Øyafestivalen – dårligst på sex

Under Øya vies lidenskapen til musikken, ikke til det som er under dongerishortsen.

Knutepunktfestivalen Øya er noen flinkiser. De er flinke på musikk, miljø, og økologisk mat. Men man kan ikke være flinkest i alt. Øya er nemlig veldig lite flinke på sex.

På tross av at skålen med kondomer utenfor P3-teltet stadig må fylles på, rapporteres det om forsvinnende få par som gir etter for lysten under Øyafestivalen. Men hvorfor? Sola skinner, det er fortsatt øl i kranene, og de norske jentene er fortsatt verdens vakreste.

Henning Kristiansen, operativ leder i Pro Sec har jobbet med Øyafestivalen i fem år. Han kan ha noen svar på mysteriet. Han har nemlig aldri sett noen ha sex på festivalområdet.

– Det er det veldig dårlig med, ler Henning. Det er veldig få kriker og kroker og utforstyrrede områder. De fleste har også forholdsmessig kort vei hjem, så da gjør man heller det, sier Kristiansen.

– Hva gjør man som vakt hvis man ser noen ha sex?

– Hvis de er nakne og styrer på i fullt åsyn, så stopper vi dem, men hvis folk holder på i en krok hvor det ikke sjenerer noen så bryter vi ikke inn, sier Kristiansen.

Trenger du inspirasjon? Sjekk ut tv-serien Trekant!

Trekant
Dildoen kan kanskje ligge hjem når du drar på Øya. Lysten kan du helt sikkert ta med deg. Her utforsker Marie Kinge fra Trekant en frekk variant. (Foto: NRK)

Jakten på gjemmestedene

Øya har et festivalområde bestående av to store scener i hver sin ende av en handlegate. En liten strandlinje følger hele området, og store ruiner preger området rundt den største scenen. Det er lite skog og buskas. Generelt ganske dårlig utgangspunkt for å gjemme seg bort.

– Det kan funke under handicapscenen ved Enga, sier en av de frivillige. Der er det en sånn duk man sikkert kan gjemme seg under, ler han.

– Jeg ville satsa på den buska der borte, ler en av jentene i solskinnspatruljen og peker bort på en litt pjusken hekk rett ved Engascenen.

– Jeg så også et par komme ut fra do, sier en annen, til et unisont «ÆSJ» som kommer fra de andre. Festivaldoer er som kjent noe man oppholder seg minst mulig ved.

De frivillige i solskinnspatruljen går rundt med en vogn med kaffe, sjokoloade, og melon til publikummere og andre frivillige. Bortsett fra dohendelsen, har de ikke sett noen andre ha sex. En av jentene har likevel en annen teori om hvorfor så få har sex på Øya.

– Jeg tror det er altfor mange bra konserter, og folk tar seg ikke tida til å stikke bort for å kose seg, sier en av solskinnsjentene.

Solskinnspatruljen på Øya. (Foto: Maria Lindberg, NRKP3)

Sjekk ut hjemmesidene til Juntafil her!

Sex foran scenen

Da Marvin og Vidar fra Kvelertak var på besøk i Popsalongen i dag fikk de spørsmål om hvor mye sex og drugs det var i rockelivet. Også her var svaret skuffende.

– Det er en del drugs og festing kanskje, men ikke så mye sex, sier Marvin.

Hvor mye sex det blir på guttene i Kvelertak er det strengt tatt litt frekt å spørre om, men Marvin kan i hvert fall skryte av å ha holdt konsert for et par som koste seg godt foran scenen.

– Da vi spilte på Raumarock var det noen som hadde sex rett foran scenen. Vi fikk det ikke med oss, men det er jo ganske kult, sier Marvin.

Vokalist Erlend har uttalt at han håper det blir baby ut av hendelsen, og vi venter i spenning på verdens første Kvelertak-barn.

Flere er blitt observert luskende rundt P3s skål med kondomer. (Foto: NRKP3)
Flere er blitt observert luskende rundt P3s skål med kondomer. (Foto: NRKP3)

48 sa nei

Selv om få har tatt noen i akten, kan det jo fortsatt hende at noen har hatt sex på festivalområdet. P3 spurte femti festivaldeltagere i handlegata om de hadde hatt sex på Øyafestivalen.

Svaret? Nei, nei nei nei… Ja, dere skjønner visa. P3s kvantitative undersøkelse viste altså at kun to av femti spurte hadde hatt sex under festivalen. (Det skal sies at et av ja-svarene kom fra en av gutta i Kvelertak.)

Spilleliste: Sjekk ut Christines «liggelåter»

Starter med sjekkinga

Pressesjef Jonas Prangerød ler når jeg ringer. Han skjønner forsåvidt godt at statistikken er så lav.

Pressesjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød. (Foto: Scanpix)
Pressesjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød. (Foto: Scanpix)

– Man blir jo nesten arrestert hvis man har sex her, sier Jonas. Vi har jo ingen camp eller steder hvor man faktisk kan gjøre det uforstyrret, så det gjør jo ting litt vanskeligere. På den andre siden bygger vi jo Norges største utested under Øyafestivalen, så sjekking blir det nok en del av, sier Prangerød.

For det er med sjekkingen det starter. Sexolog Gro Isachsen tror nok at mange kommer i gang på Øya, men at de aller fleste kommer seg hjem i sengene sine før de fullfører dansen.

– De aller fleste har kort vei hjem, så det er nok noe av grunnen til at det er ikke er så mange som har sex på Øya, men jeg tror absolutt at mange starter jakten på festivalen, sier Isachsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gro Isachsen. (Foto: Morten Holm / Scanpix)

– Gjennomsnittsalderen er en del høyere på Øya enn for eksempel på Hovefestivalen, hvor langt flere har sex. Kan dette ha noe å si?

– Det tror jeg faktisk ikke. De «gamle» hippiene er nok like spreke som ungdommen, ler Isachsen. Jeg tror faktisk at noen av de festivalene hvor flest har sex er litt mer «voksenfestivaler», som for eksempel dansebandfestivaler.

Isachen har selv aldri vært på Øyafestivalen, men er ellers en traver i festivalnorge. Hun trekker frem Festspillene i Nord-Norge som en festival hvor hun har opplevd at mange har kost seg.

– Jeg tror flere har sex på festivaler der det er mange mennesker fra småsteder som kommer sammen. Festivallivet består jo av mange spennende nye bekjentskaper og opplevelser, og det er vel noe av grunnen til at sex på festival ellers er så innbydende.

P3s spørreundersøkelser og intervjuer viser altså skuffende resultater. Det er ingen som faktisk har sett noen ha sex på Øya. Men det er helt til Tuva Fellman, programleder i Juntafil og Hallo P3 kommer med en reddende beskjed:

– Jeg så noen kline og tafse noe skikkelig i går, gjelder det?