Vi ser det hele tiden. Tiår og deres trender og fenomener går igjen. Det er ikke lenge siden åttitallet kom tilbake i full blomstring med skulderputer, tights og synthpop. De fleste av oss håpte i det lengste at epokens stygge lillesøster skulle holde seg unna. Sakte men sikkert har det sneket seg inn i hverdagen vår likevel.
Nittitallet var preget av eksperimentell Eurodance og en liten teskje Scat-sang, som fikk den eldre garde til å rive seg i håret samtidig som ungdommen trampet rundt på meterhøye platåsko.
Mange band og artister begynte sin store karriere her. Noen ble kidsas største helter, andre døde ut innen vi inntok det neste århundret.
For å sette deg i riktig nittitallshumør, starter vi denne spalten med et lite tilbakeblikk på noen av tiårets artister og band med en oppdatering på hvor de er den dag i dag.
Pop
Hjerneplage
Hvis vi sier Lou Bega ringer det nok noen bjeller, eller kanskje en femtitallsmelodi i hodet ditt. Den tyskfødte artisten samplet i 1999 Perez Prados Mambo-instrumental fra 1949, og tryllet den om til en uimotståelig irriterende poplåt.
Dessverre ble det med en one-hit-wonder for Lou, som forsvant like fort som låta var borte fra listene, men han kastet ikke inn håndkledet av den grunn. I 2005 kom selvfølgelig en remake av singelen kalt «Return Of A Little Bit (Mambo No. 2005)». Den ble naturlig nok ikke en særlig stor hit.
37 år gamle Lou kjemper enda for musikken med albumet Free Again fra 2010, singelen «This Is Ska» fra i fjor, samt et aldri så lite julealbum. Alt på godt under femtiende plass på listene i Tyskland, vel og merke.
Klipp og lim
Som et av verdens bestselgende band kan man ikke se bort i fra å få låtene sine covret, men å få en mini-versjon av hele gruppa som kjører alle låtene gjennom dance hit-filteret, er kanskje mer sjeldent.
A*Teens gjorde i hvert fall det. Som en hyllest til sine forfedre slapp de albumet The ABBA Generation i 1999. I 2004 var det hele endelig over, og de fire medlemmene begynte på sine egne soloprosjekter. Ingen nådde lengere en til svenskegrensa, og med diffuse rykter om et comeback lever vi i troa på at det ikke skjer.
High School Musicals forgjengere
Idol-produsent og tidligere Spice Girls-manager, Simon Fuller, startet på slutten av nittitallet gruppa S Club 7 og den tilhørende TV-serien Miami 7. Den britiske gruppa hadde i løpet av sin fem år lange levetid fire toppsingler i Storbritannia og satte startstreken for de musikalske ungdomsseriene som blant annet High School Musikal og Glee. Så begynte medlemmene å falle fra, og bandet byttet navn til kun S Club, som nå spiller på mindre scener som en ussel trio.
Pent speilbilde
Han ble født på selveste julaften og begynte sin karriere som et medlem av guttegruppa Menudo fra Puerto Rico. Etter en stund så Ricky seg i speilet og skjønte at han kunne gjøre bedre, hvilket han gjorde. Til sammen har han solgt over 60 millioner album og smeltet like mange kvinnehjerter med sine sensuelle hoftebevegelser og halvåpne skjorter. Det luktet ugler i mosen og Ricky overrasket nok ikke mange da han kom ut som homofil.
I fjor kom hans niende album Música + Alma + Sexo, og i tillegg til å drive med musikk er Ricky svært aktiv på det humanitære plan med sin egen veldedighetsorganisasjon mot menneskehandel. Han er også gjesteskuespiller i den tredje sesongen av TV-serien Glee som ruller over skjermen i disse dager.
90-tallets tøffeste jente
Seks år etter de startet kom gjennombruddet til No Doubt. Da var vi selvfølgelig godt inne i det gale nittitall. Singlene «Just a girl» og «Don’t speak» satte bandet på kartet og albumet ble, med sine 16 millioner kjøp, en av de mest solgte albumene i historien. Frontfigur Gwen Stefani ble med dét tiåret tøffest jente, der hun rocket rundt i sæggebukser i alle mulige fasonger.
Elleve år etter sisteskiva fra 2001 har bandet funnet sammen i studio igjen, og fansen venter i spenning på resultatet. Plata skulle egentlig vært ute før jul, men er nå utsatt til september. Førstesingelens video kom i natt. Gwen holder seg overraskende godt, se selv:
Rock
Fikk nok
Sent på nittitallet samlet singer-songwriter, Gregg Alexander, sammen en gjeng med blant annet tidligere barneskuespiller Danielle Brisebois, kjent fra Broadway-musikalen Annie. Debutsingelen «You Get What You Give» ble bandets mest kjente. MTV kjørte låta, som blant annet disset Marilyn Manson, i høy rotasjon. Manson på sin side uttalte hissig sin misnøye med teksten, noe som førte til enda større dekning for New Radicals.
Men lykken var kortvarig. Gregg Alexander hatet artistlivet og brøt opp gruppa allerede året etter hitten. I dag driver han heller som produsent og har produsert plater for blant annet Santana og Natasha Bedingfield.
Skjeggtust på haka
Det startet med en aggressiv metalcover av George Michaels låt «Faith» i 1998. Det kunne umulig gå bra, men vokalist Fred Durst og gjengen i Limp Bizkit viste oss det motsatte. Med hissige metalskrik, sinnarap, skjeggtust på haka og bak-fremcaps ga de oss album etter album. Det siste så sent som i fjor.
Det er nå snakk om et comeback og tidligere i år skrev bandet under en kontrakt med plateselskapet Cash Money Records, som har artister som Lil Wayne, Drake, Nicki Minaj og Busta Rhymes i ermet. Fred Durst har i tillegg utmerket seg bra som filmregissør i mellomtiden.
Headbanging i garasjen
Et av 90-tallets største punkband, Blink-182, startet opp som en ungdomsgjeng som lagde bråk i garasjen. Det tok bare fem år før garasjebandet ga ut et millionselgende album. Den melodiøse punken med tekster om nabojenter, kjærlighet, livets kule og kjipe sider gikk rett til hjertet på tenåringer med plakater på veggene verden over. Med sine humoristiske og kreative videoer var vi mer enn tilfredsstilt.
I 2008 ble trommeslageren, Travis Barker, alvorlig skadd i en flystyrt i Sør-Carolina. Det stoppet ikke bandet med å fortsette med musikken. De godt voksne punkerne slapp deres sjette album for omtrent et år siden.
Bestselgere
Fra ett punkband fra den amerikanske vestkysten, til et annet. Offspring er ett av USA’s mest populære og mestselgende punk-rockeband gjennom tidene. De slo gjennom midt på nittitallet og kan i dag kose seg med å ha solgt over 50 millioner album. Selv om årene går, skuffer ikke Offspring fansen. For tre uker siden slapp bandet albumet Days Go By og turnerer for tiden rundt i USA. Ingen oppløsning og solokarrierer i sikte, med andre ord.
Savner du nittitallet eller forbanner du dens tilbakekomst? Følg med på P3.no for flere nittitallsaker hver mandag!