Orphan (5)

Tyr til velkjente sjangergrep, men klarer det likevel. Orphan er en gjennomført grøsser som griper tak og aldri slipper.

Tyr til velkjente sjangergrep, men klarer det likevel. Filmpolitiets Birger Vestmo er godt fornøyd med den nye grøsseren Orphan.

Skummel stemning som sitter
Jeg liker å bli skremt på kino, men det går skuffende lang tid mellom hver gang. Jeg kan alle triksa. Men ”Orphan” er bedre enn de fleste grøsserne jeg har sett på en stund! Den tyr til enkelte velkjente sjangergrep, men har en uhyggelig stemning som grep fatt i meg, og aldri slapp. Kanskje fungerer dette så bra fordi figurene er velspilte, og fordi historiens families interne problemer gir spenningen en troverdig bakgrunn å utspilles foran. ”Orphan” har riktignok også sine mindre sannsynlige elementer, men jeg skvatt likevel.

Esther (Isabelle Fuhrman) blir adopert. Så begynner skumle ting å skje.
Esther (Isabelle Fuhrman) blir adopert. Så begynner skumle ting å skje.(Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)

Adopsjon med uventa utfall
Kate og John (Vera Farmiga og Peter Sarsgaard) mistet sitt tredje barn før det ble født. Nå vil de i stedet adoptere, og finner 9 år gamle Esther (Isabelle Fuhrman) på et barnehjem. Kort tid etter at hun flytter inn, begynner skumle ting å skje, og Kate mistenker at noe er feil med Esther. Hun begynner å grave i Esthers fortid, mens John tror det kanskje rabler for Kate. Hun har nemlig en fortid selv, der hun ikke alltid har vært til å stole på.

Troverdige roller
Det som skiller ”Orphan” fra mange andre grøssere, er svært solid skuespill i hovedrollene. Spesielt Vera Farmiga imponerer i rollen som mor plaget av et stort tap, en vanskelig fortid og nye utfordringer der hun selv blir mistenkeliggjort. Gnisningene mellom Kate og John skildres på en høyst troverdig måte, der vi ser tydelige spor av kjærligheten som har ført dem sammen, men også problemene som truer med å drive dem fra hverandre.

Vera Farmiga i rollen som Kate Coleman. (Foto: Warner Bros. /Sandrew Metronome)
Vera Farmiga i rollen som Kate Coleman. (Foto: Warner Bros. /Sandrew Metronome)

Utbrukte virkemidler funker
Men utover i filmen må personskildringene likevel vike for spenningen, men da har vi rukket å få såpass god kjennskap til figurene, at spenningen blir mer virkningsfull. Vi bryr oss om dem! Den spanske regissøren Jaume Collett-Serra (”House of Wax”, ”Goal II: Living the dream”) kaster dem ut i flere skummelheter med stø hånd og god bruk av kjente sjangergrep. Selv utbrukte virkemidler som kjøleskapdøra og toalettspeilet funker, og det sier ikke lite!

Isabelle Fuhrman spiller foreldreløse Esther. (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)
Isabelle Fuhrman spiller foreldreløse Esther. (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)

Stilige høydepunkter
”Orphan” har noen ganske så slemme scener med små barn involvert. Vi får bare håpe at de ble sånn passe skjermet under innspillingen, for det er ikke småtteri de må igjennom. Det er heller ikke småtteri du må igjennom om du ser filmen, men en godt gjennomført grøsser med noen stilige høydepunkter. Og du – hold deg unna denne filmen om du vurderer adopsjon!