I Live redder verden. Litt forsøker Live Nelvik å få en grønnere livsstil – et prosjekt som blant annet innebærer mindre kjøtt, færre shoppingturer og bilforbud. Dessuten får hun være en del av aksjonsstyrken til miljøorganisasjonen Greenpeace, som (ikke overraskende) var på plass under Statoils generalforsamling tidligere i år. Siden Greenpeace eier en aksje i Statoil, får de taletid under forsamlingen.
Og hvem får æren av være årets taler?
Live, selvfølgelig.
LES OGSÅ: – Det var tøft, men resultatet er ganske deilig
Den nye musikkbransjen?
Live tar oppgaven sin på alvor, og egentlig virker hun ikke spesielt nervøs idet hun stiger opp på scenen. Hun innleder talen med å snakke litt om CD-plater, som var et yndet musikkobjekt på 1990-tallet. Så dukket det opp bedre løsninger, og CD-ene ble gradvis skjøvet ut i kulda. Og mens publikum la sin elsk på Spotify og andre strømmetjenester, fortvilte musikkbransjen.
– Snart vil oljen være den nye CD-en, og dere blir den nye musikkbransjen. Dere må velge å være energiens Spotify, sier Live.
Hvis vi skal ha en sjanse til å nå togradersmålet, må oljen bli liggende under jorda, konstaterer hun. Statoil burde jobbe for å redde sine egne – og verdens – framtidsutsikter, mener hun – og får behersket applaus fra salen.
– Egentlig var det en litt fryktinngytende stemning i salen, nettopp fordi det kanskje ikke går så bra om dagen. Jeg er ikke redd for å snakke foran store forsamlinger, men pulsen øker jo litt når publikum består av sure folk i dress, sier Live i dag.
– Responsen var lik null. Strekmunn var det beste jeg fikk, som tross alt bedre enn nedovermunn!
– En pådriver for raske endringer
Informasjonsdirektør i Statoil, Bård Glad Pedersen, var selv til stede da Live troppet opp på talerstolen under generalforsamlinga i Stavanger. Statoil er helt enige i at det er behov for store endringer, understreker han.
– Vi støtter Paris-avtalen og er en pådriver for raske endringer. Vi kommer til å trenge veldig mye mer fornybar energi, så dette er noe vi investerer i. I tillegg kommer vi til å trenge olje og gass i mange tiår framover, og det er vår oppgave å produsere dette med så lave utslipp som mulig, sier Bård.
– Vi produserer olje og gass på norsk sokkel, med bare halvparten så store utslipp som verdensgjennomsnittet – men det er ikke nok. Derfor hever vi ambisjonene våre, og vi jobber kontinuerlig for å bli enda bedre på dette området.