Over 125 000 mennesker vil nekte Kanye West å spille

Underskriftskampanjen for å erstatte rapperen med et rockeband under Glastonbury-festivalen har nådd over 125 000 signaturer.

Kanye West er for mange en kontroversiell figur. (Foto: NTB Scanpix, Charles Sykes)
Kanye West er for mange en kontroversiell figur. (Foto: NTB Scanpix, Charles Sykes)

På mandag i forrige uke annonserte den enorme, britiske Glastonbury-festivalen at megastjernen Kanye West inntar og headliner hovedscenen lørdag 27. juni – som den første solo-hiphop-artisten siden Jay Z gjorde det i 2008.

Da en festivaldeltaker fikk beskjeden startet han – som en vits – en underskriftskampanje mot Kanye-konserten.

Oppropet har de siste dagene tatt helt av, og hele 125 000 mennesker stiller seg bak budskapet – uten at det får festivalarrangørene til å angre på bookingen.

– Det er skandaløst

Underskriftskampanjen ble lansert rett etter headliner-kunngjøringen og har altså passert hundre tusen signaturer. De ønsker alle å få Glastonbury-festivalen til å avlyse Kanye-konserten, og heller erstatte rapperen med et rockeband.

– Kanye West er en fornærmelse mot musikktilhengere fra hele verden. Vi bruker hundrevis av pund på å dra til Glastonbury, og da forventer vi oss et visst nivå på underholdningen, står det i kampanjens beskrivelse.

Initiativtaker Neil Lonsdale innrømmer til NME at han aldri har vært på festivalen før, og kaller seg selv en «Glastonbury-jomfru». Han var strålende fornøyd med bookingen av Foo Fighters, men da Kanye West ble klar skal Lonsdale ha blitt så sint at han kastet telefonen i veggen.

– For to år siden spilte The Rolling Stones på lørdagskvelden, og i år får vi Kanye West? Det er skandaløst, sier Lonsdale som også innrømmer at han startet underskriftskampanjen som en vits.

Angrer ikke på bookingen

Glastonbury-arrangørene Michael (t.v.) og Emily Eavis (t.h.) angrer ikke på Kanye-bookingen. (Foto: NTB Scanpix, Joel Ryan)
Glastonbury-arrangørene Michael (t.v.) og Emily Eavis (t.h.) angrer ikke på Kanye-bookingen. (Foto: NTB Scanpix, Joel Ryan)

Etter massiv medieoppmerksomhet har Emily Eavis, som er en av festivalens arrangører og datter av grunnlegger Michael Eavis, sett seg nødt til å skrive et innlegg i The Guardian hvor hun tar tak i misnøyen.

– Når alt kommer til alt, så er det ingen tvil om at vi har en av denne generasjonens aller største artister som headliner, og vi angrer ikke på å ha booket ham.

Eavis påpeker også at mange av dem som har signert oppropet verken har kjøpt billetter til festivalen eller er fra Storbritannia, og at initiativtakeren aldri har vært på Glastonbury tidligere.

– En av verdens største stjerner og en musikalsk legende, som alltid er interessant og aldri kjedelig, har godtatt å spille på en festival hvor headlinerne får betalt en brøkdel av den vanlige prisen – noe som kommer tusenvis av veldedige formål til gode. Vi synes det er ganske flott, skriver Eavis.

Se Kanye West opptre med nye «All Day» på Brit Awards: