P3 Spanderer: Highasakite

Les intervjuet og se Norges travleste band gjøre «The Man On The Ferry» live på Marienlyst i Oslo.

Bandet, som så dagens lys for bare noen år tilbake, har blitt omtalt som et av de beste livebandene om dagen flere ganger. Den siste tida har de tilbrakt store deler av hverdagen på veien og turnert både i USA, Asia og Norge. Nå er det Øyafestivalen som står for tur.

– Første gang jeg var på Øya var for to år siden da vi spilte der. Det var skikkelig gøy. Det var da Bon Iver twitret om oss og det var skikkelig stor stas. Jeg synes det var snilt av han å gjøre det. Vi var et ganske ukjent band på den tida og av en eller annen grunn kom det for å høre oss. Sikkert fordi det ikke var noen andre som spilte akkurat da, så vi var veldig heldige, forteller vokalist Ingrid Helene Håvik til P3.no og legger til:

– Så jeg har veldig gode minner derifra og føler nesten det kan bli en nedtur i år fordi det var så innmari gøy sist.

Sluttet å lese anmeldelser

Det ble en bra start for Highasakite da de i 2012 slapp debutalbumet All That Floats Will Rain. Strålende tilbakemelder måtte de fort bli vant til, for da andrealbumet Silent Treatment kom tidligere i år fikk de nok en gang svært gode kritiker.

P3s anmelder ga skiva fem øyne på terningen og mente at Highasakite løfter norsk popvirkelighet til et nytt nivå.

Men det er ikke bare i studio de får folk til å juble. Highasakite er et liveband som så å si alltid høster gode omtaler. P3s anmelder beskrev Ingrid Helene Håvik som en «latterlig begavet vokalist» og trillet terningkast fem under konserten på Hove tidligere i sommer.

Highasakites konsert på Hovefestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Highasakites konsert på Hovefestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Ingrid forteller at hun ofte har lest det som skrives om bandet og hvilke terningkast de får, men så fant hun ut at hun bare måtte slutte med det.

– Det er alltid et lite stikk som jeg klarer å ta meg nær av.

– Jeg leste ofte anmeldelsene, helt fram til i juni i år faktisk. Da skjønte jeg at jeg bare måtte slutte med det. Jeg blir lei meg av det. Uansett om det som skrives er superbra så er det alltid ett eller annet lite stikk som jeg klarer å ta meg nær av. Så jeg må bare la være å lese det.

– Vi har valgt å gjøre det på vår måte. Men man kan jo vurdere om det er noe sant i hva folk skriver, men som regel er det en manns mening, og noen ganger liker folk bare ikke musikken.

Kan sove i egen seng

Ingrid og resten av bandet som består av Trond Bersu, Øystein Ska, Marte Eberson og Kristoffer Lo, er akkurat ferdig med intervju og livespilling i Reiseradioen på P1 da P3 møter dem på Marienlyst i Oslo. De har klart å klemme inn tid til en prat og en P3 Spanderer i en ellers fullpakka hverdag. Highasakite er jo Norges travleste band.

Man merker at de kjenner hverandre godt og er mye sammen. De prøvespiller, nynner, ler og sjekker at alt stemmer før de skal fremføre låta «The Man On The Ferry». Hva låta handler om vil ikke Ingrid fortelle.

Vi slår oss ned i et av rommene som er fredet på NRK Marienlyst. Det regner ute, men inne er det lunt, varmt og god stemning. Vi snakker om hvordan livet er på turné og hva de største forskjellene mellom Norge og USA blant annet er. Ingrid trives i utlandet. Likevel legger hun ikke skjul på at det er deilig å spille i hjemlandet.

highasakite_rund

– Når vi skal spille på Øya kan jeg jo reise hjem. Jeg kan dra rett hjem og legge meg i min egen seng. Det er en av minusene med å være på turné, at jeg ikke får reise hjem til kjæresten min og legge meg. Så det er en mindre minus å spille på Øya. Det er også masse kjentfolk når vi spiller her og det er veldig kjekt.

Høst-turné

– Hva er den største forskjellen på å spille i utlandet og i Norge?

– Jeg føler at når vi er i Norge så kjenner folk noen folk som igjen kjenner noen folk – så til sammen er det bare kjente folk som kommer å ser oss. Selv om det kanskje ikke er sånn nå lengre.
Men i Tokyo var det veldig rart at folk visste hvem i var og at de hadde hørt på oss. Jeg kan ikke forstå hvordan de har hørt om oss, sier hun og fortsetter:

– I Japan hadde publikumet veldig respekt. De går ikke på fylla når de skal på konsert.

– Der hører de på, klapper samtidig, hører på og klapper. Først var det litt creepy, men det er bare at de lytter på oss.

Når sommeren er over tar ikke Highasakite ferie. Den kommer ikke før til jul. Når sommeren legger seg og høsten kommer står nemlig Australia blant annet for tur, et land de aldri har besøkt før.

– Vi skal på Tyskland-turné i september, så Australia der ingen av oss har vært før. I tillegg planlegger vi en Norges-turné i oktober. Så blir det litt ferie mot jul og til slutten av januar.