– Norge trenger reggae

Admiral P mener reggae kan kurere den norske usikkerheten og de høye selvmordsratene.

– Jeg prøver å spre positivitet og gi folk glede og selvtillit gjennom musikken min.

– Folk i Norge, både unge og gamle, mangler tro på seg selv, sier Philip «Admiral P» Boardman til P3.no/musikk.

De to siste somrene har han dominert både salgslister og fester med låtene «Snakke Litt» og «Kallenavn». Nylig slapp han «Skakke Gi Opp» – en låt som handler om, ja, å ikke gi opp og å tro på seg selv.

Han tror det norske klimaet gjør sitt med folks selvfølelse og sjeleliv.

– Det er mørkt og kaldt her seks måneder hvert år. Folk sitter inne, kommer seg ikke ut for å sosialisere, slik som i andre land. Jeg møter mange usikre folk, og tror både dét og den høye selvmordsstatistikken i Norge har noe med kulden å gjøre, sier admiralen.

Hør «Skakke Gi Opp»:

– Lite lidelse

Admiral P er kjent for glade, nærmest banale, tekster og refreng som klistrer seg til hjernen. Han understreker at heller ikke han går rundt og er glad hele tiden, men allikevel velger å fylle låtene sine med et positivt budskap.

– Mange forbinder reggaefolk med bare å være lykkelige. Opprinnelig kom roots og reggae ut av undertrykkelse og problemer, men når man bor i Norge er det ikke mye lidelse igjen å skrive om. Da er det bedre å skrive om noe som kan gjøre folk glade og inspirerte.

– Synes du for mange norske musikere dyrker melankolien?

Foto: NRK P3
Foto: NRK P3

– Det er bra at folk får utløp for følelsene sine. Folk er forskjellige.

Reggaen, med alle sine undersjangre, har tradisjonelt hatt et smalt nedslagsfelt i Norge. Gjengen i og rundt Jah Ark Manifest, som også Admiral P hører til i, har siden slutten av 90-tallet jobbet for å øke nordmenns interesse for sjangeren. I 2009 toppet Nico D, som første nordmann, salgslistene i reggaens hjemland Jamaica. Her hjemme er interessen fortsatt liten, men økende. I sommer arrangeres Horten Roots- og reggaefestival for første gang.

– Det er et veldig bra intiativ, konkluderer Admiral P.

Større reggae-interesse

Han sier mye har skjedd i løpet av de snart 15 årene han har vært artist.

– Internett har gjort det lettere for folk å utforske musikken. Da vi var yngre, dro vi til London for å høre på vinyl i platesjapper i timesvis. Nå er det mye lettere, så folk er mer oppdaterte nå.

Han tror og håper populariteten som har fulgt i kjølvannet av «Snakke litt» og «Kallenavn» kan trigge folks nysgjerrighet.

– Jeg håper jeg kan være en inngang til at folk dykker dypere ned i reggae og dancehall.

Musikktips fra Admiral P:

Kronprinsen er fan

Suksessen til Admiral P skjøt fart med låta «Snakke litt» i 2011. Kronprins Haakon er uttalt fan, og låta lå 18 uker på VG-lista. Plutselig ble Admiral P gjenkjent på gata.

Les: Kronprinsens norske favoritter

– Det er veldig spesielt, men en del av pakka. Folk kan gjerne få et bilde eller en autograf hvis det gjør dem glade. Det rareste er at noen kommer bort og prater til meg om en eller annen fest de har vært på. Det er som de føler at jeg var der sammen med dem, fordi de hørte på låta mi, sier han.

Boardman ble født i Zambia av norsk mor og zambisk far, og bodde der frem til han var 13 år.

– Jeg var den eneste hvite gutten i området, så jeg skilte meg ut allerede da og er vant til å få oppmerksomhet.

Sommerlåt

Boardman tror ikke «Skakke Gi Opp» blir en like stor sommerhit som de tidligere årenes låter. Han har mer tro på sin kommende låt, «Sommeren». Den er spesialskrevet for formålet.

– Når man har hatt en viss suksess, begynner folk å forvente ting. Folk forbinder meg med sommermusikk. Det er noen ganger vanskelig å balansere ønsket om å gi folk det de vil ha og det jeg selv vil gjøre. Jeg prøver å tenke at jeg har kommet dit jeg er nå fordi jeg har gjort det jeg selv vil og ikke hørt på andre.

Han understreker viktigheten av å ha folk han stoler på rundt seg når han jobber med nytt materiale.

– Som artist er det viktig å utfordre sine egne grenser og tørre å prøve nye ting. Da er det godt å ha en gjeng rundt seg som jeg vet jeg kan stole på, og som jeg ikke trenger å være redd for å foreslå noe dumt til.

Den 31-årige artisten jobber ikke bare med egen musikk. Han er også opptatt av å stimulere andre til kreativitet, og før jul investerte han noen av pengene siste års hits har skaffet han i et nytt studio for ungdom i hjemlandet Zambia.

– Reggae er stort i Afrika, og det er mange talenter der som aldri får skinne. Jeg liker følelsen av å gi noe tilbake til landet der jeg først oppdaget musikken, sier han.