Norsk musikk regjerer på P3

Det norske språket holdes inntakt i ungdomskanalen.

Ny norsk musikk – på P3! Det er et slagord vi ofte hører på P3 sin frekvens.

Det er ikke en nyhet at P3 spiller mye god norsk musikk. Det som imidlertid er en overraskelse er at hele 33 prosent av de norske låtene i basen til P3 har norsk tekst.

Dette er utrolig mye sammenlignet med andre radiokanaler.

Fornyet selvtillit

Musikksjefen i P3, Mats Borch Bugge, forteller at han ble positivt overrasket da han fikk vite at prosenten på norsk musikk med norsk tekst var så høy i kanalen. Han tror at flere norske band og artister velger å synge på norsk fordi de har fått større tro på språket.

– Norske artister har nok fått en fornyet selvtillit på at norsk fungerer. Det viser seg at artistene gjør det bra, også internasjonalt, selv om de synger på norsk, sier han.

Bugge trekker frem Lars Vaular, John Olav Nilsen & Gjengen og Kvelertak som eksempler på norsk musikk som gjør det bra i utlandet.

– Jeg tror det handler om at man i større grad kan skille seg ut internasjonalt når man bruker det norske språket. Folk i California går for eksempel rundt med t-skjorter med Kvelertak på, selv om de ikke forstår et ord av det de synger.

– Man skiller seg ut ved å synge på et så koko språk som norsk, sier Bugge.

– Lars Vaular er jo også listet på P3 i Sverige. Så vidt jeg vet har ikke det skjedd før, legger han til.

LES OGSÅ: Rap på norsk bryter igjennom i Sverige

Rett opp og kafornåke? Se Lars Vaular glemme teksten på sin egen monsterhit “Rett opp og ned” når han spiller den og flere nye låter live på Lydverket. (Artikkelen fortsetter under.)

Ingen kvotering

En tredel av all den norske musikken P3 spiller har altså norsk tekst. Mats Borch Bugge forteller at disse låtene blir valgt ut kun fordi de er bra, ikke fordi de er på norsk.

– Vi applauderer band som tar i bruk det norske språk, men vi driver ikke kvotering. Vi spiller låtene fordi de er dritbra, rett og slett. De beste låtene det siste året har vært på norsk, sier han.

Bugge forteller at det aldri har blitt spilt så mye norsk musikk på norsk i P3, så lenge han har jobbet i kanalen.

– Med utgangspunkt i de siste ti årene vil jeg si at det spilles mer norsk musikk på norsk nå enn noen sinne.

Bugge mener at Karpe Diem sin låt «Ruter» har vært en av de beste låtene det siste året. Se Karpe Diem fremføre låten på Lydverket spanderer her: (Artikkelen fortsetter under videoen.)

Viktig med Urørt

Urørt er et nettsted hvor uetablerte norske band kan promotere seg. Mats Borch Bugge mener at det er åpenbart at Urørt er en viktig faktor for utviklingen av den norske musikken.

– Urørt sin plass i dette er helt sentral. Urørt har gjort det utrolig enkelt for norske band å bli plukket opp av NRK.

– Kvelertak, John Olav Nilsen & Gjengen og Lars Vaular har alle vært i en Urørt-finale de to siste årene, sier han.

HØR: Kvelertak covrer Lars Vaulars “Rett opp og ned” i Popsalongen.

Programleder for Urørt, Mari Garås Monsson, forteller at Urørt hele tiden jobber med å finne det som beveger seg av god musikk i undergrunnen.

Hun mener at Urørt gjør det lettere å finne unike band som synger på norsk, og trekker frem Kråkesølv og Kvelertak som gode eksempler.

– Generelt så går vi ikke bevisst etter musikk på norsk. Vi hører på helheten for å finne ut om noe er bra. Synger de i tillegg på norsk synes vi det er ekstra kult. Da vil vi kanskje jobbe litt ekstra for å pushe dem frem, sier hun.

Monsson forteller at Norge har hatt nokså store band tidligere som har sunget på norsk.

– Det er mulig folk nå går litt tilbake til røttene. Når nye band ser at de som synger på norsk får suksess, er det kanskje flere som vil prøve det også.

Mari Garås Monsson mener Tôg med låten «Sansen» er et godt eksempel på god norsk musikk på norsk som spilles på P3 for tiden.

Hør låten i Spotify!

Tôg har tidligere vært Ukas Urørt. Les hva Urørt mener om bandet her.

Kvelertak er populære i utlandet selv om de synger på norsk. Se Lydverket spanderer Kvelertak her:(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Opptatt av tekst

Mari Garås Monsson tror at artistene kanskje er blitt litt tøffere enn tidligere når det gjelder å synge på norsk.

– Når jeg har snakket med band og artister tidligere er det mange som forteller at de synes det er kleint å synge på norsk. De føler at det blir mer direkte og at de blottlegger seg mer når teksten er på norsk.

– Jeg tror det er mange som tenker at det er lettere å skjule seg bak en engelsk tekst, sier Monsson.

Dette kan kanskje være grunnen til at nettopp de norske tekstene gjør det så bra. Musikksjef Mats Borch Bugge forteller at tekst er viktig for dagens unge musikklyttere.

– All forskning tilsier at unge folk er opptatt av tekstene i musikken de hører på. Når teksten er på norsk kan de lettere forholde seg til og forstå budskapet, sier han.

Videre tror Mats Borch Bugge at P3 er flinkere til å slippe til norskspråkelig musikk på lufta enn andre radiokanaler.

– Hvis vi sammenligner P3 med de radiokanalene det er naturlig å sammenligne seg med, som P5, NRJ og Radio Norge er jeg sikker på at vi spiller mer norsk musikk på norsk enn dem.

– Jeg har ingen konkrete tall, så folk er velkomne til å ta meg på det, men jeg er sikker på at vi spiller mer enn samtlige av dem, avslutter han.