– Det er utrolig fett at så mange unge bryr seg, til tross all motstanden fra voksenverden, forteller Johan Køber.
Han er blant de som skal stå foran de fremmøtte, når det fredag arrangeres skolestreik for klimaet foran Stortinget. Han bekymrer seg ikke for å miste tilhengere av å ta et standpunkt.
– Det å holde seg politisk nøytral for å ikke skremme bort deler av fanbasen er feigt og funker ikke nødvendigvis heller.
Køber peker på Karpe Diem som et forbilde, som med sitt suksessfulle album «Heisann Montebello!» ifølge han turte å si akkurat hva dem mener. Ungdom som skulker skolen i protest mot mangelfull klimapolitikk ble startet av Greta Thunberg i Sverige. Bevegelsen har fått navnet «Fridays for future» og har raskt spredd seg til store deler av Europa og Nord-Amerika.
I forkant av demonstrasjonen har blant annet lederen for Grønn Ungdom i Oslo, Hulda Holtvedt gått ut mot at elever risikerer ugyldig fravær ved å velge streik til fordel for skoletimer. Køber mener at man av og til faktisk er pliktig til det han kaller litt sivil ulydighet.
–Jeg kan ikke tro at noen lærere har hjerte til å gi elevene sine fravær for dette. Jeg håper ingen elever lar seg skremme til å bli på skolen i frykt av fravær.
«Jeg tror ikke det er mulig å løse klimakrisa så lenge markedskreftene styrer. Vi kan ikke la fremtiden være opp til tilfeldighetene.»
Køber mener de unges engasjement gjenspeiler viktigheten av streiken. Foto:Privat.
Hør Købers musikk her:
– Rett og slett fordi vi bryr oss
Da punkbandet Hudkreft fikk tilbud om å spille foran Stortinget takket de ja med en eneste gang. De fire 16-åringene føyer seg inn i rekken av politiske engasjerte band i samme sjanger, og forteller at fremtiden er motivasjonen for å gjøre spillejobben.
Punkbandet Hudkreft opptrer når skoleungdom streiker for klimaet. Foto: Ignat Wiig.
– Klima er et av de mest relevante temaene innen politikk for tiden, og også det viktigste, spesielt for oss som skal ta over planeten.
Hør Hudkrefts musikk her:
Oslobandet mener det er viktig at artister tar et tydelig standpunkt i saker som dette.
– Ungdom har ofte artister som forbilder, og musikk er en fantastisk måte å formidle et budskap på, nemlig fordi det kan gjøre politikk morsomt.
«Det var tvil i starten om hvorvidt vi fikk politisk fravær eller ikke, men det var aldri et alternativ å droppe streiken.»
– Klimastreiken er fullstendig genial!
Jon Olav omtaler arrangementer som et av de viktigste som skjer i år. Foto:Rashid Akrim/NRK P3.
Tidligere Årets Urørt-vinner Jon Olav skal også opptre på Eidsvolls plass. For han handler det om å ta ansvar, og bruke sin egen påvirkningskraft til noe han omtaler som positivt.
– Det var noen som sa til meg en gang: «Du har en mikrofon. Bruk den.»
– Stort sett har jeg vært veldig fornuftig med tanke på eget fravær. Skulka aldri og var aldri i fare for å stryke på grunn av det. Men i denne saken må jeg tale mot fornuften.
Jon Olav forteller at han syns det er fint at elever blir enige om å streike for miljøet.
– Og så tror jeg neppe Erna har baller nok til å la en hel generasjon med unge stryke.
Hør Jon Olavs musikk her: