Ny konkurrent på vei

Microsoft lanserer ny musikktjeneste som skal konkurrere med iTunes og Spotify.

Datamaskin- og programvareprodusenten Apple har gjennom en årrekke hatt en ledende posisjon i det digitale markedet for musikk. Strømmetjenester er i ferd med å spise opp mye av kaka, men iTunes er fortsatt størst når det kommer til lovlig, betalt nedlasting.

Zune ble aldri den musikalske suksessen Microsoft hadde håpet på. Foto: Promo.
Zune ble aldri den musikalske suksessen Microsoft hadde håpet på. Foto: Promo.

Deres største konkurrent på programvaresiden har gjort enkelte forsøk på å stjele markedsandeler i det digitale musikkmarkedet. Microsoft lanserte i 2006 konseptet Zune. Men den merkevaren ble, for å si det forsiktig, aldri noen stor suksess.

Gjør nytt forsøk

Nå gjør Microsoft et nytt forsøk på å få folk til å høre musikk gjennom deres produkter. For på samme måte som Apple ønsker Microsoft at ønsket om musikk skal selge flere av deres «dingser».

Les også:

Microsoft lover at deres nye tjeneste Xbox Music skal bli tilgjengelig på enheter som ikke kjører operativsystemet Windows innen det er gått et år. Foto: Promo.
Microsoft lover at deres nye tjeneste Xbox Music skal bli tilgjengelig på enheter som ikke kjører operativsystemet Windows innen det er gått et år. Foto: Promo.

I dag lanserer Microsoft nemlig Xbox Music, som vil være tilgjengelig fra og med søndag 28. oktober. Og som navnet tilsier finner man tjenesten på spillkonsollen Xbox, men også bygget inn i den siste oppdateringa av deres operativsystem – Windows 8, og selvsagt også på kommende Windows-kompatible mobiltelefoner og nettbrett.

Xbox Music er i motsetning til iTunes imidlertid først og fremst en strømmetjeneste. Mot 9,99 dollar i måneden reklamerer de med å gi tilgang til over 30 millioner låter uten reklamen som du får i gratisdelen.

«Smartglass»

I prinsippet er det snakk om to separate tjenester. Xbox Music Pass, som er strømmetjenesten, delt opp i en gratisdel og en betalt del uten reklame – og Xbox Music Store for nedlasting. Låter som kjøpes for nedlasting kan også lagres i skyen.

28. oktober vil Microsoft også lansere app-en Smartglass, som lar deg flytte dine filer sømløst fra din Windows-pc, nettbrett eller mobiltelefon, til Xbox 360, slik at du kan lytte til musikk eller se videoer på din tv. Da får du også en rekke ekstra informasjon som låttekster coverart, lenker til liknende artister og bilder med musikken på tv-skjermen.

Nettstedet Gizmodo har testa tjenesten og er nokså fornøyd. Deres eneste innvending av betydning er at tjenesten foreløpig kun kjører på Windows-kompatible enheter. Dette vil det imidlertid bli slutt på om en stund.

– I løpet av et år vil vi også lansere en iOS- og Android-klient, slik at dette ikke bare kjører på Windows-enheter, sier Xbox Music-sjef Jerry Johson til The Hollywood Reporter.

Når tjenesten nå lanseres skal den bli tilgjengelig i 15 land (akkurat som Spotify også er nå), men planlegger å utvide til minst 22.