Overtar for CD-spilleren

Hi Fi-bransjen selger nesten ikke CD-spillere lenger, nå er det streamingspillere som gjelder.

Det er en vanlig trend i et marked som er på vei bort at det lenge sakker nedover, før man plutselig ser at det stuper. Til NRK forteller bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen at det nesten ikke lenger er salg av CD-spillere.

– Det er nesten så godt som null, er kommentaren vi får.

Kraftig tilbakegang

Bernt M. Bakke er butikksjef for Hi-Fi-klubben i Trondheim. Foto: Jørn Gjersøe, NRK P3.
Bernt M. Bakke er butikksjef for Hi-Fi-klubben i Trondheim. Foto: Jørn Gjersøe, NRK P3.

Det samme gjelder for forhandlerne i Hi Fi-Klubben, som etter nyttår opplevde en kraftig tilbakegang i etterspørselen etter CD-spillere.

– Fram til i år solgte CD-spillerne jevnt godt, men da dette året starta stupte salget nesten brutalt, forteller Bernt M. Bakke som er butikksjef for Hi-Fi-klubben i Trondheim.

– Samtidig ser vi at streaming tar helt av og trenden er nå at folk vil ha det digitalt og enklest mulig, eller på vinyl.

Og de offisielle tallenes tale er også nokså klar. I år 2000 ble det solgt 26.000 stasjonære CD-spillere i Norge. Etter det har det sakte gått nedover til det i fjor ble solgt omkring 3.000 enheter. Noe bransjen altså mener tilsvarer «ingenting». Dermed er det trolig snart helt slutt på et format vi har hatt siden 90-tallet.

– Det siste formatet på plate

– Bransjen tror at Blu-Ray er det siste formatet vi ser på plate, mens det nå stadig mer vil gå mot nettbasert distribusjon, sier Bakke.

CDen har fortsatt den fordelen at du der gjerne får lyd i høyere oppløsning enn for musikk som er lasta ned eller streamet. Mens du for eksempel på Spotify får musikk i en lydkvalitet på 320 kbps (kilobyte pr sekund) mens CD-lyd tilsvarer 1411 kbps.

– Men vi tror brukerne etter hvert vil kreve høyere kvalitet på tjenester for nedlasting og streaming.

Noe nytt i stereoanlegget

Men når noe forsvinner er det gjerne noe annet som står klart til å overta. Nå får du kjørt egne enheter for streaming til å plassere i stereoanlegget. Disse kan du så koble mot tjenester som Spotify eller WiMP, eller eventuelt mot en harddisk der du har lasta inn alle de gamle CD-platene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Streamingspiller på HI Fi-klubben i Trondheim. Foto: Jørn Gjersøe, NRK P3.
En av streamingspillererne du kan sette inn i stereoanlegget ditt, eventuelt for å erstatte CD-spilleren. Foto: Jørn Gjersøe, NRK P3.

Hi Fi-klubben skryter av at deres avspiller, som heter Sonos, for tida er den tredje mest solgte i verden.

– Vi selger også streamingenheter som tar høykvalitetslyd, forteller Bakke.

– I dag finnes det steder på nettet der du kan laste ned eller streame musikk i høyere kvalitet enn du får på CD, og det vil det komme stadig mer av, mener han.

Fortsatt bærbart

Det selges fortsatt en del bærbare cd-spillere, spesielt til barn. I fjor tilsvarte det 35.000 solgte enheter. Talsmannen til Elektronikkbransjen sier det er flere årsaker til det fallende salget av CD-spillere.

– Salget av CD-plater er jo på full fart nedover, her i Oslo har vi vel snart bare én butikk igjen. Man kan jo spille av CD-plater både på Blu-Ray og DVD-spillere og i PC – så det finnes en masse andre muligheter. Verden i dag er ikke klar for en avspiller som kun tar det ene mediet.