Pinlige minner fra Spellemann

I fjor vakte Plumbo oppsikt under Spellemann, men det er langt fra første gang noe annet enn det musikalske har stått i fokus under showet.

På lørdag er det igjen tid for den årlige musikkprisutdelingen, Spellemann 2012. Denne gangen sendes showet fra Stavanger Konserthus.

Følg med på P3.no for oppdateringer fra Spellemann 2012!

Den gjeve prisutdelingen har pågått siden 1973 og har siden den gang blitt sett på som landets fremste musikkpris. Hvert år blir den delt ut til artister og musikere som har utmerket seg i året før utdelingen. Det skjer altså alltid begivenhetsrike ting på Spellemann, men ikke alle er like positive, og ikke alle like musikkrelaterte.

Mange husker den uventede retningen fjorårets show tok. Et gisp gikk gjennom salen da bandet Plumbo kom med det som ble oppfattet som et rasistisk utsagn fra scenen og de som ikke så showet ble hyppig oppdatert på hendelsen på sosiale medier.

– Når jeg ser på dere to så får låta plutselig et nytt navn, «mokkamann»!

«Mokkamann»

– Når jeg ser på dere to så får låta plutselig et nytt navn, «mokkamann», fleipet vokalist i Plumbo, Lars Erik Blokkhus, under fjorårets Spellemann.

De fleste husker sikkert denne episoden som om det var i går. Da rockebandet fra Vestfold kom i skade for å dra en upassende, og ifølge mange, dårlig og rasistisk spøk, om hudfargen til Tshawe og Yosef i Madcon. Det hele skjedde da bandet skulle motta prisen for Årets hit, låta «Møkkamann», fra rapperne.

Se det klippet under

Les også: Selger som aldri før

Rockerne ble buet ut av salen og noen publikummere forlot salen i sinne. Også på nettstedet Twitter fikk Plumbo så ørene flagret og etterfesten var intet unntak. Der fikk Blokkhus blant annet helt en øl over seg av Terje Winterstø Røthing, gitarist i Kaizers Orchestra.

Les også: Madcon-Tshawe raser etter mokka-kommentar


Med et lite dykk i arkivet, og i P3-folks gamle minner, finner vi ut at det slett ikke har skortet på andre slike pinlige, rare, overraskende og lattermilde hendelser fra den anerkjente bransjefesten av en utdeling.

Feil vinner

– Det beste bandet måtte vinne. Juryen gjorde en feil, og jeg tok ansvar

Som for eksempel den gangen Kristopher Schau skulle dele ut tungrock-prisen i 2000. Han valgte da å lese opp feil vinnernavn. Schau var nemlig dypt uenig i juryens valg av vinner. I stedet for å annonsere de riktige prisvinnerne, bandet The Kovenant, hadde Schau avtalt med metalvennene sine i Black Debbath at de skulle reise seg og komme opp på scenen.

– Det beste bandet måtte vinne. Juryen gjorde en feil, og jeg tok ansvaret for å rette den opp igjen, sa Kristopher Schau til VG etter hendelsen.

Ropte opp feil navn

Tilbake i 1985 skjedde en lignende episode. Den var bare ikke like planlagt. Da Brødrene Dal ved Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen skulle dele ut prisen for Årets barneplate ropte de opp Maj Britt Andersens gruppe Mabben Max. Det var imidlertid ikke de riktige vinnerne, og de måtte høflig og litt flaut, gå tilbake til plassene sine og vike for de som egentlig hadde vunnet prisen, nemlig poprockgruppa Harry Halvsjuk & the Håpløse.

– Bullshit

Sov i salen

I 2002 entret Morten Abel scenen ikledd en kort, svart parykk og store, sorte solbriller. Han skulle lese opp juryens begrunnelse for at Röyksopp ble årets popgruppe, men endte i stedet med å ikke lese den i det hele tatt, og heller bare si «bullshit». Grunnen skal ifølge Abel selv ha vært at han ikke hadde på seg lesebrillene sine og derfor ikke så teksten på kortet. Ryktene gikk derimot om at stjernen var åpenbart ruset.

Lene og Morten Harket (Foto: Scanpix)

Den avdøde Joachim «Jokke» Nielsen fra Jokke og Valentinerne fikk mye oppmerksomhet under utdelingen i 1992 for å ha snublet opp og ned fra scenen, da han vant prisen for Beste rockeartist. Han ble også filmet sovende i salen da de nominerte i kategorien ble lest opp.

Aqua-frontfigur, Lene Nystrøm, overrasket i 1998 både publikum og seerne da hun kysset Morten Harket fra a-ha på scenen og dermed avslørte deres forhold. De to møttes ved at de skulle dele ut nettopp denne Spellemannprisen sammen, men forholdet endte senere samme året.

Klarte ikke snakke

Også Maria Mena har skapt overskrifter etter hun i 2009 nesten ikke klarte å prate under takketalen da hun ble kåret til årets kvinnelige artist, over Marit Larsen, Ane Brun og Ingrid Olava.

Vi passer jo ikke inn der for fem øre

Maria Mena (Foto: NRK)

– Jeg trodde ikke jeg skulle vinne. Eivind (Marias kjæreste journ.anm), jeg er så glad i deg. Og hele Norge! Og så har jeg ikke noe ekstra sminke, var det Maria Mena klarte å si da hun hikstende mottok Spellemann-prisen, skrev VG etter utdelingen i 2009.

– Jeg var bare drita

Paperboys klarte også å lage en scene da de i 2003 fikk hip hop-prisen overrakt av Betrine Zetlitz og Jens Stolenberg. Med Vinni i spissen snøvlet de to rapperne noe som utgjorde en for takketale. Etter både grove ord, roping og sjangling gikk de to ned fra scenen. I etterkant uttalte Vinni:

– Jeg var bare drita. Ikke så sjokkerende for min del, men sånn i ettertid var det kanskje ikke det smarteste stedet å hive innpå. Men Spellemannsprisen? Vi passer jo ikke inn der for fem øre. Da blir det sånn at i stedet for å formatere oss, så drar vi på litt ekstra og tar med våre omgivelser til festen.

– Jeg ble fullstendig overivrig

Samme året fikk Gåte pris for beste nykommer. Da trønderbandet løp ned mot prisutdeler Morten Harket som sto på scenen, klarte gitarisk Magnus Børmark å snuble i trappetrinnene og falt nedover trappen.

– Jeg ble fullstendig overivrig, sa han etter utdelingen.

Nakensjokk

Da Senkveld-douen Thomas Numme og Harald Rønneberg ledet showet i 2009 klagde en seer programlederne inn til justisdepartementet. Grunnen var at Thomas og Harald overrasket alle med å stille opp splitter naken på TV i forbindelse med Ida Marias fremføring av låta «I Like You So Much Better When You`re Naked».

Les saken: Fikk nakensjokk

– Jeg synes ikke det hører hjemme noen plass at slikt skal skje i beste sendetid. Det kan være mange som ikke synes om det der, og som får det servert rett i maska, sa klageren ,Ulf Jacobsen fra Hasvik, til NRK.

Programdirektør i TV2, Nils Ketil Andersen svarte via NRK med følgende:

– Jeg må vel kanskje le litt her nå, hele greia var jo i utgangspunktet at vi skulle prøve å understreke sangerens tekst, som da drømte om nakne menn. Det var en humorsituasjon som jeg tror de fleste oppfattet som ren humor.