Norge er en piratversting

Selv om vi er verdenslendende på streaming er det få land i verden som laster ned mer ulovlig enn Norge.

For litt siden ble det kjent at Ed Sheeran for tida er den artisten som blir aller mest ulovlig lasta ned i Storbritannia. Dette var det første tallet som kom fra en ny rapport laget av folka bak analyseverktøyet MusicMetric.

Rihanna, her under konserten i Holmenkollen tidligere i år, er akkurat nå verdens mest ulovlig nedlasta artist. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.
Rihanna, her under konserten i Holmenkollen tidligere i år, er akkurat nå verdens mest ulovlig nedlasta artist. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.

Deres tall forteller hvilke artister, låter og album som i aller størst grad blir lasta ulovlig ned via såkalte BitTorrent-nettverk. Her er det altså kjekkasen Ed Sheeran som topper i Storbritannia, mens Kanye West er mest pop i USA.

Norge på 6. plass

I de relativt omfattende resultatene til MusicMetric kan man også se hvilke land som er verstinger når det gjelder å kopiere musikk og dele det med andre. Dersom man ser på det totale volumet er USA ikke overraskende øverst, med nærmere 100 millioner ulovlig nedlasta låter første halvår i 2012. På denne lista kommer Norge ut på en 25. plass med drøyt 2,8 millioner ulovlige nedlastinger, melder MusicWeek.

En annen oversikt viser imidlertid hvilke land som er størst på ulovlig nedlasting når man tar antallet innbyggere i betraktning. Da kommer Norge langt dårligere ut – på en 6. plass.

Til tross for at vi er det landet i verden, sammen med Sverige, som er mest flittige brukere av streamingtjenester som Spotify og WiMP, er det bare fem andre land som laster ned mer ulovlig enn oss. Bare Australia, Irland, Slovenia, Canada og Storbritannia er verre enn oss når det kommer til ulovlig nedlasting. Vi slår til og med USA.

Larry Bringsjord er styreleder i Fono og sjef for plateselskapet MTG. Foto: Privat.
Larry Bringsjord er styreleder i Fono og sjef for plateselskapet MTG. Foto: Privat.

>> Les også: Søplete streaming?

Larry Bringsjord, styreleder i FONO (interesseorganisasjonen for uavhengige norske plateselskaper) og sjef for plateselskapet MTG, har engasjert seg i piratproblematikken. Han er overraska over at Norge kommer så dårlig ut.

– Overrasket

– Midt i en moderat glede over at mange musikklyttere i Norge hører musikk via Spotify og WiMP, samt at de laster ned låter via iTunes, så har kampen mot piratvirksomhet blitt «glemt». Jeg er faktisk overrasket over at omfanget på ulovlig nedlastning ennå er så ekstremt i Norge, sier Brinsjord til NRK.

Han tror Norge også før vi fikk Spotify, WiMP og iTunes var en verstingnasjon.

– Det viser seg at mange fortsetter med denne aktiviteten på tross av gode lovlige tjenester, gammel vane er vond å vende? Spør Bringsjord som mener det er vanskelig å konkurrere med noe som er «gratis».

– Gratis er det alltid vanskelig å konkurrere med. I tillegg har det overhodet ingen konsekvenser for de som driver med denne ulovlige virksomheten, i motsetning til andre ulovlige aktiviteter.

– Hva må bransjen gjøre for å få mindre ulovlig nedlastning?

– Ulovlig nedlastning av musikk er de siste 12 årene et av de største ran som noen sinne er gjort i Norge. Plateselskapene, låtskriverne, artistene og staten [moms red.anm.] har regelrett blitt ranet for ufattelige verdier. Politikerne har ropt etter gode, lovlige modeller på nett og det er mange år siden at de ble etablert. Bransjen har gjort det de kan med en haug flotte, lovlige og rimelige nettløsninger. Nå er det politikerne som må forme en sterk åndsverkslov og stoppe denne ulovlige virksomheten, slår Bringsjord fast.

 

Topp 20 mest ulovlig nedlasta album og låter i verden første halvår 2012:

1

Rihanna Talk That Talk Album

1,228,313

2

Billy Van The Cardigan EP*

1,017,502

3

Adele 21 Album

990,046

4

Gotye Making Mirrors Album

903,603

5

Drake Take Care Mixtape

860,472

6

Jay-Z / Kanye West Watch The Throne Album

766,938

8

Gotye Somebody That I Used to Know Single

683,123

9

Kimbra Somebody That I Used to Know Single

683,123

10

Chris Brown F.A.M.E Album

662,549

11

Black Keys El Camino Album

649,641

12

LMFAO Sorry For Party Rocking Album

645,979

13

Pitbull On The Floor Single

632,644

14

Drake The Motto Single

632,340

15

Lil Wayne The Motto Single

632,340

16

LMFAO Party Rock Anthem Single

630,290

17

Ed Sheeran «+ (Plus)» Album

608,037