sin beste side på utescenen til Blå i Oslo. Her ser vi Nedja med produsent Heine Aabø (t.h.). Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Nedjas kreative interesser startet tidlig i et hjem fylt med musikk av alle typer. I barndommen i Nes ble det spilt alt fra hiphop, r&b og reggae, til arabisk musikk og opera.

Men det er soulen som alltid har ligget hjertet hennes nærmest.

– Det er det jeg liksom har falt tilbake til, fordi soulen har aldri forlatt meg helt.

Etter ulik eksperimentering har norsk-tunisieren derfor kommet tilbake igjen til et sjelfullt lydbilde. Et lydbilde som ligger tett opp mot soulen hvor hun føler seg hjemme.

Fra én scene til den neste

Nedja har lenge vært aktiv på scenen.

I 2014 ble hun med i indiepop-bandet Pikekyss. Etter tre år skilte de veier, og siden det har Nedja jobbet med solokarrieren.

Helt fra hun var i tenårene har hun spilt konserter på mange av Oslos mindre scener. Det har ført til en stor kjærlighet for kunsten å spille live.

Hennes favorittkonsert er den første hun fikk spille med stort band og korister. På Biblioteket, Øyafestivalens minste scene, opptrådte hun i 2018 for et tettpakket publikum.

– Det var en så bra dag! Det var en hel opplevelse. Jeg tror jeg aldri kommer til å glemme det.

Nærbilde av Nedja i profil fra konserten. Hun har lukkete øyne og synger inn i en mikrofon. Ikledd en stor og lodden blå hatt.
FØLER SEG HJEMME: Nedja er komfortabel i sin rolle som sanger på enhver scene. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

En annen gang, da Nedja var i Japan i 2019, ramlet hun og noen venner inn på et utested. Da hun fikk tilbud om å synge på scenen tok hun utfordringen på strak arm.

– Da endte jeg opp med å spille en helt spontan jam på en bar, og så bare kom det masse mennesker fra forskjellige steder. Det var veldig gøy!

Et viktig samarbeid

I intervjuet med Nedja forteller hun om hvordan hennes spontane måte å lage musikk på former uttrykket.

– Jeg setter på en instrumental, og så bare går jeg inn på lydopptak på mobilen min.

Hun viser oss mobilen sin med over 1100 slike opptak der hun freestyler over diverse låter eller beats. Disse har hun fått fra produsenten hun jobber tettest med.

For selv om det bare er stemmen til Nedja man hører i låtene, er produsenten en stor del av låtskriverprosessen.

Produsent og samarbeidspartner Heine Aabø har fått internasjonal oppmerksomhet for sine mikser og låter i musikkpublikasjonene Soulection og Majestic Casual.

Nedja føler hun har funnet en produsent som forstår hva hun prøver å kommunisere, noe hun sier ikke er en selvfølge når det kommer til kreativt arbeid.

– Jeg tror nok han har effektivisert prosessen og lagt til sin egen «touch».

Nedja balanserer lent over en slitt plastboks foran en rosa vegg med klatreplanter og graffiti. Nedja har på seg sterke oransje og rosa klær.
DAME FOR SIN HATT: En lys rosa hatt lyser opp en grå dag på Etterstad i Oslo. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

I 2020 fikk Nedja være med som korist for artisten Zee (27) på Bylarm. Festivalen har vært springbrett for mange av Norges største artister, og i høst skal Nedja selv få spille der med sitt soloprosjekt.

I tillegg slipper hun sin debut-EP snart og gleder seg til en produktiv høst.

– Det dere har i vente er mye musikk og mye Nedja. Jeg skal ingen steder!

Nedja forlenger sommeren med «Flower Boy»

Samsaya, som har en lang karriere som sanger bak seg, sier at «Flower Boy» glir rett inn i hennes spillelister.

– Stemmen hennes er en hel vår vi kan lengte etter. Dette er varme vi trenger.

Nærbilde av Samsaya med publikum ut av fokus i bakgrunnen. Hun har sminket et stort rødt hjerte rundt sitt venstre øye.
VETERAN: Samsaya på musikkprogrammet Lydverket i 2012. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Samsaya får mange gode assosiasjoner til store navn som Erykah Badu og Kali Uchis. Hun mener at Nedja har den tunisiske viften i stemmen som gir uttrykket hennes en unik egenhet i jazz- og r&b-verdenen.

– Jeg elsker å høre på sangere som kan føle seg selv når de synger og det er den følelsen jeg får av vokalen. Samtidig som teksten minner meg på å gi næring til det som ligger hjertet mitt nærmest, sier Samsaya.

Jeg gleder meg til å følge med på hennes reise og kommer lett til å legge denne inn i min «4 ever summer playlist».

Imponerer redaksjonen

Redaksjonen i «Urørt», P3s plattform for ferske norske artister, var sikker i sitt valg av Nedja som «Månedens Urørt» for august.

Nina Gjertsen, programleder i Urørt, sier det er umulig å ikke bli revet med inn i den gode atmosfæren i musikken til nykommeren.

Nærbilde av Nina Gjertsen som ser i kamera og står på en gressplen.
IKKE I TVIL: Nina Gjertsen er programleder i Urørt. Foto: Helene Mariussen, NRK P3

– Det varme og harmoniske uttrykket til Nedja smitter fort! For ikke å nevne hennes sterke, selvsikre, men samtidig tilbakelente vokal som imponerer og skiller seg ut fra mengden.

Nina tror vi kommer til å se enda mer av Nedja på den Norske r&b- og neo-soul-scenen fremover, og kanskje en dag utenfor norske landegrenser.

– Potensialet er i hvert fall stort og jeg gleder meg til hva som venter rundt neste sving. I mellomtiden kommer «Flower Boy» til å bli satt på jevnlig for å holde på sommerfølelsen lengst mulig.

Se Nedjas «P3live» cover av «Everything I wanted»:

Med låten «Flower Boy» har Nedja blitt kåret til «Månedens Urørt» for august, som innebærer en mulighet for å bli kåret til «Årets Urørt» i slutten av september. Vinner hun denne, får hun i november spille på «P3 Gull».

Hvis det skjer, har Nedja ett klart mål med fremføringen sin.

– Det jeg ønsker med musikken min, er at folk skal kunne få en viss form for selvtillit når de hører på den.

– Jeg vil at du skal føle deg som en bra versjon av deg selv. At uansett hvilken utfordring du møter, så føler du deg litt mer rustet for den utfordringen hvis du har musikken min i ørene, sier «Månedens Urørt».

Tekst: Are Kjeldsberg Skauby
Foto: Eskil Olaf Vestre
Video: Håvard Sandvik


MER FRA URØRT:

I juni bar Kill Ginger tittelen «Månedens Urørt». 22-åringen fra Langhus lager ektefølt melodiøs hiphop med tekster om sine vondeste følelser. Hans oransje hår er merkevaren for et flammende uttrykk.

LES FLERE SAKER FRA URØRT: