Oppsiktsvekkende produsenttalent

Lytt og last ned Ukas Urørt gratis her!

17åringen Mathias Stubø en mannen bak Proviant Audio. (Foto: Markus Andersson)
17år gamle Mathias Stubø en mannen bak Proviant Audio. Nå er han Ukas Urørt for andre gang (Foto: Markus Andersson)

Urørt mener:
”Du trodde kanskje såkalt nyjazz var forebeholdt starten av årtusenet? Det kan du bare glemme når landets største unge produsenttalent smeller i gang jazza og sjelfull disko krydret med viltre breakbeats, huggende blåsere og spretten tangentgymnastikk. ”High Five” er så grisefunky at selv den mest nedsylta H1N1-smittede vil sprette opp for å klaske hender.”

Proviant Audio – High Five

(trykk på ‘pil ned’ til høyre i playeren for å laste ned)

http://www11.nrk.no/urort/1.0/track/download/673605.mp3

MER OM: Proviant Audio på Urørt

Når redaksjonen kårer en Ukas Urørt for andre gang, er det i så fall unntaket som bekrefter regelen og definitivt noe som hører til sjeldenhetene. Men når man plukkes ut for første gang i en alder av 14 år (da med låten ”Configurate”) og deretter stadig følger opp med jazza og sjelfull elektronika av internasjonalt kaliber, fremdeles i en alder av bare 17 år, skulle det bare mangle. Ukas Urørt uke 46 er Proviant Audio.

Rytme er viktig

Mathias Stubø fra Tønsberg fikk sitt første trommesett i en alder av tre, og fattet interesse for elektronisk musikk som åtteåring etter at han arvet en ATARI-maskin fra faren sin.

– Da Proviant Audio ble startet tidlig i 2006 hadde jeg eksperimentert med ulike stiler innenfor den elektroniske musikken, og visste at det var det organiske og sjelfylte jeg ville jobbe videre med.

Siden hovedinstrumentet til Mathias er trommer er han opptatt av rytme når han lager musikk.
– Nesten alt av trommer spiller jeg inn selv. I mitt lille studio i Vestskogen spiller jeg også inn keyboards, synther, bass, gitar og perkusjon med mer.

Kreativ på nattestid

Han jobber nesten alltid på natta med å lage musikk. Først og fremst fordi det er da han har tid.
– Det er også deilig å jobbe på natta i forhold til at prosessene i kroppen står stille. Det er lettere å jobbe lenge uten avbrytelser fra primærbehovene.

Proviant Audios musikk er en god blanding av det elektroniske og det akustiske. (Foto: Markus Andersson)
Proviant Audios musikk er en god blanding av det elektroniske og det akustiske. (Foto: Markus Andersson)

Hovedidéen bak låta ”High Five” ble til en sein natt Mathias kom hjem fra fest og satt seg bak en Rhodesplug-in.

– Da akkordene og blåser-stabsa var på plass hadde jeg resten i hodet, så selv om det tok litt tid falt bitene på plass ganske fort, og det var lett å gjøre den ferdig.

Med seg på låta har han Thomas Busch, Petter Stenberg, Simen Ekelund og Magnus Joelson som står for trompet, sopransax, tenorsax og trombone. De spiller også fast i livebandet hans.

Bruker gehør

– Jeg har aldri tenkt noe særlig teori når jeg lager musikk, har alltid bare brukt gehøret. Det er mest stemningen/følelsene jeg får når jeg hører musikken som er viktig for meg, og ikke om det er teoretisk riktig. Det kan av og til være bare små detaljer som skiller en låt fra å være helt ok til å bli dødsgroovy.

– Du veit at det groover når du kjenner den vanvittige intense følelsen i hele kroppen.

Siden han var Ukas Urørt i 2006 har han utvikla soundet sitt ganske mye. Han har begynt å høre på annerledes musikk, særlig amerikansk soulmusikk.
– Musikken jeg lager nå er mer dansbar!

Mange høydepunkter

I løpet av de siste årene har det skjedd mye med Proviant Audio. I 2007 ga han ut EP-en “Welcome Wilderness” digitalt, en utgivelse som høstet gode anmeldelser blant annet i Berlin og England. Han har også laget en vignettremix som gikk på Store Studio. I vinter skaffet han seg et liveband og de rakk å spille to konserter før de ble booket til Slottsfjellfestivalen og skateparken på Øyafestivalen i år.

– Vi var så heldige at vi fikk åpne årets Slottsfjellfestival og hadde masse publikum. Slottsfjell har verdens mest trivelige atmosfære og Øya har alltid god lineup. Dette er de beste festivalene i Norge uten tvil og jeg håper virkelig vi blir booket dit igjen neste år.

Proviant Audio åpnet Slottsfjellfestivalen 2009 ( Foto: Tønsbergs Blad)
Proviant Audio åpnet Slottsfjellfestivalen 2009 ( Foto: Tønsbergs Blad)

Én av fem i Urørt for Care

Proviant Audio utmerket seg også sammen med Tuva Flor Lien i Urørt for Care i høst, og klatret seg opp som én av fem kandidater til å spille på TV-aksjonen med låta “Would You Mind”.

Aldri lei organisk 90-talls hip-hop

Mathias vokste opp på jazzlinja i Trondheim fordi begge foreldrene hans studerte der. Han ble fostra på Weather Report, Chick Corea og John McLaughlin hele oppveksten, og dette er musikk han fortsatt hører på i dag. Han nevner også flere inspirasjonskilder:
– Jeg er veldig fan av Erykah Badu, Georgia Anne Muldrow, Dudley Perkins, Jay Dee og generelt ting som “slugger”! Det jeg hører mest på nå er Forss, Comfort Fit, Q-tip, Jazzy Jeff og Georgie Anne Muldrow.

– Også blir jeg aldri lei av organisk 90-talls hip-hop á la A Tribe Called Quest og Lootpack.

Gleder seg til Bylarm

For tiden gjør Proviant Audio seg klare til Bylarm i februar. Her tar han med seg livebandet sitt på ti personer i alderen seksten til atten år, i tillegg til korister for å spille konsert. Han har fått med seg det han mener er Vestfolds mest talentfulle unge musikere på alt fra blåseinstrumenter til perkusjon, synther og bass på scenen.

– Jeg jobber med reportoaret nå, det planlegges å bli et 30 minutter langt verk som skal spilles sammenhengende. En venn av meg er helt syk på animasjon, så vi prøver å få til en animasjonsvideo til hele greia som går på prosjektor i bakgrunnen. Gleder meg skikkelig!

– Andre favoritter på Urørt?

Aoello har et veldig deilig abstrakt sound. Ponas har noen låter jeg hørte for første gang i 2005 og fortsatt hører på. The Afeeliated har noen utrolig gode tekster, og Evig Poesi fra Tønsberg, så klart. De holder det ekte! Hip-hop akkurat sånn jeg liker den.

Hør radiointervjuet med Proviant Audio og mye mer ved å laste ned podcasten fra Urørtsendinga her