P3 Spanderer: Ásgeir Trausti

Ásgeir Trausti er Islands mestselgende debutant noensinne. Se hans akustiske opptreden i P3 Spanderer, så skjønner du hvorfor.

Vi har tatt med oss den 22 år gamle islandske nasjonalskatten Ásgeir Trausti til Kastellnatt-området i Tønsberg under Slottsfjellfestivalen.

– Wow, du kan faktisk lukte «ravinga» i veggene, sier manager Cameron Stewart idet vi går inn i de tomme industribygningene, som nærmest ikke er til å kjenne igjen i dagslyset. Gitarist og medvokalist Julius Robertsson tråkker på et tomt ølglass, og lyden av knust plast fyller det svære, tomme lokalet.

Historisk debutant

I følge Wikipedia har én av ti innbyggere på Island Ásgeirs debutalbum fra 2012 i platesamlinga si. Dýrð í dauðaþögn (engelsk: In The Silence) fra nådde raskt topp-plassering på islandske lister, og står nå som det mestselgende debutalbumet noensinne på Island. Med oversettelsehjelp fra amerikanske John Grant, har albumet nå nådd resten av verden.

Mesteparten av de islandske tekstene er skrevet av faren hans. Det samme gjelder låta «Leyndarmál», som han fremfører for oss i dag.

– Teksten til Leyndarmál er skrevet delvis av faren min og delvis av Julius som er med på gitar i dag. De skrev bitene hver for seg ganske tidlig i prosessen da vi spilte inn, og snakket ikke engang sammen. Den gir egentlig ingen mening, og derfor betyr låttittelen «Hemmelig» på Islandsk, sier Ásgeir.

P3 Spanderer er en serie opptak hvor vi utfordrer norske og internasjonale artister og band til å forlate den trygge konsertscenen og spille låter i litt mer utradisjonelle settinger. Opptreden filmes i ett take, og vi redigerer ikke opptaket.